Iszonyatos pénzesővel szórja meg Spanyolország saját videojátékiparát!

A világtörténelem legnagyobb pénzügyi támogatásaként aposztrofálta a 3djuegos spanyol portál azt a pénzügyi mentőcsomagot, amelyet saját hazájukban a technológiai szektor és videojátékiparuk kap.

A spanyol kormány hatalmas összeggel támogatja saját „kultúráját és technológiai iparágát ezekben a nehéz időkben”. Aki olvassa, nézi a híreket, jól tudja, hogy micsoda iszonyatos kegyetlenséggel csapott le Spanyolországban is a COVID-19 és az ehhez kötődő kijárási tilalom és a pandémia egyéb negatív aspektusai is súlyos következményekkel járhatnak az ország gazdaságára nézve. Ezek között találhatóak a technológiai iparágak és a videojátékipar, amelyet Spanyolország rendkívül komolyan vesz.

Hogy mindkettőt hatékonyan támogassák, a spanyol kormány egy olyan pénzügyi segélycsomagot alakított ki, amely nem kevesebb, mint 70 millió euróra (mai árfolyamon számolva kb. 24.5 milliárd forintra) rúg! A támogató csomagot többek között Alberto Garzón pénzügyminiszer, és José Manuel Rodríguez Uribes, a kultúraért felelős miniszter jelentették be, illetve a helyi mainstream sajtó is mindenhol megírta. Uribes a következő szavakkal nyilatkozott erről a pénzügyi mentőcsomagról:

„Olyan szektorokról beszélünk, amely mennyiségi és minőségi szempontból egyaránt rendkívül fontosak az országunk számára.”

Ebből a hatalmas összegből 20 milliót arra költ majd a spanyol kormány, hogy az ottani fiatalok számára „munkalehetőséget promotáljanak és kínáljanak a spanyol digitális iparban.” Igen, ez konkrétan azt jelenti, hogy Spanyolországban nem csak egyszerűen „mindent megtesznek” azért, hogy a fiatalokat olyan videojáték cégeknél alkalmazzák, mint például a GRIS-t, vagy a Digital Sunt készítő Moonlighter, vagy RiME-ról elhíresült Tekila Works, amelyről más országokban (például, ugye, nálunk is) a helyiek csak álmodhatnak, hanem ezt még ráadásul 20 millió euróval (közel 7 milliárd forinttal) államilag támogatják is!

A maradék 50 millió eurót sem a spanyol miniszterelnök gázszerelőjének off shore bankszámláira utalják, hanem 15 milliót a digitális technológiák fejlesztésére és 35 milliót (!) mesterséges intelligencia és más, ehhez kötődő technológiák fejlesztésére költenek.

„Ez a szektor olyan kulcsiparágnak számít, amely része annak a gazdasági és társadalmi rekonstrukciós tervnek, amely válasz a COVID-19 krízisre.” – nyilatkozta Alberto Garzón pénzügyminiszer a spanyol Business Insidernek.

„Az innovatív és kreatív iparágak, az új technológiák intenzív használata és a foglalkoztatás drasztikus megnövelése révén fenntartható fogyasztási és gazdasági modelleket lehet kidolgozni hazánkban.” – tette még hozzá a spanyol miniszter.

Európában egyébként sok országban rendkívül aktívan és hatékonyan támogatják a videojátékipart: Franciaországban például a Brexit miatt nehéz helyzetbe került, Nagy-Britanniában lévő videojátékfejlesztők számára nyújtottak támogatást, de Lengyelországban is nagy mértékben támogatják a játékipart, talán emiatt is világszínvonalú a lengyel CD Projekt büszkesége, a The Witcher 3.

Magyarországon a kreatív iparágak közül a legmostohább helyzetben a videojátékipar van, szinte semmilyen állami támogatásban sem részesült. Egyedül a DIGIC Pictures kapott még 2013-ban állami támogatást az azóta elhunyt Andy Vajna befolyásának köszönhetően a „Halo 4, az Assasin’s Creed III: Golden Age, és a WatchDogs videójátékok trailerei után”. (Amikor a DIGIC ezt a támogatást 2013-ban megkapta, Halo 4 és az Assassin’s Creed III már rég megjelentek.) Talán emiatt is van, hogy a videojáték trailereket és átvezető animációkat készítő DIGIC-en kívül AAA címeket gyártó videojáték cég gyakorlatilag nem is létezik, legfeljebb olyan félig indie-nek, félig AAA-nek számítható játékokat készítő cégeket említhetünk meg, mint a NeocoreGames a Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr című játékával.

Források: 3djuegos,  Business Insider

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu