Riválist kapott az OpenAI ChatGPT-je: színre lép a Google Bard

TECH HÍREK – A mesterséges intelligencia területén új techcég hozta el a közönségnek a technológiáját, így a Microsoft által támogatott ChatGPT vetélytársa(ka)t kap.

 

A Google egy blogposztban közölte, hogy „a megbízható tesztelőknek” elérhetővé tette a Bardot, és a tervek szerint a mesterséges intelligencia-rendszerét a fejlesztők nagyobb részének márciustól fogja kínálni. A Bard egy kísérleti párbeszédes MI-szolgáltatás, ami a Google LaMDÁján (párbeszédes applikációknak szánt nyelvi modell) alapul. Nézzük, hogy miképp jellemzi a techcég a technológiáját:

„A Bard arra törekszik, hogy a világ széleskörű ismeretanyagát ötvözze nagy nyelvi modelljeink erejével, intelligenciájával és kreativitásával. Az internetről származó információkból merít, hogy friss, magas színvonalú válaszokat adjon. A Bard lehet a kreativitás kibontakoztatója és a kíváncsiság indítópontja: segíthet elmagyarázni a NASA James Webb űrteleszkópjának új felfedezéseit egy 9 évesnek, vagy többet megtudni a futball jelenlegi legjobb csatárairól, majd gyakorlatokat kaphat a készségei fejlesztéséhez.”

A Google a keresőmotorjába is integrálni fogja a Bardot, így hamarosan az összetett kérdéseinkre „könnyen megemészthető” válaszokat fogunk kapni. Ez válaszlépés arra, hogy a Microsoft a saját keresőmotorjába, a Bingbe kezdte beültetni a ChatGPT-t, ami GAN-okat (generatív versengő hálózatokat) használ a tanulásához, és új tartalmakat teremt így, amik majdnem megkülönböztethetlenek az ember által alkottaktól. A GAN-ok kétféle neurális hálózatot használ: amikor egy egy alkotó új tartalmat hoz létre, míg egy diszkriminátor értékeli ezt a tartalmat, majd visszajelzést ad, így a GAN-ok fokozatosan önfejlődnek.

Januárban közölte a Microsoft, hogy 10 milliárd dollárt fektet be az OpenAI-be, így az már 13 milliárdból gazdálkodhat. Az OpenAI így hozzáférést kap a Microsoft Azure-jához, a felhőben végzett számítási szolgáltatásaihoz, míg a redmondiak a profitok 75%-ára tarthat igényt, míg a 13 milliárd dollár kifizetődik. Utána a cég profitjainak 49%-a üti a Microsoft markát, amíg 92 milliárd dollárt nem ér el az OpenAI, majd innentől a redmondi részvények az OpenAI non-profit alapítványához térnek vissza.

A Google Cloud nemrég 300 millió dollárt fektetett be az MI startup Anthropicba, így a cég a Google Cloud hardvereivel edzheti az MI-rendszereit, cserébe az Alphabet (a Google anyacége) 10%-os tulajdonrészt kap.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu