Memóriazabálást is megakadályozhat az egyik közismert böngésző!

TECH HÍREK – Egy olyan opció is érkezik ebbe a böngészőbe, ami a játékosoknak lesz kedvező, viszont kérdéses, hogy ezzel nagyobb népszerűségre tud-e szert tenni, ugyanis ebben már felettébb csak kétkedni tudunk.

 

Régebben az Internet Explorer esetében mondtuk azt, hogy csak arra használjuk, hogy letöltsünk egy másik böngészőt. Ezt a szerepet (és az IE-ét is en bloc) átvette a Microsoft Edge. Ennek legújabb Canary buildje több új funkciót is tartalmaz, és köztük van egy olyan is, amivel a böngésző memóriahasználatát lehet kezelni, és az egyik mód a játékokra lesz optimalizálva. Erről a The Verge számolt be részletesebben.

Kapni fogunk egy csúszkát, amivel be lehet hangolni, hogy a Microsoft Edge mennyi RAM-ot használjon, és a másik opció akkor is aktívan tartja ezt a korlátot, ha közben játszanánk (ugyanis manapság gyakori, hogy a háttérben fut valami, miközben játszunk; több műfaj esetében is él a multitasking elve), így ez azoknak lehet hasznos, akik nem rendelkeznek sok memóriával. 1-16 GB között lehet állítani a RAM korlátot, bár az is lehet, hogy ez a screenshot olyan gépen készült, ahol 16 gigányi memória van a PC-ben. Ez nem sok manapság (és lassan a mesterséges intelligencia-funkciók miatt a Windows 11 is efelé tolja a minimum igényt…), és a Microsoft figyelmeztet, hogy a túl alacsony korlát a böngésző sebességét súlyosan leronthatja!

Korábban a Microsoft már előrukkolt egy hatékony móddal, ami főleg a laptopokban hasznos, ugyanis korlátozni lehet vele az erőforrásokat, így nem merül le olyan gyorsan az akkumulátor a böngésző használata során. Viszont a RAM-korlátozás teljesen érthető lépés, ugyanis a böngészők előszeretettel zabálják a memóriát, és nem csak a Chromium-alapú browserek követik ezt el (az Edge, az Opera és értelemszerűen a Google Chrome is erre épül), hanem a Firefox is könnyedén elhappol pár giga RAM-ot.

A baj csak az, hogy a játékosokra kihegyezett Opera GX már rendelkezik beépített RAM- és CPU-korlátozó opciókkal…

Forrás: PCGamer, The Verge

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu