Malicious Fallen – Devil May Laugh

TESZT –  A Malicious Fallen keveréke a Dynasty Warriors-nak, a Devil May Cry-nak és az olyan boss rush játékoknak, mint a Titan Souls. Ez most így leírva biztos nagyon jól hangzik, de az Alvion, a játék fejlesztője, aki ezt a három játéktípust keverte nem nagyon értene a jó koktélokhoz, az biztos…

 

Egyáltalán micsoda a Malicious Fallen? Nos, ez a része nem más, mint egy újabb „koktél”: a régi PS3-as játék és a PS Vita verzió keveréke a tartalom tekintetében. A Malicious Fallen legalapvetőbb koncepciója faék egyszerűségű: különböző arénákon kell keresztülverekednek magad, ahol seregnyi ellenség támad rád, végül végezned kell a végső boss-szal. Rendkívül egyszerű recept és jól is működik, ha a kivitelezés színvonalas. (A PS Vitára készült zseniális Soul Sacrifice-ban és újabb kiadásában, a Soul Sacrifice Deltában például nagyszerűen működött. – BadSector ) A kérdés tehát csak annyi: érdemes-e erre az alacsonyabb költségvetéssel készült játékra áldozni?

Mese nincs!

Nem, történet, az tényleg nincs – legalább is normális átvezetők, játékbeli narratívák formájában. Ha valami történetféleséget akarsz kicsikarni a játékból, akkor négy fejezetnyi szöveget kell elolvasnod. Ez mind elmagyarázza a világ hátterét, hogy kik a főszörnyek, hogyan kezdett el uralkodni az őrült királynő és egyáltalán mi az a „Malicious” (nagyjából: „rosszindulatú”, „gonosz”).

Miután ezt mind végigolvastad, ha van hozzá türelmed, rá fogsz jönni, hogy ennek semmi jelentősége a játék során. Nincsenek dialógusok, nehéz, történetet befolyásoló (vagy akármilyen) választások, a feladatod csak annyi, hogy menj és darálj le mindent a képernyőn. A pályákat akármilyen módon teljesítheted, csak annak lesz jelentősége, hogy a varázserőket hogyan szeded össze a játék során.

A narratíva emellett telis-tele a szokásos anime közhelyekkel, a játék befejezése pedig mintha egy-az-egyben egy Naruto, vagy Full Metal Alchemist részből köszönne vissza.

Hogy egy kicsit azért írjak a konkrét történetről is: te vagy az emberiség megmentője a „Malicious” ellen, viszont ahhoz, hogy legyőzhesd, vissza kell vinned saját helyükre azon mágikus erők megtestesüléseit, amelyeket a proféták korábban a régebbi bajnokoknak adtak.

Anime ezerrel

A játék vizuális világa és hangulata is egy-az-egyben az animéket (japán rajzfilmeket) idézik. Természetesen önmagában ez nem hátrány, hiszen az előbb említett Naruto játékos adaptációit, vagy a One Piece játékokat az anime stílusjegyek elképesztően látványossá tudják varázsolni. Itt viszont sajnos az anime alacsony felbontással is párosul, ami igen rossz kombó egy olyan játéknál, ami egy PS4-re készülő „remake”. Mert hát itt erről van szó: a PS3-as játék grafikáját elvileg a PlayStation 4 vizuális képességeihez igazították, azonban nehéz lenne ezen a téren valódi fejlődést észlelni.

Ne szépítsük: a látvány csúnya, és hiába húzták fel 1080p-re, melynek köszönhetően legalább nem pixeles a grafika, vagy homályosak a textúrák, a minősége tekintetében enyhén szólva hagy kívánnivalót maga után. A helyzetet csak rontja, hogy állandóan „lézeres” (vagy ahhoz hasonló) becsapódásokat, robbanásokat láthatunk, ugyanakkor ezek nagyon elavultak.

A budget játékokat idéző látvány tehát nem valami szívet melengető, mi a helyzet a hangokkal, zenékkel? Nos ezen a téren szerencsére mindjárt pozitívabb a helyzet: a csata kellős közepén igazi adrenalinpumpáló muzsikák a Guilty Gearre emlékeztettek. A támadások, csapások, robbanások hangjainak igazi erejük van és a zene tökéletesen passzol mindegyik jelenethez. Nagy kár, hogy a harmatos látványvilág nem jár kéz-a-kézben ezzel a kíváló audió és zenei résszel.

Üsd! Vágd! Nem apád!

Sajnos a játék harcrendszeréről sem tudunk túl sok pozitívumot felhozni. A harc és az irányítás rendkívül lebutított, és miközben abban reménykedtem, hogy kombókat kell megtanulnom és használnom, addig csak egyfolytában nyomkodni kell a támadásgombot, hogy Aura pontokat nyerjünk és a bossokat hamarabb leverjük. Az alapszintű ellenségek nevetséges kihívást nyújtanak: általában alig sebeznek és amikor nagy ritkán igen, akkor is gyerekjáték megölni őket.

Hősünknek öt fegyvertípusa van, amelyet a játék során tud összeszedni: kard, lándzsa, „bokszer” (vagy valami hasonló) és démon golyók. Mindegyiknek vannak előnyeik és hátrányaik, ami megint csak jól hangzik, azonban kamera és harcrendszer hiányosságai miatt nem túl élvezetes bármelyik fegyvert használni.

A harc amellett, hogy könnyű leverni az ellenfeleket, ugyanakkor gyakran frusztráló is tud lenni. A legfőbb probléma, hogy miközben a harc villámgyors, ugyanakkor hősünk mozgása suta és lassú, épp ezért a játékos állandóan védtelen és az ellenfél sunyi ütéseinek van kitéve. Ráadásul, gyakran fordul elő, hogy lebénítják, vagy a földre terítik és jó pár másodpercbe beletelik, amíg felkel. Ilyenkor mondjuk nem feltétlen sérülünk meg, de az aura pontjaink mindenképpen csökkennek.

Összességében a harc rendkívül nyomasztó, amit csak tetéz, hogy az ellenfeleinket ért sérülésekről (illetve azok mértékéről) sem kapunk információt, melyen a rossz kameranézetek csak rontanak. Ahhoz, hogy befejezd a játékot, inkább türelemre és szerencsére, mint jó reflexekre és összpontosításra van szükség.

Tényleg „bukott”

A Malicious Fallen cím sajnos passzol erre a játékra. Bár nem élvezhetetlen, de az átlagon aluli címmel van dolgunk. Kár érte, mert, ha nagyobb költségvetést kapott volna a játék, amelyből tehetséges fejlesztőket vettek volna fel, akkor az arénaszerű, boss-okra koncentráló harc jól működhetett volna, hiszen erre volt már példa.

-Dante-
(fordította: -BadSector-)

Pro:

+ Anime stílus
+ Nagyszerű boss harcok
+ Epikus zene

Kontra:

– Rettenetes harcrendszer
– Semmilyen „történet”
– Gyenge grafika


Kiadó: Alvion, Sony Interactive Entertainment

Fejlesztő: Alvion

Stílus: Hack’n Slash

Megjelenés: 2017. februrár 21.

Malicious Fallen

Játékmenet - 5.2
Grafika - 6.3
Történet - 3.8
Zene/audió - 6.5
Hangulat - 6

5.6

ÁTLAGOS

Remek koncepció, amelyet sajnos a rosszul kivitelezett harcrendszer, a gyenge grafika és animáció, illetve a semmilyen történet mind-mind aláásnak. Önismétlő, és még drága játék is.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Holt hősök társasága
Bence is a Senior Staff Writer for our site. He is an avid gamer, that enjoys all genres, from Indie to AAA games. He mostly plays on the PS4 or on the laptop (since some indies get a preview build there faster). Loves obscure Japanese games that no one else dares to review on this site.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu