A DayZ fejlesztőinek kommentje vihart kavart – vajon tényleg egy másik játékon élcelődtek?!

A DayZ zombis játék a nemrég megjelent The Day Before katasztrófájával viccelődik, méghozzá úgy, hogy komoly árnyékot vet az interneten…

 

 

A DayZ nevű zombis játék komoly árnyékot vetett a nemrég megjelent The Day Before-ra. A hír a The Day Before fejlesztőjének, az Fntasticnak a bezárása után érkezett, alig néhány nappal a játék megjelenése után.

A DayZ az Arma 2 modjaként indult, amelyet kizárólag Dean Hall fejlesztett. A mod népszerűsége 2012-ben robbant be, és Hallt a Bohemia Interactive többi munkatársával együtt bevonták a DayZ önálló verziójának fejlesztésére. Először 2013-ban jutott el az Early Accessbe. Ám csak 2018-ban jelent meg végre a játék 1.0-s buildje. A DayZ az évek során küzdött azért, hogy elérje a funkcióparitást a 2012-es mod megfelelőjével. Egy elkötelezett közösség tartotta életben, amely a mai napig segít abban, hogy releváns maradjon.

Minden bizonnyal nem volt minden zökkenőmentes a DayZ számára, de a Bohemia Interactive kitartása a játékkal kapcsolatban biztosította, hogy sokkal hosszabb élettartamot élt meg, mint amire a játékosok számíthatnak a The Day Before esetében.

A gunyoros megjegyzést a játék tizedik évfordulóját ünneplő DayZ az X-en tett nyilatkozatában dobta be. Szavai szerint az ünneplés „minden ok nélkül” történik. Tekintettel arra, hogy a The Day Before a játék állapota miatt most már játékidőtől függetlenül visszatérítést kínál, rendkívül alkalmas időzítésnek tűnik a nyilatkozat kiadása. Ennek ellenére a nyilatkozat nem említi név szerint a The Day Before-t. Ám az általános hangvétel, illetve a megjegyzés, hogy „10 éves és még mindig veretlen”, arra utal, hogy itt többről van szó, mint ami látszik.

Egyesek számára vegyes érzéseket válthat ki a nyilatkozat. Egyrészt a DayZ sosem volt tökéletes. Így potenciálisan képmutató lépésnek is tekinthető. A másik oldalon azonban a Bohemia Interactive már egy évtizede keményen dolgozik azon, hogy a játékot a jelenlegi állapotába hozza. Néha talán a könnyebb megoldás az lett volna, ha továbblépnek. Az mindenképpen frusztrálhatta a stúdiót, hogy egy másik fejlesztő ilyen játékot dobott ki.

Elvégre alig pár napja a The Day Before fejlesztői még arra kérték a játékosokat, hogy ne vádolják őket átveréssel, és tekintve, hogy a végtermék mennyire különbözött attól, ahogyan azt reklámozták, bizonyára sok játékos van, aki úgy érezheti, hogy a marketing hazugsággal adta el neki.

Míg a The Day Before fejlesztője törli magát az internetről a folyamatos katasztrófa közepette, a DayZ nem megy sehova egyhamar. A SteamCharts szerint a játék gyakran mozog valahol 20 000 és 50 000 egyidejű játékos között a Steamen. Ez egy ilyen korú játék esetében egészséges népességnek számít. Mivel a Bohemia Interactive jelenleg az Arma 4-gyel van elfoglalva, nem tudni, hogy a játékosok végül kapnak-e folytatást. Ha igen, akkor remélhetőleg valami sokkal csiszoltabbra számíthatnak, mint a The Day Before.

Forrás: X

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu