Kizárhat a számítógépünkből a Windows legújabb frissítése!

TECH HÍREK – Ha a Windowsunk a KB5012170-es frissítést telepíti, jobb, ha rendelkezünk a BitLocker kulcsunkkal, mert lehet, hogy kelleni fog.

 

A The Register írt arról, hogy a felhasználók, akik letöltötték a Microsoft legújabb biztonsági frissítését, néhány esetben elvesztették a hozzáférésüket az operációs rendszerükhöz az újraindítás után. A legújabb biztonsági update a Secure Boot DBX-hez augusztus 9-én jött ki, és problémákat okozott. Röviden: nem kizárt, hogy a KB5012170 idegesítőbb lehet. A frissítés több olyan biztonsági rést is kijavít, amiken keresztül a bootolási folyamat során programkódot lehet futtatni főleg akkor, ha az UEFI-t (Unified Extensible Firmware Interface) használjuk.

Szóval ha feltesszük a KB5012170-et, kötelezően jön az újraindítás, és ekkor jöhet elő az, hogy a számítógépünk a BitLocker kulcsunkat igényeli. Ez a megoldás azoknak lehet hasznos, akik mindenféleképpen meg akarják gátolni, hogy mások használják a gépüket, de egy mezei felhasználó nem biztos, hogy egyáltalán hallott a technológiáról, így emiatt lehet galiba a Microsoft frissítéséből.

Szerencsére van a Microsoft weboldalán egy szegmens, ami segít a felhasználókat előkeríteni a BitLocker kulcsukat, viszont aki elvesztette azt, vagy a gépet mástól, használtan kapta, szerezte, szintén nem biztos, hogy rendelkezik ezzel. A The Register egyik forrása szerint a 400 általuk kezelt számítógép két százaléka zárta ki a felhasználóit (ez nyolc gépet jelent), és mindegyiken Windows 11 futott. A kulcshoz az Azure-ra való bejelentkezés kellett, de ez a technológia sem esik mindenkinek kézre, és még utána is bosszankodhatunk, hogy a megfelelő géphez társítsuk a kódokat.

Emiatt jobb lehet esetleg várni, amíg a Microsoft megoldást talál a hibára (ugyanis a techcég is elismerte, hogy ezt benézték…), így rövid úton egy hotfix érkezhet a KB5012170 okozta kellemetlen hibákra. Ha megvan a BitLocker kulcs, akkor pedig nincs motől tartani… remélhetőleg nem lesz még több hiba utána. Ez akkor lehet nagy szívás, ha automatikusan feltelepül minden frissítés és egy komplett gépparkot kell karbantartanunk…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu