Előrendelői kiskaput zár be a Steam

Ezzel remélhetőleg több kiadó is elkezdi másképp értemezni a korai hozzáférés (early access) fogalmát, mert manapság kissé elszaladt a ló velük, amikor ezt a kifejezést használják.

 

Ha a korai hozzáférésre gondolunk, ma ezt kétféleképpen használhatják. Van az egyik, a hagyományos metódus, amit például a Baldur’s Gate 3 is használt (és, látván, hogy a Larian Studios játéka mennyi díjat nyert el, ez bevált nekik), miszerint a fejlesztés korai szakaszában elérhetővé teszik a közönségnek, és fokozatosan addig bővül, amíg el nem éri az 1.0 verziót, azaz „bolti állapotba” lép. Ez a megközelítés rendben van, nem ebbe nyúl bele a Valve.

A másik metódus viszont inkább marketinges húzás, amivel minél több pénzt akarnak kicsikarni a közönségből, hogy mindössze néhány nappal korábban neki tudjanak ülni a játéknak. Például egy játék deluxe editionje; ilyen volt mondjuk a Starfield is, amikor a Premium Edition több nappal korábban játszhatóvá vált a „normális” megjelenési dátumhoz képest. Na, ezt elégelte meg Gabe Newell platformja: ha ilyen módszert alkalmaz egy kiadó, akkor ott nem az early access fogalmat használja, hanem Advanced Accessként tünteti fel, amikor egy, már elkészült játékhoz vásárolhatunk korábbi hozzáférést…

A legcélszerűbb megoldás az lehetne, ha az Electronic Arts, a Ubisoft, és még sok másik kiadó en bloc felhagyna azzal, hogy a drágább verziójú játékokat 2-3 nappal korábban játszani lehet már. (És ez gyakran előrendelői bónusz szokott lenni.) A Valve viszont ezt inkább a pénzvisszatérítési kiskapu bezárására lépte meg, ugyanis eddig ha egy olyan játékot játszottunk, ha az még nem jelent be, akkor az nem számított bele abba a két óra időtartamba, amennyi ideig vissza lehet kérni a játékra költött pénzt.

Ez alól kivételt a bétatesztelés jelent, amikor különleges béta buildekhez férhetünk hozzá a játékokból (ilyen lehet egy sajtópéldány is, amikor küllön béta kód kell a megjelenés előtti játékhoz), vagy ha a fejlesztő/kiadó erre meghív minket. Mindenesetre ez előrelépés.

Forrás: PCGamer, Valve

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu