Quantic Dream: zaklatás és rossz környezet a stúdión belül?

A Heavy Rain, Beyond Two: Souls és a Detroit: Become Human fejlesztőiről nem éppen jó hírek bukkantak fel…

Az Eurogamer három különböző francia forrásra (Le Monde, Mediapart és Canard PC) hivatkozva azt állítja, hogy a Quantic Dreamen belül egészségtelen a munkakultúra. Főleg két felettes került a kereszttűzbe – David Cage, a stúdió alapítója (és akihez az első bekezdésben említett játékok is köthetőek), illetve Guillaume de Fondaumière. Itt gyorsan kitérünk a mai közleményre, amit az utóbbi illető publikált a Twitteren.

„A mai nap publikált cikkek többféle vádat állítanak a Quantic Dreammel, a vezetőséggel és az alkalmazottakkal szemben. Kategorikusan elutasítjuk ezen vádakat. A Quantic Dream hónapokkal ezelőtt már panaszt tett, és ez még folytatódni fog. Arra kérjük az érdeklődőket, hogy olvassák el az alkalmazottaink képviselőinek és az egészségügyi és biztonsági tanácsunk válaszait a publikáció előtt feltett újságírói kérdésekre. Az illemtelen viselkedésnek és gyakorlatnak nincs helye a Quantic Dreamben. Mindig is komolyan vettük és komolyan is fogjuk venni az eféle sérelmeket. Minden egyes Quantic Dreames alkalmazottat értékelünk. A lehető legfontosabb számunkra az, hogy egy biztonságos környezetet fenntartsunk, hogy mindannyian a közös szenvedélyünkben, a videojátékok készítésében elmerülhessünk.” Milyen sérelmekről is van szó?

Nos, a Cage-de Fondaumière párost illemtelen viselkedéssel, az alkalmazottak túlterhelésével, illetve szexista és rasszista viccekkel és ezek feletti szemhunyással vádolják. Ők ezektől a vádaktól (amiket mind elutasítanak) meglepődtek, és megdöbbentek a volt alkalmazottak kifakadásán. A CanardPC oldaláról vettük át a lenti képet – ez csak néháy abból a közel hatszáz photoshoppolt műből, amik megbotránkoztatóak. A Le Monde riportját idézi az Eurogamer: „A legsokkolóbb [képek] a Quantic Dream munkatársait mutatják szexuális pozíciókban, homofób vagy szexista megnyilvánulásokkal megtűzdelve, vagy akár úgy ábrázolva őket, mintha nácik lennének.” Ezeket a képeket a cégen belül csoportos emaileken keresztül küldözgették, köztük Cage-nek és de Fondaumière-nek. 2017 elején a cég IT-menedzsere is photoshoppolásra került, ami után a teljes gyűjtemény meg lett találva, és meg is történt a panaszbenyújtás. Cage és de Fondaumière azzal védekezik, hogy a legrosszabb képeket nem is látták – csak azokat, amik „humorosak, vagy többé-kevésbé mulattatóak voltak”.

A szituáció kényes: a 180 alkalmazott 83%-a férfi, és elvileg a stúdióban van egy kép, amin egy… jó, itt nem lehet cenzúráznunk, egy pénisz, ami a heréin keresztül szellent. Cage-et autokratikus vezetési megközelítése miatt úgy is hívják, hogy „papa”, „isten”, vagy „napkirály”, aki több túlórát kér, nem hallgatva másokra. Azzal is vádolják, hogy nem fontolja meg a női munkatársak alkalmazását, piszkos humora van, trágár megjegyzéseket tesz a felesége jelenlétében, továbbá a játékaiban feltűnő női színészeket is illemtelen jelzőkkel látja el. Egy korábbi alkalmazott szerint privát szférának tekinti a stúdiót, ahol úgy érzi, azt mondhat, amit akar, mivel ez az ő helye. A homofób és rasszista poénok sem kerülik el a stúdiót: egyszer egy rablást rögzített a biztonsági kamera, amire Cage egy tunéziai származású alkalmazottjától azt kérdezte, „ő nem az unokatestvéred?”.

Ezekre a vádakra Cage úgy reagált, hogy ez mind „nevetséges, abszurd és groteszk”. „Homofóbiáról akarsz beszélni? Ellen Page-dzsel dolgozom, aki az LGBT (leszbikus, homoszexuális, biszexuális, transszexuális) jogokért küzd. Rasszizmusról akarsz beszélni? Jesse Williams-szel is dolgozom, aki az Egyesült Államokban a civil jogokért harcol… értékelj a munkái alapján,” mondta Cage. A társalapító de Fondaumière-t is hanyag viselkedéssel vádolják a korábbi alkalmazottjai, de ő tőle idéztük már fentebb a közleményét.

…és tavasszal érkezik a Quantic Dream következő játéka, a Detroit: Become Human, kizárólag PlayStation 4-re. Így milyen fogadtatásban lesz része?!

Forrás: Eurogamer, Le Monde, Canard PC, Mediapart, Twitter

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu