Éjjeli ügynök: hogyan folytatódhat a sorozat és miért lehet problémás a második évad?!

MOZI HÍREK – Az Éjjeli ügynök (The Night Agent) 2. évada készül, ami felveti a kérdést, hogy vajon hány Peter Sutherland-sztori van még a Netflix műsorában…

 

 

A Netflix Éjjeli ügynök (The Night Agent) című sorozata Matthew Quirk azonos című regénye alapján készült. Ez felveti a kérdést, hogy vajon hány Peter Sutherland-történet van még, amelyben a karakter szerepel. A sorozat első évadának elképesztő sikere után – a sorozat 2023 első felében a Netflix legnézettebb tévésorozatai között az első helyen állt -, az Éjjeli ügynököt megújították a második évadra.

Rengeteg népszerű, regényeken alapuló sorozat van, és a Shawn Ryan által fejlesztett Netflix-akcióthriller sorozat most, hogy új évaddal tér vissza, különös kihívás elé néz ebben a tekintetben.

Az Éjjeli ügynök Netflix nézettségi adatai nagyon meggyőzőek voltak. Egyértelművé tették, hogy miért lesz második évad. Ettől függetlenül, eltekintve attól a résztől, amelyben Peter megkapja első hivatalos küldetését ügynökként, az első évad viszonylag önálló volt. Nem feltétlenül követelte a folytatást. Az Éjjeli ügynök-regényt is egy önálló Peter Sutherland-történetnek szánták. Ám a Netflix-adaptáció esetében nem így lesz, most, hogy a sorozat a streamingszolgáltató legnépszerűbb címei közé tartozik…

 

Csupán egyetlen Éjjeli ügynök-könyv létezik

 

Matthew Quirk 2024-ig csak egy Éjjeli ügynök című könyvet írt. A 2019 januárjában megjelent kötet Peter Sutherland karakterét mutatja be, aki egy kegyvesztett FBI-ügynök fia. Egy nagy összeesküvésbe bonyolódik, amelyben apja és a Fehér Ház bűnei is szerepet játszanak. Bár a Netflix sorozata és a könyv között számos különbség van, például hogy ki állt a metrórobbantás mögött, és hogyan tudja meg Peter az igazságot, a sorozat viszonylag hű adaptációja volt a forrásanyagnak.

Az első évad vége tökéletesen előkészíti, hogy az Éjjeli ügynök antológiasorozattá váljon, amelyben minden új évadban Peter egy másik ügyön dolgozhat.

A forrásanyaggal ellentétben azonban a sorozat 1. évadának befejezése tartalmazott egy „folytatás-kampót”, amely a 2. évadot készíti elő. Tekintettel arra, hogy a sorozat milyen sikeres volt a Netflix számára, nem meglepő, hogy visszatér egy új, 2. évaddal. Még akkor is, ha nem lesz második Peter Sutherland-könyv. Hogy lesz-e valaha folytatása a regénynek, az még nem derült ki. Ám Peter története a metróbombás ügyön túl is folytatódik a Netflix sorozatában. Ez teszi kiszámíthatatlanabbá az Éjjeli ügynök 2. évadát.

 

A 2. évadnak eredeti történetnek kell lennie

 

Az Éjjeli ügynök az egyik legfrissebb példa egy akcióthriller regény sikeres könyvből filmre adaptálására. Az olyan sorozatokkal ellentétben azonban, mint a Reacher vagy a Tom Clancy-féle Jack Ryan, ennek nem állnak majd rendelkezésére más könyvek, amelyeket feldolgozhatna.

Más szóval a 2. évadnak egy eredeti történetnek kell lennie, amely Peter és Rose-t egy új kalandba viszi, amely nem fog semmilyen korábbi forrásanyagon alapulni.

Az 1. évad vége tökéletesen előkészíti, hogy egy antológiasorozat legyen. Minden új évadban Peter egy másik ügyön dolgozhat, vagy egy másik összeesküvést fedezhet fel. Ez az antológiaszerkezet nagyon jól bevált a Jack Ryan és a Reacher esetében. Itt is alkalmazható, még akkor is, ha nincs más könyv Peter Sutherland főszereplésével.

Az Éjjeli ügynök 2. évadának története profitálhat abból, hogy nincs mögötte konkrét forrásanyag. Ez megkülönböztetné a hasonló sorozatoktól, mint például a Reacher. Az, hogy egy sorozat történetét az alapul szolgáló regények alapján próbáljuk megjósolni, szórakoztató lehet. Ugyanakkor kiszámíthatóbbá is teheti a végeredményt, és fárasztó összehasonlításokhoz vezethet az adaptáció és a forrásanyag között. Peter története sokféle irányba haladhat, és ha a 2. évad is olyan sikeres lesz, mint az első, akkor a sorozat akár saját franchise-zá is válhat…

Forrás: SlashFilm, Netflix

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu