Merész lépésre készülnek a ChatGPT alkotói

TECH HÍREK – A ChatGPT-t fejlesztő OpenAI saját mesterséges intelligencia chippet tervezne létrehozni, és még további chipgyártó vállalatokat is felvenne, hogy orvosolja a hiányt. A tárgyalások a költséges AI-chipek hiányának lehetséges megoldásairól tavaly óta zajlanak, mivel az OpenAI az ágazatot sújtó chiphiány miatt függ tőlük.

 

A vállalat több lehetőséget is megfontolt, többek között:

– saját AI-chip gyártását,

– szorosabb együttműködést más chipgyártókkal, például az Nvidia-val, és

– más szállítók bevonását.

Az Nvidia nagymértékben uralja az ágazatot, a technológiai cég 80%-os piaci részesedéssel rendelkezik az AI-alkalmazások futtatására alkalmas chipek terén.

 

Sam Altman vezérigazgató szerint a további chipek beszerzését két fő tényező motiválja: az OpenAI szoftverének futtatásához szükséges fejlett processzorok hiánya, valamint a termékeik működtetéséhez szükséges hardverek magas költségei. 2020 óta az OpenAI egy hatalmas, a Microsoft által épített szuperszámítógépet használ, amely az Nvidia 10 000 GPU-ját alkalmazza a generatív mesterséges intelligencia technológiák fejlesztéséhez.

A ChatGPT működésének fenntartása jelentős költségeket ró az OpenAI-ra. A Bernstein elemzője, Stacy Rasgon szerint minden egyes lekérdezés körülbelül 4 centbe kerül. Ha a ChatGPT lekérdezései elérnék a Google-keresés tizedét, jelentős kezdeti beruházásra lenne szükség GPU-kban, valamint évente jelentős, chippel kapcsolatos költségekre.

Amennyiben az OpenAI úgy határoz, hogy saját AI-chipeket fejleszt, olyan technológiai óriásokhoz csatlakozna, mint a Google és az Amazon, amelyek a kritikus üzleti chipek piaca feletti ellenőrzésre törekedtek. Egy egyedi chip kifejlesztése azonban jelentős stratégiai lépés lenne, amely jelentős, potenciálisan évi többszáz millió dolláros befektetést igényelne, de a siker mégsem lenne garantált. Egy chipgyártó cég felvásárlása felgyorsíthatja a folyamatot, ahogyan az Amazon is tette az Annapurna Labs 2015-ös megvásárlásával.

Forrás: Reuters

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu