Huawei Watch GT 4 – Sokat tud, elegáns és szép, de a Huawei saját korlátai visszafogják

TECH TESZT – Technikai szempontból a Huawei egy igazi csodát alkotott ezzel az órával. Egy gyönyörűen kinéző, erőteljes eszköz, amely egy prémium búvárórát idéz. Gyors, tele van funkciókkal, és a nyomonkövetése pontos, nem is beszélve a hasznosságáról. Ez a Huawei eddigi legjobb órája, de a frusztráló korlátozások és a Google Play szolgáltatásokhoz való hozzáférés hiánya, valamint egyes telefonokkal való kompatibilitás problémái miatt a potenciális felhasználók jelentős része nem tudja teljes mértékben kihasználni. A Huawei legjobb okosórája igazán előnyös lehetne, ha ezt a problémát végre hatékonyabban megoldanák.

 

 

Nagyon tetszik a Huawei Watch GT 4. Lenyűgöző megjelenésű eszköz, számos anyag- és színváltozatban kapható, és mindegyik változat fantasztikusnak néz ki. A nagy AMOLED képernyő frissítési gyakorisága kellemes és sima, a színek élénkek, és a hangszóró hangos – sőt, kínosan hangos, ha edzési értesítéseket hagysz bekapcsolva amikor mások is jelen vannak, mondjuk a BKV-n, vagy egy sajtótájékoztatón.

Funkcionális is, a mérőműszerek rendkívül pontosak. A TruSleep nyomonkövetés pontos volt, és a Huawei Health alkalmazásban található metrikák kellemesen részletesek voltak, bár hiányoltam néhány cselekvésre vonatkozó tanácsot ezen a téren. A Huawei TruSeen 5.5+ algoritmusa kiváló szívritmus-nyomonkövetést kínál, amely kiterjed az edzésnyomonkövetésre is, és a GPS összehasonlítható a legjobb okosórákkal, így nagyszerű eredményeket kapsz futásokon és kerékpározásokon.

 

 

Kár a korlátozásokért

 

Mindezek ellenére, amikor vissza kell majd adnom a forgalmazónak, nem fogok ilyet venni. Normál körülmények között egy ilyen órát ragyogó véleménnyel illetnék, talán teljes pontszámmal is, de itt csak 78%-on áll. Maga az óra fantasztikus, de lehetetlen figyelmen kívül hagyni a frusztrációkat, amelyek a Huawei terheivel járnak együtt.

Az Egyesült Államok és a többi okostelefon-gyártó által bevezetett korlátozások, valamint a Huawei saját AppGallery alkalmazásboltjának kitartó használata, amit a legtöbb telefon csak a böngészőjén keresztül támogat, azt eredményezi, hogy egy olyan órát szerezhetsz be, amely nem tud hatékonyan együttműködni számos népszerű alkalmazással. Az Apple Pay, a Google Wallet, a Spotify és mások a tiltólistán vannak, bár mások, mint például a Strava, rendben voltak.

Érdekes, hogy a Google Maps-ot viszont valamiért ELVILEG támogatná az okosóra, azonban valójában Connection Errorral kifagy és nem működik, pedig én ezt az appot a (szintén kínai, de az USA által nem tiltott Redmi Note 11) okostelefonomon közlekedéshez rengeteget használom és az okosórán még praktikusabb lenne – ha működne. Sok egyéb ilyen app is van, ami hasonló módon nem működik, de a Google Maps kirívó példa.

Ha képes vagy elfogadni ezeket a hibákat, akkor egy csodálatos óra vár rád, amely szeretetre méltó. Ha már rendelkezel Huawei telefonnal, és megszoktad a rendszer egyedi megoldásait, akkor ez az óra valószínűleg a legideálisabb választás a számodra.

Az általam tesztelt óra nálunk 100.000 Ft.-ba kerül, ami elég borsos, de az okosóra általános minősége és tudása miatt mégis elfogadható az ár/érték arány. Egyértelműen gyönyörűen néz ki, és abszolút erőmű lehet a megfelelő támogatással; csak hát erős a konkurencia is és a többi márkánál a legtöbbször használhatjuk a Google Play-t és azok applikációit.

 

 

A külső és stílus nagyon rendben vannak

 

Kár, mert a külső és a stílus szempontjából a Huawei órák a legjobbak közé tartoznak, ez az okosóra pedig a többi Huawei-hez képest is sokkal menőbb. Amikor összehasonlítottam a Watch GT 4 modelleket a vastag, dobozos, műanyag tokokkal rendelkező, trükkös Huawei Watch Buds és Huawei Watch D modellekkel, éjjel-nappal különbözött. Míg a Watch D és a Watch Buds legfeljebb furcsák voltak, esetenként csúnyák, a Huawei Watch GT 4 modellek fantasztikusan néznek ki, beépített mikrofonokkal és hangszórókkal, amelyek lehetővé teszik, hogy csuklóról fogadhass és indíthass hívásokat.

Ezek az órák különböző stílusú hagyományos órákat idéznek meg, a finom kör alakú divat- és öltönyóráktól a terep- és búvár egységekig. Az általam tesztelt óra, a 46 mm-es műanyag szíjjal, nagyon hasonlított egy analóg búvárórára, amikor a megfelelő számlapot választottam. Mint minden GT 4 modell, rendelkezik egy kör alakú digitális koronával a jobb felső részen és egy másodlagos gombbal az alsó jobb oldalon, amelyek kombinációja a nagyon érzékeny érintőképernyővel könnyűvé tette az óra körül navigálást. Öröm volt használni.

A képernyő nagy és látványos, és egészen fantasztikus a képe. Ez a teljes színes AMOLED képernyő kiváló frissítési gyakoriságot kínál, amely zökkenőmentes érintési élményt biztosít, és a színek élénken jelennek meg rajta. Az AMOLED képernyő jobb volt, mint sok Garmin (bár nem éri el az Apple Retina kijelzőjét), és körülbelül 600 nit fényerőt produkált. Ez a legtöbb ember számára elegendő, bár messze elmarad az Apple Watch Series 9-től, amely lenyűgöző 2000 nitet képes kibocsátani.

Néhány számlap (legalábbis az ingyenesek) eléggé gyengék, de találtam egyet, ami tetszett, ami az analóg óralapokat idézte, és több arcra helyezett komplikációt tartalmazott, többek között a lépésszámlálót, a hold aktuális fázisát és egy naptárat. Egy klasszikus óra stílusát idézte, és jól kiegészítette az óra esztétikáját.

 

 

„Erőt, egészséget!”

 

A Huawei Watch GT 4 teljes mértékben a Huawei Health alkalmazásra támaszkodik, amely nem érhető el az iOS vagy a Google Play áruházban, de könnyen letölthető a böngészőn keresztül és a mellékelt QR-kóddal. Innen testreszabhatod az óralapjaidat, be- és kikapcsolhatod a különböző értesítési csatornákat, és részletesebben megtekintheted az összes egészségügyi adataidat. A Huawei Health alkalmazás kiválóan végzi a dolgát, átfogó információkat mutat be, és cselekvésre ösztönző tanácsokat kínál a testedzésedről és alvásodról. (Annyi, hogy a kezelése azért kissé körülményes, ami szintén levont pár pontot a végértékből.)

Például én éjszakai bagoly vagyok, a Huawei Health alkalmazás azt tanácsolta, hogy kerüljem a koffein fogyasztását este lefekvés előtt – ez nem különösebben új tanács, de hasznos, hogy felhívja rá a figyelmet. A Watch GT 4 számos különböző edzésprogrammal rendelkezik, kezdve a szabadtéri és beltéri kerékpározástól egészen a medencében és nyílt vízen végzett úszásig, amelyek során méri az ütések számát és a megtett távolságot, ahogy haladsz.

Az edzésprofilok jól működnek a Huawei Health-tel, és olyan extra funkciókat kínálnak, mint az AI által generált tervek, amelyek segítenek célzottan edzeni a futáshoz hasonló gyakori gyakorlatokban, amelyeket az órádon követhetsz. A TruSleep és a TruSeen 5.5+ érzékelők fejlett szívritmus-monitorozást és EKG funkciókat kínálnak. A hőmérséklet-érzékelő, a vér oxigénszint mérése és a stressz mutató kiegészíti az itt kínált hasznos egészségügyi funkciók sorát.

Minden Huawei-saját dolog nagyszerű: a probléma az egyéb telefonokkal és operációs rendszerekkel való kompatibilitás hiánya. Kaphatsz WhatsApp és e -mail értesítéseket, de nem tudsz rájuk válaszolni, és jó szerencsét kívánok a Gmailhez hasonló alkalmazások használatához jelentős oldalsó betöltési trükkök nélkül. És még sorolhatnánk. Ahogy használtam az órát, egyre több funkció hiányzott vagy nem működött jól…

 

 

Az akkumulátor is jól bírja az edzés, csak kicsit nehéz rávenni az „együttműködésre”…

 

A Huawei Watch GT 4 tesztelése alatt az akkumulátor élettartama megfelelt a várakozásoknak. Öt napon keresztül teszteltem, és naponta az óra akkumulátora a GPS használattól függően 5 és 10 százalék között merült le. Nagyon meg vagyok elégedve azzal, hogy az óra beváltja a bátor ígéreteit, akár 14 napig is kibírja, és úgy látom, hogy az átlagos felhasználó 10 napig használhatja az órát néhány GPS-t igénybe vevő edzés mellett.

Az alvás- és edzésmetrikák nagyon jól teljesítettek, és elégedett voltam az eredményekkel. A Futóképesség index, Edzésterhelés és Edzésindex metrikák sok statisztikát (ha futó vagy, természetesen) egyszerű számokká alakítanak át. A Futóképesség azt mondja meg neked, hogy például 44%-kal jobban futottál, mint hasonló korú, nemű, magasságú és súlyú felhasználók. A Huawei jól tudja egyszerű információcsomagokká sűríteni a bonyolult statisztikákat – ebben az értelemben emlékeztet a legjobb Fitbit órákra.

Amikor az Apple Watch Ultra 2-vel szemben teszteltem a GPS nyomonkövetést, az egyetlen észrevehető különbség az volt, hogy a Huawei Watch GT 4 sokkal, sokkal hosszabb idő alatt csatlakozott a hálózathoz. Az Apple Watch Ultra 2 szinte azonnal csatlakozott, míg a GT 4 legalább két és fél percet vett igénybe, ezalatt javasolta, hogy nyitott területen legyek, valószínűleg ott, ahol az edzés kezdődik. Ez talán nem tűnik nagy kérésnek, de vagy 150 másodpercig kell állnod a házad előtt mozdulatlanul, mielőtt elindulsz futni, vagy egyszerűen elkezdesz futni, és az óra csak az első kilométered felénél kezdi meg a nyomon követést.

Ezen kívül a Watch GT 4 szorosan követte az Ultra 2-t mind a szívritmus, mind a megtett távolság szempontjából, amikor egyszerre viseltem őket, így elégedett vagyok az óra pontosságával.

Tehát megdobbantja a szívünket a Watch GT 4? Minden bizonnyal, de jó lenne, ha végre egyezségre jutna a kínai gyártó és az USA, hogy a Huawei termékek minden funkcióját ki használhassuk.

-Herpai Gergely (BadSector)-

Pro:

+ Pontos szívritmus, GPS, alvás nyomonkövetés
+ Nagy, gyönyörű képernyő
+ Nagyszerű akkumulátor élettartam

Kontra:

– Az AppGallery áruház még mindig gyenge
– Egyes telefonokkal szinkronizálási problémák
– Nincs Google Play vagy Apple Wallet kapcsolódás

huawei watch gt 4

Design - 8.6
Szoftver - 7.2
Hardver - 8.2
Kezelhetőség - 7.2
Ár/érték - 7.2

7.7

Összefoglalva, a Huawei Watch GT 4 egy lenyűgöző eszköz, amely kiváló nyomonkövetési képességekkel, gyönyörű képernyővel és hosszú akkumulátor-élettartammal rendelkezik. Azonban a Huawei saját korlátozásai, mint például a Google Play-el és más rendszerekkel való kompatibilitás hiánya, jelentős hátrányokat jelentenek. Ez az óra különösen ajánlott azoknak, akik már Huawei felhasználók és hozzászoktak a rendszer korlátozásaihoz. A magyarországi ára körülbelül 100.000 forint körül mozog a különböző üzletekben, ami elég borsos, de így is versenyképes ár-érték arányt kínál azok számára, akik készek megbirkózni a rendszer egyedi kihívásaival.

User Rating: 3.24 ( 5 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu