BREAKING: hivatalosan is véget ért a nagy konzolháború – vajon ki nyert?!

TECH HÍREK – A Microsoft az FTC-vel folytatott jogi csatájára készülve megdöbbentő kijelentést tett a PlayStationnal folytatott „konzolháború” kimenetelét illetően…

 

 

A Microsoft hivatalosan is kijelentette, hogy a „nagy konzolháború” az Xbox számára „elveszett”. Olyannyira, hogy a Sony és a Nintendo mindent megkapott ahhoz, hogy még évekig uralja a játékpiacot. A vereségre utaló megjegyzések egy jogi érvelés részét képezték. Ezt a vállalatnak az állami szabályozó hatóságok előtt nemrég megkezdett tárgyalása előtt nyújtottak be. Mindez azóta van folyamatban, hogy az FTC decemberben beperelte a Microsoft Activision Blizzard felvásárlását.

A Microsoft 69 milliárd dolláros felvásárlási ajánlata az Activision Blizzardért – amely a Candy Crush-gyártó Kinget is birtokolja – messze a legnagyobb felvásárlás lenne a játékipar történetében, mintegy 57 milliárd dollárral felülmúlva a Take-Two 2022-es Zynga-vásárlását.

A Sony és több szabályozó hatóság is azzal érvelt, hogy az Activision Blizzard megvásárlása túl nagy hatalmat adna az Xboxnak. A Microsoft azóta ismételgeti, hogy a lépés csak kiegyenlítené a játékteret, amióta először javasolta az üzletet 2022 januárjában.

Ezt az álláspontot kibővítve a vállalat ügyvédei most azzal érvelnek, hogy az Xbox elvesztette a „konzolháború”-t. Nem remélheti, hogy agresszív felvásárlási stratégia nélkül felveheti a versenyt a Sonyval és a Nintendóval. A Microsoft FTC-perének előkészítéseként benyújtott, részben szerkesztett beadványában a technológiai óriás elárulta, hogy az Xbox a konzoleladások mindössze 16%-át, és a globális konzol-üzemeltetés alig több mint egyötödét tudhatja magáénak 2021-ben. A vállalat emellett az elmúlt 22 év nagy részében „következetesen” a legkevésbé sikeres konzolgyártó volt az eladások tekintetében – olvasható a beadványban.

Az Xbox még a hazai piacon is küszködik. A Microsoft ügyvédei szerint a Sony amerikai játékosbázisa jelenleg nagyobb, mint a sajátja. Az említett különbség pontos nagyságrendjét a most felbukkant bírósági dokumentációból kihagyták. Azonban az általános lényege továbbra is világos. A Microsoft továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az Activision Blizzard felvásárlásához hasonló üzletek jelentik az egyetlen módot arra, hogy felvegye a versenyt japán riválisával.

Ha már itt tartunk, a beadvány külön megemlíti a Sony és a Nintendo képességét az exkluzív tartalmak kihasználására, mint az egyik módot, amellyel a japán cégek továbbra is korlátlanul uralhatják a globális játékpiacot.

A Microsoft már 2022 végén is hasonlóan vélekedett az Atlanti-óceán túlpartján. Akkor a brit szabályozó hatóságoknak azt mondta, hogy a PlayStation jobb exkluzív tartalmakkal rendelkezik, mint az Xbox.

Hogy ez a borúlátó jogi érvelés segít-e a konglomerátumnak megnyerni az FTC-vel folyó perét, azt egyelőre nem tudni. Ám még ha ez nem is következik be, magának a hivatalnak nincs hatásköre arra, hogy egyenesen megakadályozza az Activision Blizzard felvásárlását. A dolgok jelenlegi állása szerint a tervezett felvásárlás brit elutasítása, amely ellen a Microsoft jelenleg fellebbez, sokkal hitelesebb fenyegetésnek tűnik az üzletre nézve.

Forrás: Twitter

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu