Ami nem öl meg – A tetovált lány visszatér – Watch Dogs 3

FILMKRITIKA – Nem, nem a címet és az alcímet cseréltük fel véletlenül, nem hülyültünk meg, hanem A tetovált lány franchise újabb része, az Ami nem öl meg – A tetovált lány visszatér tényleg olyan lett, mintha egy újabb Watch Dogs játék filmes adaptációját látnám, kőkemény, szuperügyes, városi igazságosztó számítógépes hackerlánnyal, autós és motoros üldözésekkel és világmegmentős politikai thrillerrel. Ez lett A tetovált lány legújabb részéből, Claire Foy-al a főszerepben…

 

A tetovált lány: Lisbeth Salander (Claire Foy) egyszerű hackerből „félállásban” igazi igazságosztó szuperhős lett. Bajba jutott, megkínzott nőket ment meg, kegyetlenkedő és szadista férfiaktól egymás után, a nevét már ismeri a világ, hála Mikael Blomkvist újságírónak, aki megírta többször is a történetét. Persze, azért neki is meg kell élnie valamiből és alapvetően ezért vállalja el, hogy betör az amerikai National Security Agency-hez (a Splinter Cell játékokból is ismert szervezet…), hogy egy szupertitkos szoftveres „fegyvert” ellopjon fejlesztője, Frank Balder (Stephen Merchant) megbízásából, akik közben eltávolítottak a projektből és megvan róla győződve, hogy az amerikaiak „rosszra” használják majd fel.

A szuperprogramra azonban egy másik, gyilkos szervezetnek is fáj a foga, ahogy Balder autista kisfiára, Augustra (Christopher Convery) is, aki „nyilván” szuperzseni és csak ő tudja a gép kódját. Innentől kezdve gyilkos hajsza kezdődik, a műfaj összes kelléktárát és kliséjét felhasználó filmben.

Claire Foy nagyon eltalálta

A film legnagyobb erőssége talán Claire Foy színésznői alakítása, akinek nem volt könnyű dolga Noomi Rapace, illetve Rooney Mara után felvállalni a szerepet. Ennek ellenére nagyon eltalálta a karakter, látszik a tekintetén, a gesztusain, a mimikáján a mély sebzettség és a meghasonlottság. Igaz, azért folyton az motoszkált a fejemben, hogy mintha Aiden Pierce, a Watch Dogs https://ps4pro.eu/2014/05/26/watch-dogs-shock-to-the-system/ főhősének női megfelelőjét látnám, csak éppen sokkal jobban kidolgozva, a történet tekintetében egyaránt.

Sajnos, ha már a főszereplőről beszélünk, meg kell azt is említeni, hogy az előző, David Fincher által rendezett tetovált lány filmben is szerepelő Mikael Blomkvist karakterét (ott Daniel Craig alakította, itt a borzasztóan sótlan és unalmas Sverrir Gudnason) sikerült olyan szinten kiherélni, hogy komolyan elgondolkoztam, hogy nem szándékos volt-e ez a készítők részéről.

Kliséhegyek

Gyorsan hozzá kell tennem, hogy azért a „jobb kidolgozottság” relatív: itt azért egy filmalkotásról van szó, amely úgyszintén a műfaj konvenciónak szűkre szabott határai között mozog. Nem akarok spoilerezni, szóval csak annyit, hogy van itt minden, amit már máshol is láttunk: egykoron elárult és bosszúszomjas karakterek, váratlan, életveszélyes támadások, gyilkos összecsapás, autós és motoros száguldozások, üldözések, és kb. olyan szinten megmosolyogtató hacker akciók, mint amilyeneket a Watch Dogs-ban láthattunk anno.

Ráadásul annyi „váratlan” – és eléggé hihetetlen – deus ex maxchinát préseltek a forgatókönyvbe, hogy a rutinos thriller és akciófilm néző csak fogja a fejét, hogy jaj istenkém, ezt megint miért kellett, drága filmkészítők, ne nézzetek már ennyire hülyének, azért nem most jöttünk le a falvédőről, hogy ezt is elhiggyük. Kicsit elkeserítő ez Fede Alvareztől, akinek többek között a Vaksötétet és a Gonosz halott remake-jét is köszönhetjük és aki részben felelős e film forgatókönyvéért is.

Ismerős

Végsősoron nem rossz film az Ami nem öl meg – A tetovált lány visszatér, csak minden fordulata, történeti szála valahogy ismerős már egy másik thrillerből, továbbá Claire Foy nagyszerű alakítása sem elég ahhoz, hogy teljesen elvigye a hátán a filmet. Talán mindez annak is felróható, hogy ezt a regényt (melyből a filmet adaptálták) most nem az eredeti szerző, Stieg Larsson írta, hanem David Lagercrantz, akinek eredeti szakmája újságíró.

Talán emiatt is van, hogy ahelyett, hogy egy igazán profi, újabb tetkós lány filmet kapnánk, inkább egy kicsit B kategóriás Watch Dogs/Mission Impossible/Jason Bourne utánzatot láthatunk. Kár érte, mert Claire Foy tényleg remek alakítást nyújt, talán a következő filmje ebből a franchise-ból (ha lesz) felér majd az ő alakításához is.

-BadSector-

Ami nem öl meg - A tetovált lány visszatér

Rendezés - 5.8
Színészek - 7.4
Történet - 5.2
Látvány/akció - 7.2
Hangulat - 6.4

6.4

KORREKT

Talán emiatt is van, hogy ahelyett, hogy egy igazán profi, újabb tetkós lány filmet kapnánk, inkább egy kicsit B kategóriás Watch Dogs/Mission Impossible/Jason Bourne utánzatot láthatunk. Kár érte, mert Claire Foy tényleg remek alakítást nyújt, talán a következő filmje ebből a franchise-ból (ha lesz) felér majd az ő alakításához is.

User Rating: 5 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu