Nyolcvanöt éves korában elhunyt John Madden, a Madden NFL sorozat arca

A Madden nevével fémjelzett amerikaifutball-sorozatból több mint 30 év alatt 250 millió játékot adtak el.

 

 

A legendás NFL-játékos és edző, John Earl Madden keddre virradóan, 85 éves korában váratlanul elhunyt otthonában – jelentette be az NFL. John Madden hatása és öröksége túlmutatott a futballpályán, hiszen tanácsadóként és kulcsszereplőként részt vett a Madden NFL videójáték-franchise megalkotásában, amelyből a mai napig több mint 250 millió játékot adtak el 33 éves fennállása alatt.

A valósághű amerikaifoci-játék létrehozásának ötlete Trip Hawkins, az Electronic Arts alapítójának fejéből pattant ki, aki a 80-as évek közepén felkereste John Maddent, hogy tanácsot kérjen és támogassa a projektet, amely eredetileg 7 vs. 7 játékos módban kívánta újjáalkotni az amerikai futballt, de az edző kifejezett kérésére ez végül 11 vs. 11-re bővült. Az edző nem tartotta igazi focinak a sportág rövidített változatát.

„Mindig is azt akartuk, hogy úgy nézzen ki, mint amit a tévében látsz. Ez volt az egyik célom.” – John Madden

„A hitelesség iránti vágy egy egyéves projektből négyéves projektet csinált” – magyarázta Hawkins a Netflix High Scores című dokumentumfilm-sorozatának részeként. „Emlékszem, amikor elkezdtük fejleszteni a játékot, mindig azt akartuk, hogy úgy nézzen ki, mint amit a tévében látunk. Ez volt az egyik célom” – mondta a legendás edző. A projekt megvalósításának technikai felelőssége pedig az amerikai fejlesztőre, Joe Ybarra hárult. Az első Madden-játék 1988-ban debütált az Apple II számítógépen, de csak 1990-ben, a SEGA Genesis verziójával kezdett végre akár csak távolról is valósághűnek hatni.

„Mindenki boldog volt és megkönnyebbülten sóhajtott fel, amikor [a játék] elkészült és végre debütálhatott. Az, hogy sikeres volt, néhány embert meglepett, de Trip [Hawkins] nem lepődött meg” – mondta Don Traeger, az Electronic Arts társalapítója egy interjúban.

A sorozatnak voltak hullámhegyei és -völgyei, valamint több versenytársa is, leginkább a Dreamcastra készült NFL 2K, amely egy időben kihívta a Madden uralmát, nemcsak az eladások, hanem a minőség tekintetében is. Most azonban a széria kizárólagos jogokat birtokol az NFL-re, ami lehetővé teszi, hogy legalább 2025-ig az egyetlen szimulációs sorozat legyen.

A Madden NFL sorozat kulturális jelenséggé vált az Egyesült Államokban, ahol évről évre ez a legkelendőbb játék augusztusban, és nagy figyelmet kelt, mind az új játékmenet, mind a borítóra választott sportoló miatt. Sőt, létezik egy városi legenda, miszerint ez a címlap-szerep el van átkozva: a kiválasztott játékos teljesítményét a következő szezonra jelentősen lerontja.

Forrás: NFL.com

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu