Inception: az AMD processzorai is komoly sebezhetőséggel rendelkeznek!

TECH HÍREK – A hibajavítás jelentősen csökkenti a processzorok teljesítményét, de csak bizonyos applikációkban történik ez meg…

 

Az AMD processzorainak legújabb sebezhetőségének neve az Inception nevet kapta. Ez a biztonsági rész félrevezi a CPU-t, hogy egy ismétlő funkcióba kezdjen, ami egy lehetséges adatszivárgáshoz vezethet, és az érzékeny adatokkal rendelkező cégek számára jelentős veszély lehet, ha ez bekövetkezik. Az összes Zen processzor érintett, és bár az AMD megerősítette a sebezhetőséget, egyrészt nem publikált még hibajavítást, másrészt pedig azt sem közölte a Dr. Lisa Su vezette cég, hogy a patch mekkora teljesítménycsökkenéshez vezethet.

A Phoronix tesztelni kezdte a megoldást. Az AMD Zen 1 és Zen 2 processzoraihoz egy kernel-alapú megoldás működik, de a Zen 3 és Zen 4 CPU-knak még várniuk kell. Az AMD egy javított mikrokódot kiadott már a Family 19h processzorokhoz, de ez a szerverekben használt Epyc CPU-kat takarja. Ezt szerezte be a Phoronix, amit egy Epyc 7763-as processzoron alkalmazott, és az eredmények meglepőek, de hozzá kell tenni, hogy több szintű lehet egy megoldás, ami miatt a teljesítmény módosulásának mértéke is eltérő lehet.

A Phoronix népszerűbb applikációkat (pl. Blender, Mozilla Firefox) tesztelt, és itt az lett a következtetés, hogy a felhasználói programok esetében alig érzékelhető a teljesítményromlás, de amint átváltunk a 7zip-es tömörítésre, na, ott viszont a 13%-os csökkenést már egy laikus is észreveszi! Ám a professzionális, intenzív applikációknál (pl. MariaDB) már 50%-os esést tapasztalt a site, úgyhogy az adatfeldolgozásra szánt applikációkat az új, biztonságos mikrokód alaposan visszafogja…

Néhány napja írtunk arról, hogy az Intel utóbbi másfél évtizedben kiadott Core processzorainak a fele (a 13 generációból 6…) érintett volt a Downfall nevű sebezhetőségben, és ott a hibajavítás 50% feletti csökkenést eredményezett az AVX-512-es applikációkban (pl. a PS3-as emuláció esetében ezt biztosan érzékelni lehet az érintett CPU-kon). Az AMD-nek mihamarabb lépnie kell, hogy a fogyasztói termékeknek is kiadja a javítást.

Forrás: WCCFTech

 

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu