A Microsoft miatt romlott meg a kapcsolat az Xbox és a Square Enix között?

A redmondi cég valamit eléggé elronthatott, ha a japán kiadónak inkább a Sony a választása.

 

Az előző évtizedben a Sony és a Nintendo szinte problémáktól mentes kapcsolatot ápolt a Square Enix-szel, ám azért a 2010-es években a Microsoft is megtalálta a hangot a kiadóval, így több játékuk is felbukkant végül az Xbox konzolokon. Ez viszont az utóbbi néhány évben megint megváltozni látszik, és konkrét példák is mutatják, hogy valóban történt valami: a Forspoken (aminek fejlesztőit, a Luminous Productionst a Square Enix megszüntette és a cégbe olvasztotta…) csak PlayStation 5-re és PC-re jött ki, a Final Fantasy XVI szintén először PS5-re, majd fél évvel később PC-re fog megjelenni; a Final Fantasy Pixel Remaster játékok is PlayStation 4-re és Nintendo Switch-re fognak hamarosan megérkezni, és az Octopath Traveler II is en bloc kihagyja az Xboxot…

A Windows Centralon Jez Corden arról írt, hogy „valami funkcionálisan rossz” a Microsoft és a Square Enix kapcsolata között, és a Twitteren arra utalt, hogy a kapcsolat megromlásáért a Microsoft a felelős. Ha valóban így van, akkor a Square Enix nagyon profin áll hozzá az ügyhöz, mert tőlük egyáltalán nem hallani semmit sem, és még nem is utalnak arra, hogy az Xbox jelenleg nem jó helyszín a kiadó játékainak. (Régebben is volt már olyan, hogy egy japán fejlesztő és a Microsoft között megromlott a viszony, és akkor a PlatinumGames Xbox One-exkluzív Scaleboundja végezte a szemetesben…)

A Final Fantasy XVI esetében a Sony társfejlesztő, így a projekt gyorsabban elkészülhet, míg az Octopath Traveler II azért nincs a Microsoft felületén, met a kiadó vizsgálja a többi játékainak értékesítéseit. Viszont ha a Sony ennyire jóban van a Square Enix-szel, akkor talán nem véletlenül halljuk, hogy a kiadót a Sony felvásárolná (és van minimum 5 milliárd dollárjuk ilyen tranzakciókra, és kb. ennyit ér a japán cég…).

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu