Létrejött az Egyesült Államok legnagyobb játékipari szakszervezete!

Az Activision alatt hatszáz minőségellenőr alakított olyan uniót, ami méretileg új rekordot állított fel az iparban.

 

Az érdekesség, hogy az előző rekorder is a Microsoft egyik leányvállalatánál volt, úgyhogy a redmondi techóriás háza táján maradt ez az eredmény, ugyanis az Activision Blizzard King is a Microsoft része már. Az eddigi rekordot a Zenimax Workers United tartotta háromszáz fővel, úgyhogy dupla annyian hozták össze az Activisionnél ezt a szakszervezetet, amit újfent a CWA-n (Communications Workers of America = Amerika kommunikációs dolgozói) keresztül alapítottak, számolt be róla a The Verge.

A Microsoft 2022 januárjában munkasemlegességi megállapodást kötött a CWA-val, ahogy a játékiparban (és főképp az Activision Blizzard alatt) voltak szakszervezeti kezdeményezések. Ez a CWA-nak nagy győzelem volt, miközben a Microsoftnak egy stratégiai, éveken át tartó kampánya indult így el, ami nagy segítség volt az Activision Blizzard King bekebelezésében. Mivel a redmondiaké a cég, könnyebben és tisztán létre tudták hozni a szakszervezetet, de ennek ellenére sem szabad elfelejteni, hogy a Microsoft nemrég (kb. egy hónappal ezelőtt) 1900 embert bocsátott el a kiadótól, és tényleg nem lenne nagy meglepetés, ha 2024 folyamán további leépítésekről fogunk hallani a Microsoft környékéről (már most is kb. 8 ezer ember vesztette el állását csak 2024-ben a játékiparban, és minden bizonnyal túl alacsony számot mondunk).

A Microsoft megközelítése tehát nem ellenséges ebből a tekintetből, holott több amerikai cég (igaz, nem játékipari vállalatokról van szó) is úgy gondolja, hogy az NLRB (National Labor Relations Board = Nemzeti munkaügyi kapcsolatok testülete) az Egyesült Államok alkotmányát nem tartja be. Így vélekedik az Amazon, a SpaceX, illetve a Trader Joe’s is. Közülük csak az Amazonnak van érintettsége a játékiparban.

A szakszervezeti uniós védelem az egyik leghatékonyabb lépés a tömeges leépítések ellen. Manapság ez gyakran megtörténik, úgyhogy a dolgozók ezzel valójában csak saját egzisztenciájukat védik, nem a vezetők pénztárcáját.

Forrás: PCGamer, The Verge

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu