Indiana Jones: miért éppen az ostor lett Indy ikonikus fegyvere?

MOZI HÍREK – Indiana Jones manírjai legalább annyira furcsák, mint amennyire ikonikusak. Ám az, hogy miért választja az ostort a lőfegyver helyett, a karaktere egyik rejtélye.

 

 

Indiana Jones egy olyan karakter, aki épp annyira furcsa, mint amennyire ikonikus. Stílusának része, hogy rendhagyó módon ostort használ a pisztollyal szemben. Henry „Indiana” Jones (Harrison Ford) az 1981-es Az elveszett frigyláda fosztogatói című filmben tűnt fel először. A a ritka régiségek felkutató régészprofesszorból lett akcióhős azonnal meghódította a közönséget.

Az ostor használata iránti szeretete már azelőtt kialakul, hogy Indiana Jones egyáltalán megjelenne a vásznon Az elveszett frigyláda fosztogatói című filmben.

Ettől a ponttól kezdve az ostor Indy karakterének lényeges elemévé válik. Annak ellenére azonban, hogy a filmekben előszeretettel szerepel a szeretett ostora, nem egyértelmű, hogy miért választja az ostort a fegyver helyett. Íme a valódi ok, amiért Indy a filmekben az ostort használja a fegyver helyett. Továbbá az is, hogy az Indiana Jones és a sors tárcsája hogyan folytatja Indy ostoros hagyományát.

A karakter kidolgozása során George Lucas számos 1930-as és 1940-es évekbeli matiné- és ponyvasorozatból merített ihletet. Ezek Indy számos viselkedésmódját és kalandjainak megközelítését befolyásolták. Egyes elméletek szerint Indiana Jones ostorhasználatára Zorro is hatással lehetett. Utóbbi szintén korbácsot használt a megjelenései során. Nem teljesen világos azonban, hogy Zorro ostorhasználata volt-e az, ami közvetlenül befolyásolta Lucast abban, hogy Indyt is ostorral ruházza fel.

Az Indiana Jones ostorhasználatának valós inspirációja nem nyilvánvaló. Ám az univerzumon belüli magyarázat arra, hogy Indy miért használ ostort, igen. Indy harmadik kalandja, az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag egy flashbackkel kezdődik. Ebben a tizenéves „ifjabb Henry Jones” látható egy cserkészkiránduláson. Ez a flashback megmagyarázza, hogy Indy honnan örökölte számos jellegzetességét és modorát. Beleértve, de nem kizárólagosan az állán lévő sebhelyet és a híres kalapot. Egy cirkuszi vonatos üldözés során Indy egy oroszlánnal teli vagonba esik. Itt egy bikakorbácsot kell használnia, hogy sakkban tartsa a fenevadat. A bikakorbács ettől kezdve Indy ikonikus repertoárjának részévé vált.

Az utolsó Indiana Jones-filmként az Indiana Jones és a sors tárcsája feleleveníti a karakter furcsaságait, többek között azt, hogy a fegyver helyett ostort használ.

A sors tárcsája trailerében Indy szembe kerül a rosszfiúkkal, és amikor előveszi az ostorát, mindannyian előveszik a fegyverüket. Ez a jelenet nem csak egy viccIndy kárára, hanem egy vicces fordítottja is Az elveszett frigyláda… emlékezetes jelenetének, ahol Indy pisztollyal fejezi be a kardpárbajt. Indiana Jones szeretett ostorának kifigurázása, miközben az első filmjére is utal, nem csak egy szórakoztató részlet a rajongók számára, de egyben a kör bezárultát is jelzi.

Forrás: indianajones.fandom.com

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu