Windows 11 22H2: szaggatást okozhat a legújabb frissítés!

TECH HÍREK – Ha megmagyarázhatatlanul szaggatni kezd egy játék, amikor ennek nem kellene bekövetkeznie, érdemes visszaállni az operációs rendszer korábbi változatára.

 

A Microsoft weboldalán az egyik elismert probléma a legújabb Windows 11 frissítéssel az, hogy „néhány játékban az elvártnál gyengébb a teljesítmény”. Szaggathatnak, vagy komolyabban romolhat a frame rate, de több felhasználó képtörésről (screen tearing) is beszámolt. Az amerikai tech cég szerint „a nem fogyasztóknak szánt GPU-teljesítmény hibakeresési funkciókat engedélyezik az érintett játékok és alkalmazások”, és ezért futnak rosszabbul a játékok!

Szóval a funkciókat a fejlesztőknek szánják, hogy megfelelően optimalizálhassák játékaikat, de valahogy a felhasználók bevitelétől függetlenül aktivvá válnak. A Microsoft azt javasolja, hogy frissítsük a játékainkat és az azokhoz kapcsolódó appokat a lehető legújabb verziókra, és ha ennek ellenére is megmarad a gyenge teljesítmény, akkor tényleg ajánlott a Windows 11 előző verziójára visszaállni. A rendszerbeállítások között a helyreállítási funkcióknál megtaláljuk ezt az opciót.

Ezt persze mihamarabb meg kell tennünk, ugyanis a visszaállítási funkció egy bizonyos idő után eltűnik. Régebben a Microsoft ezt kb. 10 napban korlátozta, úgyhogy ha az utóbbi hét során váltottunk volna a 22H2-es verzióra, akkor még lehetőségünk kell, hogy legyen az angolul rollbackként is nevezhető visszaállásra. Ha nincs ott az opció, akkor vagy várnunk kell, mire a redmondiak kijavítják a hibát, vagy egy helyreállítási meghajtót alkalmazunk, vagy marad az újratelepítés, ami természetesen a legkényelmetlenebb megoldás ezek közül.

A Windows Centralon és a PC-s játékok subredditjén is többen beszámoltak a váratlanul gyenge teljesítményről, így viszonylag gyakorinak tűnik, hogy a Windows 11 22H2 keresztbe tett a játékosoknak, akik nem éppen erre számítottak, amikor az operációs rendszerük frissítését elvégezték. Jó, PC-n gyakori a „kihúzni, bedugni” megoldás több problémára is, de azért ezt nem lehet egy egyszerű újraindítással megoldani.

Úgyhogy jelenleg most várni kell arra, mire a Microsoft felfedezi, hogy a fejlesztői hibakeresési funkciók hogyan szivárognak ki a felhasználókhoz…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu