Ransomware-támadás áldozata lett a Capcom; szivárgások tömkelege

A japán kiadó a Ubisofthoz (sőt, a Crytekhez) hasonlóan támadás áldozata lett, és tőlük elég sok minden kijutott a nyilvánosság elé.

Egy sajtóközleményben a Capcom bejelentette, hogy az alkalmazottak személyes és pénzügyi adatait, a cég által birtokolt más privát adatot, továbbá az észak-amerikai Capcom online shop vásárlóinak neveit, születési dátumait és email-címeit engedte ki a kezei közül (60 gigányi adatról van szó), de a hitelkártyáikkal kapcsolatos adatok állítólag nem jutottak illetéktelenek birtokába. A támadás november 2-án történt, és a Ragnar Locker névre hallgató szervezet követelt pénzt, hogy a cég megtámadott szerverei fel legyenek oldva.

Eddig kilenc jelenlegi és ex-alkalmazott adataival kapcsolatban erősítette meg a Capcom a nem közölt értékesítési és egyéb pénzügyi információkon felül, hogy „odavesztek”. De 350 ezer üzleti partner, korábbi alkalmazott és fogyasztó információját már nem lehet lebecsülni, de az akár 14 ezer jelenlegi dolgozó és kapcsolat adatai miatt már félhet a Capcom, igaz, itt még nem biztos, hogy mi is jutott a Ragnar Locker mancsaiba. Az osakai rendőrséget értesítették a támadásról, és emiatt a Capcom nyomozást indított, hogy lássa, pontosan milyen információ is volt érintett a támadásban, és biztonsági lépéseket hozott, hogy a szerverekkel ilyesmi ne történjen meg még egyszer. A játékaik és weboldalaik biztonságosan elérhetőek, és akik érintettek a támadásban, a japán kiadótól hallani fognak.

De beszéljünk akkor arról, hogy a játékokkal kapcsolatban milyen adatok szivárogtak ki a ransomware támadás révén: a Capcom állítólag újabb verziót tervez a Resident Evil 4-ből. Nos, nem a remake-re gondolunk (azt állítólag az M-Two készíti már), hanem egy VR-kiadásra. Ez az Oculusnak (Facebooknak) készül. Egy új multiplayeres lövöldözős játék is készül, aminek a kódneve SHIELD (Marvel? A S.H.I.E.L.D ügynökei?), és ezt a Twitch-es közvetítőknek szánják.

Készül egy Ace Attorney Collection (angol lokalizáció PlayStation 4-re és Switch-re), a Reiwa (májusi megjelenés) és a Guillotine (februárban a Nintendo Switch-en) kódnevű project is megemlítendő. Kiszivárgott a Resident Evil: Umbrella Chronicles és a Devil May Cry 2 forráskódja is. Megtudtuk, hogy a Google tíz millió dollárt (~ három milliárd forintot) fizetett a japán kiadónak, hogy a Resident Evil 7 és a Resident Evil: Village is felbukkanjon a Google Stadián; a Sony pedig öt millió dollárt (~ másfél milliárd forintot) fizetett, hogy a Resident Evil 7 VR-exkluzív legyen a PlayStation 4-en, nem beszélve a demóról és a DLC-kről, amik időzített exkluzivitásban részesültek.

Furcsaság: a Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin és a Monster Hunter: Rise, amiket Nintendo Switch-exkluzívként jelentették be, a szivárgás szerint mégsem lesznek azok, ugyanis a japán kiadó PC-s átiratot tervez belőlük. Az előbbi ráadásul egyszerre jönne ki a Switch-porttal júniusban, és egyjátékos, online co-op és PvP módokkal is rendelkezne, a megjelenés után pedig kozmetikus mikrotranzakciókat és új küldetéseket kapna ingyen. Az utóbbi viszont később jönne csak PC-re (március helyett csak októberben), és valamilyen cross-over bónuszok is lennének, azaz a Capcom díjazná, ha mind a kettő megvan.

És végül a Resident Evil: Village – a szivárgás szerint a jelenlegi üzleti évben nem jelenne meg, hanem a következő elején, tehát áprilisban. És nem csak next-gen cím lenne, így a PlayStation 5, Xbox Series, PC trió mellett PlayStation 4-e és Xbox One-on is elérhető lehet az új „rezi”. A szivárgás egy újabb multiplayer RE-címet is említ, ami a cégen belül Project Highway/Village Online néven fut. Battle-royale Resident Evil. Ezt még ízlelgessük.

Érdekes, ha mindez igaz… de ahogy a ResetEra fórum mondja, 2018 elejéről is származhatnak ezek az információk. Azóta meg történhetett egy s más.

Forrás: Gamesindustry, WCCFTech, PSL

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu