Mesterséges intelligenciával készített kép nyert egy művészeti versenyen!

A Colorado State Fair első díját nyerte el Jason Allen, akinek nem sok dolga volt a képpel: az alapokat ugyanis nem éppen ő hozta össze…

 

Allen tehát első díjat nyert az amerikai állami kiállításon, de nem mindenkinek tetszett az ötlet, igaz, ő mindvégig elismerte, hogy nem saját munkásságáról van szó, ugyanis a benyújtott műve „Jason Allen a Midjourney segítségével” jelzővel jutott el az első helyig. Saját bevallása szerint több hetet töltött el azzal, hogy a parancsokat kidolgozza, majd a Midjourney által készített képeket a Photoshopban, kézzel „fejezte be”.

A Midjourney egyike azon mesterséges intelligenciát alkalmazó képalkotóknak, amik jelenleg bétában vannak (ilyen a Craiyon is például). Nem nehéz használni: megadunk egy szöveges utasítást, hogy mit rajzoljon, majd a gép teszi a dolgát az általunk megadott összefüggésekkel. Az automatizáció az eltérő nyelvek használatával eltérő eredményeket szülhet, és az emberi tényező is ott van: ha hülyeséget adunk meg parancsként, a végeredmény is ugyanolyan csapnivaló lesz.

Allen műve, a vászonra nyomtatott Théâtre D’opéra Spatial a digitális művészeti kategóriában nyert díjat, és miután a Discordon posztolt róla, de a Twitteren pillanatok alatt elterjedt az ügy azzal a megjegyzéssel, hogy „Valaki egy művészeti versenyre egy MI által generált képpel nevezett, és első lett. Igen, ez kib___ottul sz__ ügy.” Ő viszont nem használja ezt a felületet, és a New York Timesnak úgy nyilatkozott, hogy nem fog bocsánatot kérni, ugyanis szabálysértés nélkül nyert. Szerinte az etika nincs ott a technológiában, hanem az emberekben kell keresni. Úgy látja, hogy a művészetnek vége, mert a mesterséges intelligencia nyert, az ember pedig vesztett. Kissé provokatív.

Colorado mezőgazdasági minisztériumának szóvivője pedig úgy nyilatkozott, hogy mivel Allen a beadványában közzétette a Midjourney használatát, az valóban a szabályoknak megfelelően történt. Két zsűritag akkor még nem tudta, mi is a Midjourney, de ettől függetlenül Allen munkáját díjazták volna…

Forrás: PCGamer

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu