Igaz történeten alapulhat a Breaking Bad sorozat?

MOZI HÍREK – Vajon valós eseményeken alapul a Breaking Bad című sikeres sorozat? Valóban találkozik az élet és a kitaláció az AMC sikersorozatában?

 

Gyakran találgatják a sikeres sorozatokról, hogy mekkora valóságalapjuk van. A Breaking Bad indulása után sok elmélet született arról, hogy a sorozat története, vagy a szereplők valós személyeken és eseményeken alapulnak-e. Most, hogy a sorozat már több mint 14 éves, meglepő választ kaptunk. Ha a Better Call Saul című előzménysorozat hatodik évadának megjelenése kellően felcsigázta az érdeklődésünket, akkor íme a válasz arra, hogy a Breaking Bad igaz történeten alapul-e.

A Breaking Bad egy mély, összetett történet egy emberről, aki a legjobbat hozza ki a rosszból, miközben megmártózik az erkölcsi szürke zónában. Walter White a körülmények áldozata volt, és csak a családjának akart jobb életet biztosítani egy halálos rákdiagnózis után. De hogy ezt elérje, belefogott a kábítószer-kereskedelembe, és sikeres is lett benne, főnökké vált. Nézők millióit ragadta magával a tévésorozat.

Ki lehet az igazi Walter White?

A sorozat Walter White-ot (Bryan Cranston) kiváló vegyészként ábrázolja, aki a Kaliforniai Technológiai Intézet végzőse és a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium egykori kutatója. Miután a laboratóriumnak segített elnyerni a kémiai Nobel-díjat, megalapította a Gray Matter Technologies céget. Később otthagyta a cégét, és tanúja volt ex-barátnője és egykori barátja házasságának. Mire a sorozat első epizódjában feltűnik, Walter egy kiábrándult 50 éves középiskolai tanár és részmunkaidős autómosó, aki egy olyan világban él, amelyben nem találja a helyét.

Walternél III. stádiumú tüdőrákot diagnosztizálnak, és közlik vele, hogy két éven belül meg fog halni. Ekkor úgy érzi, hogy nem hagyhatja a családját adósságban és pénzügyi bizonytalanságban, így beszáll a drogkereskedelem remekül jövedelmező világába, és Új-Mexikó legjelentősebb kristálymet-dílerévé válik. Öt évadon keresztül láthatjuk Walter egyre mélyülő összefonódását a helyi kábítószer-kereskedelemmel, miközben egyre inkább bűnözővé válik lélekben is. Az utolsó részben, pont az 52. születésnapján, egy hihetetlenül jól felszerelt metamfetamin-laborban hal meg, amikor a rendőrség megérkezik.

Bármilyen hihetetlen is, hasonló eset a valóságban is megtörtént: egy volt építőmunkás, aki feladta a karrierjét, hogy – kitalálták – a rendkívül jövedelmező drogkereskedelemben szerezzen nevet magának. Metamfetamin-királyként volt ismert, és körülbelül tíz éven keresztül úgy tartották róla, hogy ő főzte a legjobb drogot egész Alabamában. A férfi 2014-ben, 53 évesen állt bíróság elé négyrendbeli kábítószerrel való visszaélés és egyrendbeli vétség miatt. Meglepő módon csak birtoklás vádjában vallotta magát bűnösnek, az esküdtszék pedig az összes többi vádpontot ejtette. Büntetése végül 2000 dolláros pénzbüntetés lett 32 hónap próbaidővel.

Ha az előző történetben a büntetés kevésnek tűnik, akkor vehetünk egy másik Walter White-ot is, aki szintén metamfetamin-díler volt. A CBS News szerint az a Walter Montanában működött, becslések szerint 16 kg metamfetamint állított elő, és végül a fia, Brandon lőtte le. Az ő ítélete jóval súlyosabb volt, 12 évet kapott.

Úgy tűnik, hogy a Walter White nevű, valóságban létező metamfetamin-kereskedők, és a sorozat története pusztán véletlen egybeesés. Egyikük sem a halálos betegség miatt kezdett bele a bizniszbe, bár voltak köztük vegyészek vagy tanárok, de őket nem Walter White-nak hívták. Kijelenthetjük-e, hogy ez a hihetetlen sorozat egyszerűen egy vad ötlet terméke és a véletlenek összejátszása? Úgy tűnik, igen.

A valóságban a Breaking Bad nem a drogdílerek valós történeteiből merített ihletet. Eredetileg Vince Gillian, a sorozat alkotója fogalmazta meg először az ötletet, miután az X-aktákon dolgozott. Olyan sorozatot akart készíteni, amelynek főszereplője fokozatosan válik rosszá. Nem tetszett neki a televíziók azon gyakorlata, hogy a játékidő meghosszabbítása érdekében a karakterek nem változnak. Egyszer Thomas Schnauz-cal viccelődtek azon, hogy munkanélküliek lévén egy lakókocsiból árulnak metamfetamint. Az ötletek végül összeálltak, és Gillian több más csatornának is bemutatta az elképzelését. Az FX, majd az AMC is rácsapott a lehetőségre, és a Breaking Bad öt felejthetetlen évad alatt díjnyertes sorozat lett.

Forrás: Movie Web

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu