PlayStation 2: eredetileg más volt a PS2 neve!

Az első PlayStation-nek is kódneve volt (ami végül nem lett hivatalosan használva, leszámítva egy MÁSIK hardvert…) és ugyanez volt a helyzet a PlayStation 2 konzollal is, de szerencsére mindkét esetben átgondolta az elnevezést a Sony.

A PlayStation eredetileg Nintendo Play Station volt, ami a SNES-hez adott volna egy, a Sony által gyártott CD-ROM meghajtót. A Sony-Nintendo szakítás után az előbbi cég bosszúból lépett a konzolpiacra önállóan, és ez be is jött nekik. A PlayStationnek viszont belsőleg PSX volt a neve, ami hazánkban is gyakran került alkalmazásra… csakhogy ezt a nevet később egy másik hardver vette ténylegesen fel: csak Japánban ugyanis VOLT egy olyan speciális PS2, ami digitális videórögzítőként is funkcionált, és a neve PSX volt!

Daniel Ahmad, a Niko Partners senior elemzője a Twitteren két témában is megemlítette a PlayStationt. Először egy olyan képet osztott meg az archívumából, amin ez olvasható: „[…] 1995. szeptember 11.: a Sony bejelentette, hogy a Sony Computer Entertainment America (SCEA; Foster, Kalifornia állam) az Egyesült Államokban fogja gyártani a PlayStationt egy, még el nem döntött helyszínen. 1996. október 31.: Az SCE leállítja a PlayStation konzol gyártását a kaliforniai San Diegóban, és áthelyezi a gyártást Japánba. Amint az ottani gyártás beindul, a havi termelés több mint 700 ezer konzol lehet.” Tehát eleinte Amerikában gyártották a PlayStationt (legalábbis az ottani piacra biztosan, mivel a japán megjelenés ’94 decemberében volt!), mielőtt kivitték volna Japánba (és így többet lehetett értékesíteni belőle… ami be is vált, nem?).

A másik archívumos idézet a PS2 nevére utal: „1999. február 15.: a Sony készen áll arra, hogy az új PlayStation prototípusát bemutassa egy japán konferencián március 2-án. Az új konzol neve a tervek szerint PlayStation 2000 lesz. […]” Bizony, a PlayStation 2 az eredeti tervek szerint PlayStation 2000 lett volna, így a rövidítése nem PS2 lenne, ha ezt használták volna, hanem… PS2K?

Mindenesetre nagyon furcsa elgondolás, és szerencsénkre a Sony nem ment a 2000-es mániával (akkoriban a Gran Turismo 3 is eleinte Gran Turismo 2000 néven futott…).

Forrás: Twitter

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu