Az Egyesült Királyságban nincs sok esély a lootboxok szabályzására!

A kormány ugyanis a 2020-as felkérésre formálisan válaszolt, és szerintük nem kell a törvényt változtatni a Belgiumban már betiltott, és Hollandiában is nagy eséllyel ebbe az irányba tartó lootboxokkal kapcsolatban.

 

Az Egyesült Királyság Digitális, Kulturális, Média- és Sportminisztériuma (DCMS) nem látja úgy, hogy a videojátékokban regulázni kellene a lootboxokat, és inkább a játékipart kellene arra biztatni, hogy önszabályozás keretein belül oldják meg az ügyet. Ez pedig azt jelenti, hogy a lootboxok nem esnek az ország szerencsejáték-törvényébe. De van pár komolyabb iránymutatás, ami a kormány álláspontját követi: minden játékosnak hozzáférést kell biztosítani a költés ellenőrzéséhez és az átlátható információkhoz, az iparágnak pedig jobb hozzáférést kell biztosítania a kutatók számára az adatokhoz, hogy jobb bizonyítékokat és kutatásokat gyűjthessenek a jövőbeli szabályzatok megalapozásához.

A DCMS államtitkára, Nadine Dorries parlamenti képviselő a 32 ezer szóból álló jelentéshez írt előszavában azt írta, hogy szerinte korai lenne jogi lépéseket tenni, mielőtt a játékipar a gyermekek, fiatalok és az összes játékos védelme érdekében lépéseket tenne. Szeretnék, ha az ipar kreativitását, innovációját és technikai tudását bevetné, hogy komoly fejlődést érjen el a védelem terén, de ha ez nem következik be, megfontolják a beavatkozást.

A jelentés viszont nem nagyon foglalkozik azzal, hogy a lootboxok valóban ösztönzik-e a függőséget okozó viselkedést, de azt elismeri, hogy a károk olyanok is lehetnek, amik a szerencsejátékkal összefüggésbe hozhatóak, továbbá a kutatások is arra mutatnak, hogy ezek kapuként szolgálhatnak további problémás (és törvényileg is elismert!) szerencsejátékokhoz. A bizonyítékok gyűjtése során összefüggést találtak a lootboxok és az ártalmak között, de nem volt megállapítás az ok-okozati összefüggés kapcsán…

Az UKIE, az Egyesült Királyság nagy játékipari szervezete pozitívan fogadta a jelentést és együttműködésre hajlik a kormánnyal. A csoportban iparági, tudományos és harmadik ágazati partnerek is vannak, és további intézkedésekre készülnek a gyermekeket érintő ártalmak kockázatának mérséklése érdekében. A jelentésben szó esik az UKIE kötelezettségvállalásáról is: több éven keresztül 1 millió fontot fordít a szülői és kiadási ellenőrzések hangsúlyozására.

Szóval tesznek az egészre.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu