Exponenciális mesterséges intelligencia-ipari növekedést jósol az AMD

TECH HÍREK – Dr. Lisa Su, az AMD vezérigazgatója szerint 3-5 éven belül a piac már 150 milliárd dolláros lehetőséggel rendelkezhet.

 

Su jelenleg Tajvanon van, hogy az újgenerációs chipekkel és a növekvő mesterséges intelligencia-piaccal kapcsolatban tárgyaljon az ipar vezetőivel. Egy interjúban Su kihangsúlyozta, hogy az MI hatalmas növekedési lehetőséget biztosít, és ezt az Nvidia korábban már bizonyította; a „zöldek” az utóbbi években megejtett befektetései most kezdenek kifizetődővé válni, és a cég értéke is eddig nem látott szinteket mardos. A mesterséges intelligencia terjeszkedésének közvetlen nyertese a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), hiszen ez a cég gyártja az MI-platformokhoz használt chipeket az Nvidiának és az AMD-nek egyaránt…

Su tajvani látogatása miatt gyaníthatjuk, hogy az AMD megállapodhatott a TSMC-vel, hogy 3 nanométeres technológiát biztosítson a „pirosaknak”, miközben az AMD Instinct MI300 APU-inak és az MI300X GPU-inak kapacitása is meglegyen. Ezek részei az AMD stratégiai prioritású technológiáinak, amik az MI-hez kötődnek. Su az ottani médiának elmondta, hogy a helyi cégekkel az MI alkalmazásában is közösen dolgoznak, és Su a TSMC-n kívül a Pegatront, továbbá az integrált chipeket gyártó Phisont és az Asmediát is felkereste. Mindez az innovációs nap része volt, és Su szerint az AMD mindegyik termékében lesz mesterséges intelligencia.

Főleg a GPU-knál lesz ez mefiyelhető, ugyanis a generatív, tartalomalkotó MI népszerű, növekvő piac. Su szerint a nagy nyelvi modellekhez (LLM-ekhez) szükséges munka nagyobb része a ROCm-ben (AMD-tech) megvalósul, és a későbbi frissítések sem maradnak el, ugyanis a jelenlegi fogyasztók is optimisták. Az AMD vezetője szerint 5-10 évig tart a mesterséges intelligencia nagy növekvést felmutató fázisa. Kiemelte, hogy az Instinct MI300-as chipek gyártása nehéz folyamat, ami együttműködést igényel az ellátási lánc több partnerével, és ő ezért is látogatott el Tajvanra.

Su szerint a mesterséges intelligencia hatalmas piac, holott még korai hátisban van. Az Nvidia az ezzel foglalkozó techcégeknek rengeteg terméket kínál, de az AMD szerint több termék is be fogja vetni az MI-t (CPU-k, FPGA-k [a felhasználás helyén programozható logikai kapumátrixok], de még a PC-k is). Ezért is szeretne a cég egy nyílt gazdasági rendszert. Lássuk, hogy az AMD képes lesz-e a mesterséges intelligencia terén nagyobb piacot elérni…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu