Felvidek: alternatív középkori szlovák történet [VIDEO]

A főszereplő pedig egy alkoholista lovag. Mindezt egy pixeles JRPG-ben tálalva…

 

Már maga a játék neve is csak egy ékezetre van attól, ahogy Szlovákia területét történelmileg hívtuk (Felvidék), de a középkori Magyarország területén játszódó indie RPG, amelyből demó is van a Steamen, érdekes stílussal és koncepcióval bír. A főszereplőnk neve Pavol, egy összetört szívű, alkoholhoz folyamodó lovag, akit azzal bíznak meg a XV. században játszódó sztoriban, hogy a szlovákiai hegyekben nyomozzon egy közeli kastély felgyújtásával kapcsolatban. A katolikusok, a proto-protestáns hussziták és az ottomán törökök között erőszak dúl, és valami természetfeletti történik, amiben valahogy Pavol elhidegült felesége is szerepet játszik.

Pavol mellett ott van még Matej, az egyenes jellemű szerzetes, akivel jó párost alkotnak, és ők ketten Jozefnek jelentenek. Ő egy helyi nemesnek, aki többnyire magabiztosnak és nyugodtnak tűnik… aztán ha szóba jön a kártyajáték vagy a társasjáték, akkor elkezdi nyaggatni a párost, hogy játsszanak már vele. (Mintha Roman lenne a Grand Theft Auto IV-ből, amikor a bowlingról, avagy tekéről lenne szó.) Aztán ott vannak a katonák, a parasztok, és a városlakók. Mind szokatlan elfoglaltságokkal és megszólalásokkal bírnak. Szerencsénkre nem kell szlovákul megtanulni (de azon a nyelven is játszhatunk), ugyanis az angol lokalizáció is elérhető, és nem is rossz minőségben.

Az izometrikus középkori környezet és a realisztikus méretű sprite-ok a klasszikus Baldur’s Gate stílusár emlékeztetnek, ám itt egyedi színpaletta, illetve PS1-szerű előre renderelt jelenetek vannak. Direkt szokatlan a látvány, de a soundtracket a cseh Marcel Gidote Holy Crab nevű együttese biztosítja prog-rock stílusban (ezzel kilóg a korszakból). Viszont nincsen XP, nincsen szintlépés, így nem kell grindolni, és mindenhol gondolkodni kell, hogy miképp nyerjük meg a küzdelmet. Mindig meglesznek a győzelemhez szükséges eszközeink, de rajtunk áll, hogy megtaláljuk-e a megfelelő használati módot.

A Felvidek március 29-én jelenik meg Steamre, és kipróbálható verziója már fenn is van a Valve felületén.

Source: PCGamer, Steam

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu