Raven’s Cry – Egy kalóz élete a saját szemszögemből

A németországi gamesconon, egy prezentáció keretén belül kipróbálható volt egy működő demó. Futás közben azért lehetett látni, van még min dolgozni a játékon, viszont rengeteg olyan jó ötletet próbáltak belegyömöszölni, ami a végeredmény tekintetében kiemeli majd a játékot kategóriáján belül. A reálishoz közel lemodellezett Karig-tenger várja, hogy minden egyes porcikáját felfedezzük, amely számtalan szigetet, elfoglalásra, illetve szétlövésre váró hajót, kincses térképet rejt magában.

A történet lényege, mint ahogy azt már megszokhattuk, a bosszú lesz. Egyik napsütéses nappalon játékunk főszereplője békésen hajókázik családjával a végtelen tengeren, próbálnak egy nyugodtabb, a civilizációtól távolabb eső helyre költözni, amikor is váratlanul lecsapnak rájuk a gonosz kalózok. Ekkor Christopher Raven-ünk élete a feje tetjére áll, hiszen nem csak szüleit veszti el a rajtaütésen, hanem a bal kezét is. Ezután Raven bosszút fogad, addig nem fog nyugton maradni, amíg meg nem bosszulja szülei gyilkosát.

Raven's Cry

Ez a bosszú örökre élni fog

Raven-t annyira elvakítja a bosszú édes íze, hogy ezért a nemes cselekedetéért képes rettenetes dolgokat is elkövetni. Vagyis számára nem számít az, hogy barátaiból kalózlegénységet verbuvál, hogy békés civil hajókat fosztogat célja eléréséért. A demóban Saint Lucia kikötőjében kalandoztunk, ami egy lázadókkal teli város, ahol még egy rendesen kiépített helyőrség sincs.

A játékban négy nagy frakció található, az Angolok, Franciák, Hollandok és Spanyolok, ők uralják a legtöbb szigetet és folyamatosan járőröznek a vizeken. Santa Lucia ebben a játékban úgy tekintendő, mint Mos Eisley, itt gyűlik össze a térség söpredéke, az összes kirekesztett bűnöző. Minden sötét kis utcában kétes üzletek köttetnek, és nagyon vigyáznunk kell, mikor kihez szólunk.

ps4pro.eu_raven_3

Eladó hajót keresek

Először is hajót kell szereznünk. Na, most ez könnyebb mondani, mint megtenni, ugyanis egy ilyen dolog nem kevés pénzbe kerül. Mivel a játék open world formában készült, ezért erre több lehetőségünk is lesz. Az egyik legegyszerűbb, ha bemegyünk az első kocsmába és uzsorakamatra felveszünk némi kölcsönt a helyi keménylegényektől. Ez elsőre jó ötletnek tűnik, viszont naponta kell visszafizetnünk a törlesztést, ami nem kis feladat lesz, ugyanis ha nem teljesítünk időben, akkor folyamatosan fogjuk kapni a nyakunkba a verőlegényeket.
Másik módja, ha sokat bóklászunk a kocsmákban, akkor hallani fogunk egy történetet egy kiöregedett részeges hajóskapitányról. Ha türelmesen figyelünk, akkor hallhatjuk, a legénysége már eléggé dühöng a szeszkazán miatt és komoly lépéseket fontolgatnak a lecserélésére.

Itt léphetünk mi a képbe, ha nagyon bátornak érezzük magunkat, akkor kihívhatjuk a részeges kapitányt, hogy elvegyük tőle hajóját és legénységét. Ha sikerül kihívnunk ellenfelünket, akkor kardpárbaj vár ránk. Ez a harc négy fő mozdulatra van kialakítva. Ezek a könnyű vagy nehéz támadás, védekezés vagy visszatámadás, valamint az elugrás.

Ezen kívül lesz még négy speciális támadásunk, ha elég ügyesek vagyunk, akkor azokkal megfűszerezhetjük a mozdulatokat. Tudunk majd rúgni, a kampóval odacsapni satöbbi, sőt ezeket a speciális mozdulatokat még fejleszthetjük is elkölthető tulajdonság pontokkal. Ezek csak példák voltak a nehéz kezdéshez, de bátran elmondhatom, rengeteg hasonló helyzet van még, ahogyan hajót szerezhetünk.

ps4pro.eu_raven_4

Pénz a lelke mindennek

A pénz léte az egyik legfontosabb része a Raven’s Cry-nak. Föl kell vennünk léhűtő legénységet, akik ráadásul nem kevés pénzért állnak majd mellénk, rendezni kell a hajó javítási számláit, vagy esetleg fejleszteni azt, mindez nagyon sokba kerül. Ha van üzleti érzékünk, akkor megpróbálhatunk kereskedni is, hiszen minden szigetnek van külön piaca és környezeti egyedisége. Minden termék más áron pörög, és ha sikerül megtalálnunk a megfelelő kereskedelmi útvonalat, akkor szépen megszedhetjük magunkat a befolyt hasznon. Csak vigyázzunk azokkal a konok kalózokkal, akik árgus szemekkel vadásszák a finom rakományokkal teli kereskedő hajókat.

Másik kereseti lehetőség, ha beállunk fejvadásznak. Elképesztő mennyiségű kalóz van kint a vizeken, és ha sikerül becserkésznünk őket, akkor mesés summa ütheti a markunkat. A harmadik lehetőség, ha esetleg mi akarunk lenni a legkeresettebb kalóz a térségben, és elkezdjük fosztogatni a gyanútlan kereskedőhajókat. Ilyenkor meg mi kapjuk a nyakunkba a fejvadászokat. Amint láthatjuk rengeteg lehetőségünk van a reputáció növeléséhez, és ha elég jól csináljuk, akkor idővel meg fogják ismerni zászlónkat és előre reszketni fognak a látványuktól.
Természetesen van lehetőségünk az álcázásra is, a legegyszerűbb módja, ha megváltoztatjuk hajónk kinézetét. Átfesthetjük, lecserélhetjük a zászlónkat, itt pont az a legviccesebb, ha támadáskor más nemzetiség zászlaját használjuk, teljesen összezavarhatjuk az ellenfeleinket.

ps4pro.eu_raven_6

Ez a tengeri harc nagyon ütős lesz

Ami talán a legjobb rész lesz, az az Assassin’s Creed féle beígért, látványos hajó ütközetek. Csak ez a Raven’s Cry-ban meg is valósul majd. A harc közelített lesz, élethű fegyver hangokkal, és a sebesülés nem némi életerő csíkot fog érinteni, hanem a hajót szó szerint darabokra fogják szaggatni a lövedékek. Az ágyúgolyók szabályos lyukat ütnek a hajók oldalába, a kartácslövedékek tizedelni fogják a legénységet, míg a láncos golyók keresztül repülve az égen szétszaggatják a vitorlákat. Bámulatosan, látványos és egyben félelmetes lesz.
Még egy dolgot említenék, a felfedezés fontosságát. Mint minden rendes kalóznak, nekünk is folyamatosan kajtatnunk kell a kincses térképek után. Hozzájutni ezekhez a térképekhez nem túl egyszerű feladat, sőt még azok felkutatása is nagy kihívás lesz. Némelyik darab bizonyos helyszínt mutat meg, de lesznek olyanok is, amik rejtvényeket tartalmaznak, és nekünk kell megfejtenünk a nagy titkot.

ps4pro.eu_raven_7

Árbocra fel, bitangok!

Nos, láthatjuk, a fejlesztők igen sok mindent szeretnének belegyömöszölni a Raven’s Cry-ba. A kérdés, sikerül-e mindezeket időben, rendesen, az összes platformra optimalizálni. A játék rengeteg lehetőséget tartalmaz, és a demót látva, nos, elég távol állt még a késztől. A PS4-es megjelenést január 28-ára írták, remélem addigra meg is kapom, mert kimondottan várom már ezt az egyedi, ütős, koszos, halszagú, puskaporos Karib-tengeren történő kalózkodást.

-Malachit-


Karibi kincs?:

+ Gyönyörű képi megjelenítés
+ Hatalmas bejárható tengeri terület
+ Komoly tengeri ütközetek

Tengeri betegség?:

– Túl sok újdonság? 
– Túl sok platform? 
– Ha az AC IV-ben  kiégtél…

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu