Kisebb keresletre magasabb árakkal készülnek az SSD- és memóriagyártók

TECH HÍREK – Hamarosan az egekbe szökhetnek az új SSD-k és a memóriák ára a gyenge forinttól függetlenül is.

 

A jelenlegi alacsonynak mondható árak nem fognak sokáig tartani, ugyanis a gyártási költségek mértéke nem olyan alacsony. Emiatt a gyártók (pl. a Samsung, az SK Hynix és a Micron) arra fognak kényszerülni, hogy alacsonyabb eladásokat hozzanak össze emelt áron, hogy így hozzák be a kieső bevételeiket, amíg a helyzet nem fog javulni. Az SK Hynix és a Micron már állítólag csökkentette a termelését az utóbbi néhány negyedévben, és a Citigroup jelentése szerint a Samsung is hasonló lépésre készül: „A NAND flash memóriachipek árcsökkenése várhatóan mérséklődik a nagy gyártók, például a Micron és a Kioxia kínálatcsökkentése miatt, és a piaci kereslet várhatóan 2023 első negyedévében éri el a mélypontját.”

A tárhelyek piacával foglalkozó források szerint a Samsung első negyedéves chipértékesítésein kb. egy billió dollárt bukhat, és a következő negyedévben ez megduplázódhat. Ha a cég nem lép drasztikuan fel az árazásban (a gyártói kiskereskedelmi árak alá kéne csökkenteni), végleg elveszítheti helyét az iparágban. A TrendForce az idei első negyedévre 10-15%-os veszteséggel számol az első negyedévben a NAND flash memóriák kapcsán, és várhatóan az SSD-s árazás is veszteséges lesz.

Sanjay Mehrotra, a Micron elnök-vezérigazgatója nemrég találkozott Joe Bidennel, az Egyesült Államok elnökével, hogy megvitassák a chiphiányt. Mehrotra kitért arra a lehetőségre, hogy a magánszektorral való partnerségre támaszkodva segíthetnének az Egyesült Államoknak a chippiac jobb helyzetbe hozásában. Hozzátette, hogy a cég a következő évtizedben 150 milliárd dollárt fektetne be a kutatás-fejlesztés és a memória- és SSD-gyártás fokozásába. A magánszektorral való partnerségbe ázsiai országokat vonnának be. Az egyikük Kína lenne, de ők a konfliktusaik miatt el vannak vágva az erőforrásoktól, és ennek tulajdonítják a folytatólagos nehézségeket. A helyzetjavulás kilátástalansága kockázatosabb üzleti gyakorlatokat jelenthet a veszteségek ellensúlyozására.

Röviden: a gatyánk is rá fog menni a gépújításra (nem lesz, ne is reménykedjünk!).

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu