Hatalmas hamisítás miatt kényszerül szünetre egy NFT-s piactér

A Cent a nevéhez méltó mennyiségű tranzakciót engedélyez mostanában… sőt, még annyit sem.

 

A Cent volt az az amerikai NFT-s piactér, ahol Jack Dorsey, a Twitter korábbi vezérigazgatójának első tweetjéből készített NFT-ért folyt a licit, ami aztán 2,9  millió dollárnyi (tehát közel 900 millió forintnyi) cryptovalutáért vásároltak meg. Most nem nagyon mozognak a pénzek a Centen, ugyanis a tranzakciókat felfüggesztették. Cameron Hejazi, a Cent vezérigazgatója a Reutersnek magyarázta el, hogy miért kellett ilyen súlyos lépéshez folyamodni…

Hejazi szerint sokan kamu, nem eredeti digitális asseteket próbáltak értékesítani, és ez elég szépen elfajult a platformon. Szerinte ez folyamatosan megtörtént, és vakondhajszát (whack-a-mole) kezdtek játszani: miután letiltottak egy ilyen csaló fiókot, egy másik vette át a helyét, sőt, néhol egy kitiltás után három új érkezett, ami folytatta a „bootlegelést”. A Cent felhasználói olyan képalapú NFT-ket értékesítettek, amikhez nem volt joguk, vagy akár más NFT-k másolatait tették fel a piactérre, esetleg olyan NFT-ket adtak el, amik más, kereskedelmi forgalomban levő assetekre próbáltak hasonlítani.

A Centnek 150 ezer felhasználója van, de nincs egyedül ezzel a problémával: a nagyobb NFT-s piacterek (mint például az OpenSea, a jelenlegi piacvezető) is küszködnek a hamisítókkal. Az OpenSea nemrég ötven tárgyas korlátot helyezett az NFT-jelölő, ingyenes eszközére, ugyanis (a Twitteres magyarázatuk szerint) az ezzel készített NFT-k több mint 80%-a plagizált, hamis kollekció, vagy spam, és a felhasználók kérésére a korlátozást az OpenSea azóta feloldotta. Úgyhogy (nomen eset omen alapon) megint nyílt tenger módjára ömölhet arrafelé a hamisítás is. De ez már nem a mi bajunk.

Hejazi az NFT-k jelenlegi állapotát teljesen remekül összefoglalta ezzel a mondatával: „Rájöttünk, hogy sok minden csak pénzhajhásztás.” De így is lesz, aki nem fog meghátrálni (Ubisoft, Square Enix, SEGA), de már több esetben is láttuk, hogy a bejelentés után kihátráltak, vagy átgondolnák az egészet (Electronic Arts, GSC Game World a S.T.A.L.K.E.R. 2-vel, Team17 a MetaWormsszel).

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu