Hatalmas földrengés szakította meg a TSMC gyártását!

TECH HÍREK – 7,4-es földrengés rázta meg Tajvant, és a legnagyobb chipgyártó cég, a TSMC is érintett volt benne: le is kellett állítani a gyártást; a céggel kapcsolatos csalót pedig elítélték.

 

Hualient, Tajvan egyik keleti városát helyi idő szerint tegnap reggel 7:58-kor rázta meg egy 7,4-es erejű földrengés, ami kb. 2400 életet oltott ki. Az ország gyakran érintett földrengésekben, de ilyen erejűre 25 éve nem volt példa. A TSMC szóvivője azt nyilatkozta, hogy a kezdeti vizsgálatok után mindent helyén találtak, de a gyártást felfüggesztették, és ezt a közleményt publikálták: „A TSMC biztonsági rendszerei rendben működnek. A személyzet biztonsága érdekében néhány gyárat a vállalati eljárásnak megfelelően evakuáltak. Jelenleg megerősítjük a hatás részleteit.”

A DigiTimes pedig arról írt, hogy a TSMC N3-as gyárában a tartóoszlopok és gerendák megrepedtek és leállították a gyártást. Az EUV gépeket leállították és a kutatólabor falai is belerepedtek a rengésbe. A Hsinchuban található gyártósorok egyike is eltörött. A szilikonostyák súlyosan megkárosodtak, de még a nap folyamán újra tudták indítani a gyártást. Hiába tett a TSMC meg több biztonsági lépést az 1999-es eset (Jiji, 1999. szeptember 21., 7-es erejű földrengés) óta, kb. 62 millió dolláros kár érte a céget (a biztosítói kártérítések ellenére is) és még kérdéses, hogy hány chipszállítmány érintett. A TSMC a Mac, Apple Watch, iPhone termékek chipsetjének gyártása mellett az Nvidia, az AMD, a MediaTek és a Qualcomm irányába is jó kapcsolatot ápol, és az ő termékeik is érintettek lehetnek.

2013-ban és 2014-ben egy tajvani nő három nőnek adott el hamis TSMC-részvényeket azt állítva, hogy a TSMC-nek és az Apple elsődleges gyártói partnerének, a Foxconnak alkalmazottjaként adta ki magát, és olcsóbb áron tudott nekik biztosítani részvényeket. Azóta a TSMC részvényeinek értéke alaposan megnőtt, és rengeteg pénzt szedett ki a csaló áldozataiból (kb. 337 millió forintot). Több csalásból szedett össze ennyi pénzt, és a nagyobb részét egy tajvani elektronikai eszközöket gyártó cég, a HTC alkalmazottjának tettetve szerezte be. A hamis és meghamisított dokumentumok használata miatt nyolc évnyi börtönre ítélték.

A TSMC körül történik azért néhány botrány…

Forrás: WCCFTech, NPR, DigiTimes, UDN

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu