Bayonetta – Ezt a boszorkát nem vetnéd tűzre… [RETRO-2009]

RETRO – Őrült, non-stop akció, káprázatos grafika, eszement, szürreális vizuális világ és finom, ügyesen adagolt erotika: ezek a legfőbb jellemzői a Devil May Cry-ról is elhíresült Hideki Kamiya legújabb játékának…

 

Egész jól tartja magát Bayonetta, a szexi boszorkány, ahhoz képest, hogy már 500 éves. Sehol egy ránc, testét tökéletes, kerek popsi, vadító, hosszú combok és csöppet sem megereszkedett, hatalmas keblek díszítik: szerintem sok nő megirigyelné ezt az alakot még 30 éves kor felett is, nemhogy 500 után. No de Bayonettának könnyű, hiszen ő nemcsak egy fantasztikus szuperképességekkel rendelkező boszorka, hanem egy szürreális elemeket is jócskán tartalmazó akciójáték főszereplője.

Már a Bayonetta prológusából is azonnal világos, hogy egy álomszerű, hipnotikus, csodálatos világba kerültünk. Azonban nehogy azt higgyétek, hogy ez a világ üres, összecsapott játékmenetet takar: a látványorgia felszíne alatt rendkívül összetett, mégis tökéletesen kezelhető harcrendszer búvik meg, melynek segítségével a leggroteszkebb szörnyeket is különleges varázslatokkal tudod a túlvilágra visszaküldeni – méghozzá jelen esetben a mennyországba és nem a pokol mélyére.

 

Angyali üdvözlettel

Igen, jól olvastátok: Bayonettával nem ördögi lényeket kell elpusztítanunk, mint az akciójátékok legtöbbjében, hanem angyalokkal kell szembeszállnunk. Amikor a formás testű nő ötszáz éves „álmából” felébred, múltjából kevésre emlékszik, pusztán arra, hogy ő egy umbran boszorkány, kinek bőrére elszántan vadászik az angyalok hada. Bayonettának még az is rémlik, hogy valamiért a „Világ szeme” nevű varázstárgyat kell kutatnia, a nyomok pedig Vigrid képzeletbeli városába vezetnek. Itt kezdi felidézni elveszett emlékeit, miközben egyre több információt fed fel saját klánja és legfőbb ellenségeik, a „lumen bölcsök” bukásáról is.

Az érdekes felütés után a történet továbbra is koherens marad, telis-tele poénokkal, bújtatott erotikus utalásokkal és sok eredeti, vagy mulatságos karakterrel. A lényeg persze nem a történeten nyugszik, hanem a pörgős, szüntelen akción. Bayonetta az Inferno démonaival áll „szerződésben”, ezért is kerül szembe Paradiso angyali hadával, akik Vigrid minden szegletében a szexi boszorka életére törnek.

ps4eu_Bayonetta_1

Persze Bayonetta nem hagyja magát és két pisztoly helyett mindjárt néggyel száll szembe a szárnyas lényekkel: kettőt a kezében tart, kettő pedig magas sarkú cipőire van felszerelve. Pusztán e négy pisztollyal is a leglátványosabb és változatosabb kombókat tudjuk végrehajtani, a levegőben repülve, pörögve, sőt, akár még a falra felszaladva is. De ez mind semmi: Bayonetta a golyó „klimax” speciális támadással (amely az angolban orgazmust is jelent…) igazi „tűzijátékot” is tud rendezni, amellyel minden közelben álló ellenséget szitává lő. A pisztolyok mellett különféle kardok, harci bárdok, és másféle rendkívül fantáziadús kézifegyverek is Bayonetta rendelkezésére állnak, melyekkel szanaszét kaszabolhatja az angyalok kisebb hadseregét is.

ps4eu_Bayonetta_11

Emellett a hölgyike még egészen szürreális, különleges támadásokra is képes a hajával, sőt, a levegőből egy hatalmas női cipőt tud megidézni, amellyel eltapossa ellenfeleit, illetve középkori kínzóeszközöket is elővarázsol a semmiből, melybe belöki a szörnyeket, miközben mi a gamepad karját ütemesen tekerve maximalizálhatjuk a kínzás mértékét – ezzel akár ki is végezve ellenfeleinket. Valami egészen elképesztő mennyiségű öldöklésben vehetünk tehát részt – annak ellenére, hogy nem egy sötét hangvételű, mészárolós  játékkal van dolgunk, ahol sugárban fröcsög a vér, hanem a hangulat itt inkább „éteri” – helyenként rendkívül szellemes helyszínekkel, vagy karakterekkel megspékelve..

ps4eu_Bayonetta_3

A pokol kapujában akár koktélt is szürcsölhetünk

Ilyen eredeti és mulatságos figura például Rodin, egy démon, aki a Pokol kapuja nevű bár fekete bőrű tulajdonosa, melyben egy-két koktél felhörpintése mellett újabb fegyvereket vásárolhatunk, a régieket feljavíthatjuk mindenféle különlegességgel, illetve itt vehetjük meg az újabb kombókat is. Az új gyilkoló eszközök között lesz például egy elátkozott katana, megáldott jégkorcsolyák (!) és sok egyéb fantáziadús fegyver is. Rodin az új fegyverekért  szó szerint a pokolra száll és gyakran véres fejjel tér vissza, hogy Bayonettának megszerezze azokat – persze csak „jó pénzért”.

Bizony, itt sem adnak semmit sem ingyen, csakhogy ebben a játékban nem dollárral, vagy más pénznemmel kell fizetnünk, hanem a pályák felfedezése során és a harcok közben összeszedett angyali glóriákkal. Méghozzá egy-egy jobb fegyverhez igencsak tekintélyes glóriamennyiség szükségeltetik, és akkor a szintén méregdrága új kombókat még csak nem is számoltam. Szóval nagy hóhányó ez a Rodin: amilyen laza fekete bárpultosnak és remek barátnak adja elő magát, annyira kapzsi módon sokat kér minden jobb tárgyért, képességért.

ps4eu_Bayonetta_12

Nehéz a dolga a boszorkának…

Persze nehogy azt higgyétek, hogy a tömérdek kombó és hatalmas fegyverarzenál révén a Bayonetta könnyű játék lenne. Mindegyik speciális támadáshoz, védekezéshez, vagy félreugráshoz kiélezett reflexekre van szükség, különben az angyalok hamar megeszik boszorkányunkat reggelire. A tömérdek lövés, ütés, rúgás, vágás és varázslattípus kavalkádjában nagyon könnyű elveszni és nem egyszerű történet annak kitapasztalása sem: melyik szörny ellen melyek a legalkalmasabb támadás.

Éppen ezért a készítők nagyszerű ötlettel azt a lehetőséget is megadták, hogy játékon kívül próbálgathassuk ezeket, ugyanis a töltőképernyőn szabadon begyakorolhatjuk az összes mozdulatot. Persze még így sem lesz könnyű dolga a legnagyobb Devil May Cry veteránnak sem, aki pedig nagyon nem kedveli a komplex harcmodort, annak érdemesebb inkább könnyebb nehézségi szintet választania, mert még normálon is vért fog izzadni. A legjobb védekezési taktika ebben a játékban az, hogy egyetlen gombnyomással cigánykereket hányva mindig a megfelelő pillanatban kerüljük el az ellenfél csapásait.

Mivel a megölt ellenség nagyon ritkán dob gyógyító nedűt és a szétvert tereptárgyakban sem találunk túl sokszor ilyet, ezért úgy kell vigyáznunk Bayonetta életerejére, mint a szemünk fényére. Emellett a játék még jutalmazza is, ha éppen akkor ugrálunk félre, amikor a végzetes csapás utolérné a nőt: ilyenkor lelassul az idő (mint a bullet time-nál) és miközben a szörnyek azt sem értik, mi történik velük, Bayonettával kényelmesen bevihetjük a legvadabb kombókat is.

Angels May Cry? Abszolúte!

A Bayonetta korántsem pusztán egy jól kidolgozott Devil May Cry klón nagymellű cicussal a főszerepben, hanem egy minden ízében profi akciójáték. A címszereplő boszorkával egészen elképesztő támadásokat, varázslatokat és légi attrakciókat tudunk végrehajtani, miközben a játék hihetetlenül fantáziadús és részletben gazdag világában csépeljük az angyalok hadait. Az irányítás tökéletes (igen, jobb a DMC 4-énél is…), a látvány elsőrangú és a szexi hősnő kalandjait gyakran humor is fűszerezi.

-BadSector-

(2010)


Pro:

+ Elképesztő hangulat
+ Kőkemény akció
+ Ó, Bayonetta…

Kontra:

– Kameranézetek
– Ha nem bírod a stílust
– Wii U-n a folytatás…


 

Kiadó: Sega

Fejlesztő: Platinun Games

Stílus: RPG

Megjelenés: 2010 Január

Bayonetta

Játékmenet - 9.1
Grafika (2009) - 9.2
Sztori/humor - 9.3
Zene/audio - 9.1
Hangulat - 9.4

9.2

SZÉDÜLETES

A Bayonetta korántsem pusztán egy jól kidolgozott Devil May Cry klón nagymellű cicussal a főszerepben, hanem egy minden ízében profi akciójáték. A címszereplő boszorkával egészen elképesztő támadásokat, varázslatokat és légi attrakciókat tudunk végrehajtani, miközben a játék hihetetlenül fantáziadús és részletben gazdag világában csépeljük az angyalok hadait. Az irányítás tökéletes (igen, jobb a DMC 4-énél is...), a látvány elsőrangú és a szexi hősnő kalandjait gyakran humor is fűszerezi.

User Rating: 4.73 ( 2 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu