Aláírták a megállapodást – hivatalosan is véget ért a WGA sztrájkja!

MOZI HÍREK – 148 nap sztrájk után tegnap ratifikálták a WGA és az AMPTP között létrejött ideiglenes megállapodást, amely hivatalosan is véget vet a 2023-as írósztrájknak.

 

 

A 2023-as WGA-sztrájk végre véget ért. A sztrájk május 2-án kezdődött, amikor az Amerikai Írószövetség (WGA) és a Film- és Televíziós Producerek Szövetsége (AMPTP) közötti tárgyalások nem vezettek új szerződéshez. Az Írószövetség összesen 148 napig sztrájkolt, és olyan kérdésekért küzdött, mint a tisztességes fizetés, az AI szabályozása, a jobb streaming-maradványok és a streaming-nézettségi számok nagyobb átláthatósága. A két fél szeptember 27-én előzetes megállapodásra jutott.

A The Hollywood Reporter szerint ezt az előzetes megállapodást egy szavazással ratifikálták, és ezzel hivatalosan is véget ért a 2023-as írósztrájk.

A WGA tagság 99 százaléka szavazott az új megállapodás mellett. Az új szerződés, amely szeptember 25-én lépett ideiglenesen életbe, 2026. május 1-jéig tart, ekkor újratárgyalják.

 

Mit jelent a WGA-sztrájk vége?

 

A WGA-sztrájk kezdetét követően az írók leállították a munkát. Ez számos olyan projektet érintett, amely már a gyártás vagy a gyártás előtti szakaszban volt. A gyártás szünetelt vagy késett számos készülő film és televíziós cím esetében. Köztük a Marvel-féle Penge (Blade), a Disney Tron: Ares-e, az Andor 2. évada és a Bob burgerfalodája (Bob’s Burgers) 15. évada esetében. Más sorozatok írói szobáit is bezárták, mielőtt elkezdődhetett volna a forgatás, köztük az Abbott Elementary 3. évadát és A Grace klinika (Grey’s Anatomy) 20. évadát.

A sztrájk vége azt jelenti, hogy néhány, a sztrájk által érintett produkció újra megnyitja írói szobáját. Más produkciók, például a késő esti talkshow-k már újra műsorra kerültek. Ugyanis az írói szobák az előzetes megállapodás bejelentése után újra megnyíltak.

A produkciók többsége azonban továbbra is sztrájkol, mivel a legnagyobb hollywoodi színészcéh (SAG-AFTRA) még mindig sztrájkol, miután júliusban csatlakozott a WGA-hoz a sztrájkőrségben.

A 2023-as írósztrájk vége ellenére a WGA East elnöke, Lisa Takeuchi Cullen bejelentette, hogy „a WGA tagjai ott lesznek a sztrájkvonalakon, és a SAG-AFTRA oldalán fognak járni”. A SAG-AFTRA jelenleg számos olyan alapvető kérdésért sztrájkol, mint az írók. Beleértve a tisztességes fizetést, a streaming átláthatóságát és az AI szabályozását, és az igényeik még nem teljesültek. Amint azonban a színészek számára is létrejön a megállapodás, a produkciók folytatódhatnak. (Hacsak más, esetlegesen küszöbön álló iparági sztrájkok nem lesznek…)

Forrás: Vulture

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu