Az Nvidia bejelentette „a világ legerősebb, egy helyet elfoglaló videókártyáját”

TECH HÍREK – Miközben manapság már gyakran látunk olyan videókártyákat, amik legalább két helyet foglalnak el a gépünkben (sőt, ma már a három, illetve a négy slot is gyakori), az Nvidia visszament a múltba.

 

6144 CUDA mag, 20 GB GDDR6 VRAM, 130W-os fogyasztás (TDP). Ezekkel lehet jellemezni az RTX 4000-es videókártyát. Nem, nem a játékokra szánt RTX 4000-es GeForce kártyacsaládra gondolunk, és nem az RTX 4000 SFF Ada Generation videókártyára (ami a low profile kártyák között pokolian erős!), hanem egyszerűen RTX 4000 a neve, ugyanis az Nvidia elnevezési sémája érthetetlen. Régebben a munkaállomásokba (workstationökbe) szánt kártyák a Quadro branding alatt futottak, de a Turing architektúra (RTX 2000-es sorozat) alatt ejtette a „zöld” cég a nevet…

Az Ada Lovelace AD104-es chippel felvértezett kártyát az Nvidia nem játékokra tervezte (de arra is be lehet vetni), és teljesítményben az RTX 4070 és 4070 Ti között helyezkedik el, hiába van jóval több VRAM benne, mivel a sávszélessége kisebb. A 160-bit ugyanis 360 GB/s-t eredményez, és a workstation laptopokban található RTX 4000 GPU-nál is kevesebb magja van. Ezért eléggé hasonlít az RTX 4000 SFF Ada Generationre, de az mindössze 70W-ot fogyaszt (!!!).

Az RTX 4000 Ada Generation (hivatalosan ez a teljes neve) azért egyedi, mert egyetlen kártyahelyet foglal el, így nem lóg rá a többi PCI-E slotra a fekete és arany dizájnú, blower stílusú ventillátorral ellátott kártya (ami tehát hátul engedi ki a forró levegőt). A 12 tűs csatlakozóval 130W-os fogyasztása van, 26,7 TFLOPs teljesítményű (az RTX 4070-nek 29,15, hiába van annak kevesebb magja és VRAM-ja). A másik tényező, ami miatt nem biztos, hogy játékra javasolt, az ár: 1250 dollár (félmillió forint) lesz a szeptembertől kapható kártya, így ezt vállalati gépekben fogjuk csak megtalálni. (Néhány év múlva használtan viszont kiváló vétel lehet!)

A 2250 dolláros RTX 4500 októberben jön, és az RTX 5000 pedig már kapható 4000 dollárért…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu