League of Legends: a Riot Games egyik alapítóját eltiltották a játéktól!

Bár a cég egyik alapítója volt, nem mindig tartotta magát a szabályokhoz, és ezért megbüntették. A Riot Tryndamere néven ismert Marc Merrill fő League of Legends-fiókját letiltották annak idején.

 

 

A Riot Games alapítója két vállalkozó, Brandon Beck és Marc Merrill, bár a köznyelvben Ryze és Tryndamere néven ismerik őket. A helyzet az, hogy legalábbis Tryndamenre nem mindig volt jó példa arra, hogy milyen legyen a League of Legends közössége. 2012-ben megszegte a játék egyik alapvető szabályát, ami mindig is érvényben volt, amikor megosztotta az accountját egy másik játékossal. Bár a fejlesztő nem mindig bünteti ezt a viselkedést, a szabályok szerint ez elég indok ahhoz, hogy végleges kitiltást kapjon.

Az ilyen viselkedésért járó büntetéseket szinte mindig kizárólag a profi játékosokra alkalmazzák, hogy megakadályozzák őket a visszaélések elkövetésében, és ritkán ilyen súlyosak.

A Riot Games alapítója azonban sok hibát elkövetett. Nemcsak megosztotta a fiókját egy másik játékossal, hanem a fiókján játszott játékok eredményeit is úgy posztolta a közösségi hálózatain, mintha ő lenne a főszereplő. Ráadásul – bár ez valójában enyhítő körülmény volt – a felhasználót, akivel megosztotta a fiókját, többször kitiltották a League of Legendsből. Az illető magasabb szinttel rendelkezett, mint maga a vállalat alapítója, és nagyon sajátos játékstílust folytatott.

A szóban forgó felhasználó, aki Tryndamere fiókját használta, Jaximus néven volt ismert. Csak Jaxet használta, és gyakorlatilag ő volt a splitpush feltalálója. Mintha a nyomok nem lennének elégségesek, olyan játékokról is készültek feljegyzések, ahol a Riot Games alapítójának elsődleges és másodlagos fiókja is ugyanabban a csapatban játszott. Két fiókkal rendelkezni persze még nem bűn. De az, hogy mindkét fiók egy játékban van, egyértelmű jele annak, hogy megszegted a szabályokat.

 

Tryndamere a közösségi médiában mesélt a jó eredményeiről

 

A helyzet furcsa volt, de csak négy évvel később lett következménye. Egy Esports Heaven cikkből, amelyet a WayBack Machine-nek köszönhetően sikerült megmenteni, kiderül, hogyan leplezte le egy újságíró a történetet. Mindez arra késztette a céget, hogy saját vizsgálatot folytasson. Ebben egyértelműen megállapították, hogy a Riot Games alkalmazottja valóban megosztotta fiókját a Jaximus néven ismert játékossal. Azt viszont kizárták, hogy ezt azért tette, hogy mesterségesen növelje a játékosi rangját.

„Tryndamere számára nincs ok arra, hogy az Elo Boosthoz folyamodjon, mert szó szerint megkérhet minket, hogy bármelyik fiókját az általa kívánt ELO-ra (most már MMR) állítsuk be, és az összes skin-t feloldjuk rajta” – mondta a vállalat játékosokat támogató csapata.

A hír megjelenésével járó nyomás miatt azonban a fejlesztő vezetőségének reagálnia kellett. A Riot Tryndamere tweetelt: „Jogosan vádoltak meg azzal, hogy 2012-ben megosztottam a fiókomat. Szerintünk ez egyáltalán nem helyes, ezért 10 000 dollárt adományozok (a bírság összegét) a City Year L.A.-nek”. A vita innen folytatódott, ugyanis a City Year LA egy olyan szervezet, amelynek ő maga is tagja. Bár nem profitorientált, sokan ezt úgy látták, mintha saját magának adományozna. Merrill azzal védekezett, hogy mivel olyan szervezetről van szó, amelyet ő maga is ismer, ezért tűzbe teheti a kezét a tisztességéért.

Amit mi, játékosok nem tudtunk erről a büntetésről, hogy nem ez volt az egyetlen szankció, amelyet a League of Legends egyik atyja szabott ki magára. A Riot Games társalkotója a pénzbüntetés mellett, ami a profi játékosokra kiszabott pénzbüntetésekkel egyenértékű összeg volt, a fő fiókját is letiltotta. Talán Marc Merrill költekező erejét tekintve ez a szimbolikus gesztus még inkább jelentőségteljes volt. Nem lehet jó dolog, ha kitiltják annak a játéknak a főszámlájáról, amelynek létrehozásában részt vettél, és amely a történelem egyik legsikeresebb játékává vált.

Meg kell jegyezni, hogy Tryndamere természetesen továbbra is játszhat League of Legendset.

A Riot Games általában nem alkalmaz személyes büntetéseket a játékosokra, csak a játékfiókjukra. Azonban voltak ismert esetek a történelem során – például Tyler1 esetében – , amikor egy fizikai személyt blokkoltak, amennyire csak lehetett.

 

Tryndamere előzetesen bemutatja a League of Legends új funkcióit

 

Ezt a történetet maga a készítő akarta felidézni, ami azt bizonyítja, hogy teljesen túl van rajta. A játékosokkal folytatott beszélgetést arra is kihasználta, hogy megerősítse a League of Legends eseményeinek megnövelt költségvetését. „Éppen azon vagyunk, hogy felfrissítsük az eseménycsapatot, és azon dolgozunk, hogy visszahozzuk a régi MOBA napok őrült szórakozását” – mondta a Riot Games alapítója a Redditen.

Forrás: Esports Heaven, Reddit

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu