A hollywoodi sztrájk alatt is dolgozhatnak játékokon a színészek!

A SAG-AFTRA sztrájk több kivétellel is rendelkezik, ha az előadók nem stúdióknak vagy streamereknek (pl. Twitch…) dolgoznak.

 

A SAG-AFTRA unió (Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists = Amerikai Televíziós és Rádiós Művészek Szövetsége) több tízezer színésze jelenleg sztrájkol, és emiatt sok filmes és TV-s produkció és azok forgatása leállt. A tagok nem lehetnek TV-ben, nem lehet színházi előadásuk, és a streamelés sem engedélyezett a sztrájk szabályai miatt, továbbá olyan projekteket sem hirdethetnek, amelyek forgatásán már túlestek… de más produkciókon, így videojátékokon dolgozhatnak!

Az unió tagjainak létrehozott kérdezz-felelekbenolvashatjuk, hogy a reklámokkal és a videojátékokkal kapcsolatos munkálatokat a mesterséges intelligencia miatt kezdeményezett sztrájk nem érinti. A mozgásuk és előadásuk digitalizációja így engedélyezett. Talkshow-kban, játékshow-kban, zenei videókban, hangoskönyvekben is közreműködhetnek, mert ezeket más szerződések alapján teljesíthetik a színészek. Így ha Norman Reedus arcát és mozgását digitalizálják a Death Stranding 2-höz, az egyrészt a Kojima Productions számára segíti a játék fejlesztését, másrészt pedig ez a tevékenység nem rúgja fel a sztrájk szabályait.

Így nem csoda, hogy csütörtökön Yuri Lowenthal, Nadji Jeter, Laura Bailey, illetve Tony Todd is ott volt a San Diego Comic-Conon, ugyanis az Insomniac Games következő játéka, a PlayStation 5-re készülő Marvel Spider-Man 2-ben ők is részt vettek. A Peacockon debütáló Twisted Metal-sorozat viszont nem volt jelen a főszereplőivel (Anthony Mackie, Will Arnett, Stephanie Beatriz).

A SAG-AFTRA sztrájkja így érdekes módon fellendítheti a játékipart, ugyanis így a jelenleg nem dolgozó színészek arra vállalkozhatnak, hogy a játékokban szerepeljenek, és így nem csak filmekhez készített játékadaptációkban bukkannának fel (ez másfél évtizede még bevett szokás volt, ma már nem annyira), hanem más, független projektekben hallhatjuk a hangukat, hiszen bőven lenne kapacitásuk arra, hogy erre időt szánjanak, feltéve, ha a fejlesztőknek van erre fenntartott keretük, mert azért a munkát meg is kell fizetni.

Forrás: Polygon

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu