Kibertámadás érte a Ubisoftot: állítólag a játékosok adatai érintetlenek

A francia kiadó, a Ubisoft a múlt héten nem véletlenül küszködött hibákkal a játékaiban.

 

Ha az előző héten feltűnt, hogy egyes Ubisoft-játékok és szolgáltatások vagy elérhetetlenek, vagy veszettül lassúak voltak, akkor ott nem a mi készülékünkben volt a hiba: a Yves Guillemot vezette céget kibertámadás érte. Ezt már el is hárították, és a franciák közleménye szerint a játékosok adatait a még nem azonosított támadók nem tudták eltulajdonítani.

„A múlt héten a Ubisoftnál kiberbiztonsági incidens történt, amely ideiglenes fennakadást okozott néhány játékunkban, rendszereinkben és szolgáltatásainkban. IT-csapataink vezető külső szakértőkkel dolgoznak együtt a probléma kivizsgálásán. Elővigyázatossági intézkedésként az egész cégre kiterjedő jelszó-visszaállítást kezdeményeztünk. Megerősíthetjük továbbá, hogy minden játékunk és szolgáltatásunk rendben működik, és jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az incidens következtében a játékosok személyes adataihoz hozzáfértek volna, vagy azok a nyilvánosság elé jutottak volna,” írja a Ubisoft.

2020-ban a Ubisoft az SNG nevű weboldalt perelte be. Itt lehetősége volt a felhasználóknak a Rainbow Six: Siege-ben a játék szervereit megtámadni (ugyanis multiplayer-központú termékről van szó). A francia cég meg is nyerte az említett pert Kalifornia központi kerületi bíróságán; a bíró a Ubisoftnak közel 153 ezer dollárnyi (akkori értéken kb. 460 millió forintnyi) kártérítést ítélt meg.

De ez a támadósdi nem idegen a játékiparban. 2021 elején a CD Projekt RED szenvedett hasonló kibertámadást, ami a Cyberpunk 2077 javításainak fejlesztését is eltolta (továbbá az azóta már megjelent next-gen verzió is csúszott, ahogy a The Witcher 3: Wild Hunt PlayStation 5/Xbox Series verzió is érintett lehetett, ez június végére meg fog jelenni). Nemrég pedig az Nvidia esett áldozatul, és itt a céget elég szépen érntette, ugyanis a cég DLSS (deep learning super sampling, gépi tanulású felskálázás/képrekonstrukció) technológiának forráskódja is kiszivárgott.

Szóval a biztonság nem éppen tökéletes még a játékipar nagyobb cégeinél sem. Pedig az aranyat érhet, és most a franciák szépen dolgozhatnak azon, hogy kitalálják, kik álltak a támadás mögött…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu