Miként hat a Huawei és a ZTE kitiltása az amerikai hadseregre?

TECH HÍREK – Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (Federal Communications Commission, innentől FCC-ként rövidítve) Huawei / ZTE-tiltása a lehetséges kémkedés miatt következett be.

Az FCC egyhangúlag szavazott pénteken arról, hogy kínai telekommunikációs eszközökre (ZTE, Huawei) ne költsenek pénzt, hogy így az Amerika félreesőbb területein levő katonai bázisok ne legyenek lehallgathatóak az 5G-s technológia révén, mivel az ő megoldásaik olcsóbbak mint más gyártóké. (A Huawei amúgy hazánkban jelen lesz – ők építik fel az 5G-s hálózatot.) A szavazás révén az Universal Service Fund (Általános Szolgáltatási Tőke, ezt is rövidítjük innentől USF-re) nem adhat pénzt ezekre a eszközeikre, amik a szélessávú internetkapcsolat kiépítésére szükséges a vidéki régiókban. „Ez a két cég nagy biztonsági kockázatot jelent, mivel a kínai hírszerző hatóságoknak lehetőségük van az ő eszközeiket módosítani a tervezési és a gyártási folyamatok során,” mondja az FCC.

2017-ben olyan döntés született Kínában, amiben az ottani cégeknek együtt kell működniük a kormánnyal, és a Huawei már fülön csípték akkor, amikor az Afrikai Unió központjából az eszközük adatokat küldött Kínába. Emiatt tartanak az amerikaiak a Huawei és a ZTE hardverében ott levő backdooroktól, a nyitott kiskapuktól, amin keresztül hozzáférhetnek a hálózatokhoz, adatokhoz. (Persze Amerikával kapcsolatban is lehet ilyesmi a Cisco hardverei révén, úgyhogy ki tudja?)

„Minden nap, vagy minden héten frissítéseket, patcheket adnak ki, és nincs rálátásunk arra, hogy kimondjuk, hogy nincs ott köztük egy rejtett parancs. A kínaiak nagyon agresszívak és rugalmasak a hírszerzés területén. Ők nem egy olyan ország, mint Amerika, és nem viselkednek éppenséggel megbízható módon. Úgyhogy szeretné, hogy a katonai bázisok [vagy] a nemzeti laboratóriumok, amik kies területeken vannak, Kínának jelentsenek a hálózati technológiától függően? Ez egy kockázat,” állítja James Lewis, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok senior alelnöke és a technológiai szabályzatokért felelős igazgatója.

Az FCC javaslata szerint az összes USF által támogatott telekommunikációs szolgáltatónak el kell távolítania a Huawei és a ZTE eszközeit a hálózatukból, cserébe olyan tőkealap jönne létre, ami az ebből fakadó károkat fedezné számukra. Ez pedig nem valami filléres megoldás, ugyanis Tom Wheeler, az FCC korábbi elnöke szerint akár egy milliárd dollár is lehet (~ forintban pedig háromszáz milliárd). „Tudták, hogy az amerikai kormány arra kérlelte a szolgáltatókat, hogy ne kínai eszközöket használjanak. Tudták, hogy a főbb szolgáltatók már mondták, hogy nem fogják azokat használni, majd mégis úgy határoztak, hogy inkább az ő technológiájukat vetik be,” mondja Wheeler, aki abban reménykedik, hogy a kormány a támogatással egyfajta elvárásokat is támaszt a szolgáltatók felé, hogy megvédjék a hálózataikat.

Az FCC javaslatában egy intézkedés is megbújt, ami egy adatgyűjtési kísérlet lenne, hogy a szolgáltatók felismerjék, mennyi Huawei és ZTE eszköz van a birtokukban, ami által ki lehetne számolni, hogy az eltávolításuk költsége mekkora is lenne. „Az egyik dolog, amiről nincs nagyon tudomásunk, az a kínai felszerelések mennyiségének mértéke az amerikai hálózatokban, és azok eltávolításának mekkora költsége lenne. Ez egy jó módszer arra, hogy felmérhessük a probléma mértékét,” mondja Martijn Rasser, a New American Security technológiai és nemzetbiztonsági programjának egyik vezetője.

Az FCC döntése másfél évvel jött a Huawei / ZTE-javaslatuk után, de a nemzetbiztonsági aggodalmak közepette kérdéses, hogy egyáltalán van-e Amerikának átlátható 5G-s stratégiája. Eközben az ország nemzetközileg igyekszik más országokat lebeszélni a kínai kapcsolatról (nálunk ez ugye nem jött össze). „Ha a Huawei egy brazil vagy indiai cég lenne, nem lenne ilyen problémájuk. Ez azért lehetséges, mert egy ellenséges külföldi hatalomhoz kapcsolódnak, és… nem sokat tudnak tenni emiatt,” mondja Lewis.

Tehát az FCC tiltásával a hadsereg is tisztább helyzetbe kerülhet, hiszen így nem lenne olyan egyszerű a Kínai Kommunista Pártnak lehallgatnia a belsős hálózatokat. De azért az az egy milliárd dolláros becsült költség is sok – talán a kínai termékekre kivetett importtarifából lehetne ezt fedezni. Mindenesetre az, hogy állami pénzből már nem szabad kínai eszközöket venni, jó elképzelésnek tűnhet.

Forrás: TheFifthDomain

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu