Crytek vs. Cloud Imperium Games: reagált a Star Citizen fejlesztője!

Folytatódik a vita a Crytek és a Cloud Imperium Games között.

A német cég azért perelte be a Star Citizen fejlesztőit, mivel ők szerintük megszegték a szerződésüket és szerzői jogokat sértettek, főleg a játékhoz használt CryEngine miatt. Most viszont a Cloud Imperium (innentől CIG-re rövidítve!) részletezi, hogy miért kérik az ügy törlését – a dokumentumra a GamesIndustry bukkant rá.

A CIG azt állítja, hogy ennek a vádnak semmi alapja nincs. A Crytek amúgy azért ment neki a CIG-nek, mert a szerződésük szerintük a CryEngine használat csak a Star Citizenre volt jogos, a Squadron 42-re pedig nem, amit a CryEngine alkotója egy teljesen különálló játékként kezel. A CIG viszont a szerződés másolatát közzétette, amiben az áll, hogy az engine használata „a Star Citizenre és egy vele kapcsolatos űrcsatás játékra” vonatkozik. (A szerződés viszont a Space Citizen nevet használja a játéknak, nem pedig a Star Citizent. Hm… fura.)

A megállapodásban a Crytek a CIG számára egy nemzetközi licenszet adott, amiben „exkluzív beágyazhatja a CryEngine-t a játékba”, amire a Star Citizen fejlesztői azt állítják, hogy a Crytek „erőltetett módon” értelmezi az exkluzív szót: „A Crytek eltorzítja az „exkluzív” szót, hogy úgy érveljen: a CIG valamilyen módon kötelezve van az engine használatára. A nyelvezet a megállapodásban, ahol a CIG számára a jogok biztosítása olvasható, továbbá az exkluzív enginehasználat jól ismert koncepciója egyszerűen azt jelenti, hogy a CIG-nek kizárólagos joga van a játékban használt engine-re, amit a Crytek másnak nem adhat ki,” állítja a Cloud Imperium.

A Crytek lényegében azért akadt ki, hogy a CIG 2016-ban engine-t váltott a CryEngine-ről a Lumberyardra (ami az Amazon saját forkja, elágazása a CryEngine-ből, hogy röviden jellemezzük). A CIG szerint a Crytek vádjai „lényegtelenek, arcátlanok és hamisak” Ortwin Freyermuth-tal kapcsolatban. Ő korábban a Cryteknél dolgozott, de a CIG-hez csatlakozott. A korábbi alkalmazottja szerint ez egy megoldatlan ügy, amire a CIG azt válaszolta, hogy a Crytek írásban leokézta, hogy Freyermuth a tárgyalásokban részt vehessen.

A Crytek 75 ezer dollárnyi közvetlen károkozásból származó kártérítést követel, de ezen felül szerződésszegés és szerzői jogok megsértéséért” is pénzt szeretne kihúzni a CIG-ből. Továbbá még azt is követeli, hogy tiltsák el a CIG-et a Crytek jogvédett tartalmainak használatától…

Nos, ennek sem lesz szép vége.

Forrás: GamesIndustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu