Carmageddon: Max Damage – Öngyújtó

TESZT – Mintha legalább egy évtizeddel eltévedt volna a Carmageddon, amely a Max Damage felvonással visszatért a konzolokra: bár lenne benne potenciál, de ezt inkább képzelném el egy PS2/X címnek, mintsem egy PS4/X1 játéknak. Emiatt is esélyes, hogy gyorsan elsüllyed a balfenéken a maximális károkat esetleg önnönmagán ejtő Max Damage, ami amúgy az egyik főszereplő karakterének a neve is.

 

Tavaly májusban lépett ki a nyílt bétából a Steamen a Carmageddon: Reincarnation. Hogy micsoda? Na, akkor rövid magyarázat: a Reincarnation-t vette alapul a Stainless Games (akik az első két részt is létrehozták a kilencvenes évek végén), hogy a továbbfejlesztett kiadást, amit átneveztek Max Damage-re, ki tudják hozni PS4-re és X1-re. Hiába az evolúció, az a bizonyos idő és annak vasfogai érzékeltetik jelenlétüket.

Rajongókhoz szóló

A Max Damage inkább úgy érződik, mintha az első két rész rajongóinak szólna. (Az első rész PS1-re 1999 őszén megjelent, úgyhogy egy kis PlayStationös kötődése van a franchise-nak!) Nekik viszont pont az a játékmenet van, ami lekötheti őket: gyalogosok elgázolása? Pipa. A többi versenyző kiiktatásának lehetősége? Naná. Power-upok tömege? Úgy-úgy.

Adott X perc, rengeteg gyalogos (több száz, sőt, néhol az ezret is átlépi a számuk!), az ütközésekkel, gyilkolásokkal időt és pontokat nyerünk, a power-upokat pedig a színes hordókból lehet beszerezni. A frusztrációt megelőzendő az autónk javítása egyszerűen megoldható. A pontjainkat a pályán bárhol költhetjük arra, hogy meggyógyítsuk járművünket, amit aztán értelemszerűen a további pusztítás követhet. Vagy a verseny megnyerése – versenytípustól függ.

A játékmenettel el lehet szórakozni, csak a játék műfaja (és talán elavultsága is?) hátráltathatja az élményt egyeseknek… de igaz, például feszültséglevezetésként nagyszerű lett a Carma, legalábbis addig, amíg nem találjuk az egész kócerájt fárasztónak, sajnos.

Eltévedt

Amikor elindítottam a játékot, azt hittem, hogy nem egy PS4-es címet látok. Nem, ez inkább néz ki PlayStation 3-asnak, sőt, talán megkockáztatom, hogy a 2012 elején megjelent Twisted Metal is szebben néz ki a PS3-on a Max Damage-nél… de sajnos ez még csak a kezdet: a frame rate nem tűnik valami jónak, és akkor még fejeljük meg az élményt a gyakran a szemünk láttára betöltő textúrákkal! Ha szerencsénk van (úúú, orosz rulett!), megússzuk a kiakadásokat, mert bizony arra is van példa.

Audiója szódával elmegy, de talán szadistáknak jó élmény elütni a gyalogosokat, mert annak egy kicsit perverz hangulata azért mégis van. A zenék már komolyan kimentek a fejemből, úgyhogy ebben nem mutatott fel a Max Damage maradandót.

Korlátolt

Egy ilyen játéknak értelemszerűen jó ötlet lenne, hogy osztott képernyős multija legyen. Összeülünk egy haverral és megyünk pár meccset, miközben hecceljük egymást. Luftot rúgott a Stainless, mert ilyen nincs a játékban! Ha lenne, akkor meg kiakadnánk azon, hogy valahogy egyik autónak sem megfelelő az irányítása. Hiába próbáltam több járművel is megszokni a kezelést, nem jött össze. Kár érte.

Legalább van online (na az lett volna a katasztrófa, ha ezt is kihagyják!), de attól tartok, hogy a játék minősége miatt rövid távon meg fog halni az egész, pedig elég szórakoztató az itt-ott butuska AI helyett hús-vér embereket felrobbantani.

Múltba révedt

12 ezer forintot sajnálom, de a Max Damage nem ér meg, ugyanis a Carmageddon feltámasztása több vérből is önti magából a motorolajat, és nagyon is a közelben van egy gyufa, így nincs messze attól, hogy az egész lángra kapjon. Majdnem minden aspektusában elavultnak, kidolgozatlannak, hosszabb távon unalmasnak, illetve elfáradtnak tűnik a Carmageddon: Max Damage. Ha gyalogosokat akarunk elütni, azt meg lehet tenni a Grand Theft Auto V-ben. Ha hasonló játékot akarunk, ott van még a 2012-es Twisted Metal is. Ezzel egy újabb franchise feltámadása esik arcra – ez egy alacsony büdzséjű játék lett, semmi más. *felrobban autójával együtt*

-V-

A játékot a KonzolKirály.hu webáruház bocsátotta rendelkezésünkre!

konzolk2

Pro:

+ Rövid távon szórakoztató tud lenni
+ Legalább így PS4-en is van Carmageddon…
+ Multiplayere sokkal jobb, mint az egyjátékos mód

Kontra:

– Szinte mindenben elavult már
– Miért nincs helyi multiplayer?
– Miért vannak technikai problémái?


Kiadó: Stainless Games

Fejlesztő: Stainless Games

Stílus: versenyzős, autós csata

Megjelenés: 2016. július 8. (PS4, X1 – PC-s verzió később érkezik)

Carmageddon: Max Damage

Grafika - 4.9
Történet - 4.1
Játékmenet - 6.4
Zene/Audio - 5
Hangulat - 5.5

5.2

KÖZEPES

A Carmageddon: Max Damage úgy 13-14 évvel elkésett, ma már nem állja meg helyét.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu