Véget ért a móka: a Microsoft felfüggeszti az Xbox Series-en emuláló játékosait!

Sajnos a Retail Mode (bolti üzemmód) így már nem engedélyezi, hogy az Xbox Series X-en és az Xbox Series S-en emulátorokat futtasson.

 

Régebben mi is beszámoltunk arról, hogy néhány ügyes fejlesztő meg tudta valósítani, hogy a Microsoft Store-ból le tudták hívni az emulátorokat, így az UWeaPons Store segítségével könnyedén lehetőség adódott arra, hogy a pénzt igényelő fejlesztői (Developer) módra való váltás nélkül is futtathattunk UWP-s formátumú emulátorokat. A fejlesztők egy Patreon fizetős fal mögé tették a megoldásukat, és talán emiatt is lépett végül fel ellenük a redmondi techóriás…

A Microsoft leállította a bulit, így a Retail Mode már ismét emulátorok nélkül maradt Xbox Series X-en és Xbox Series S-en egyaránt. A UWeaPons Store mögött álló fejlesztők konzoljait a redmondi cég kitiltotta, és megszüntette a kiskaput az emulátoros hozzáféréshez is. Sajnos a felhasználók is veszélyben vannak: ha a Microsoft érzékeli, ha valaki továbbra is az UWeaPons Store-t használja, tizenöt napos felfüggesztést ad az érintett felhasználóknak. Emiatt pedig az a javasolt, hogy a hagyományos üzemmódban feltelepített emulátorokat távolítsuk el.

Ezzel tehát az eddig emulációra kiváló Xbox Series S elvesztette egyik jó felhasználási módját, mert a kisebb konzol remekelt a régebbi konzolgenerációs címek futtatásában, így a Developer módra kell hagyatkozni, ami nem ingyenes megoldás (és ki tudja, hogy a Microsoft mikor zárja be ezt a kiskaput is), de egy kérdésünk mindenesetre van. Ha olyan platformot emulálnánk, aminek már a gyártója, sőt, a fejlesztők sincsenek piacon, és olyan játékokat játszunk, amik azóta soha, sehol máskor nem jelentek meg, akkor azok emulációja miért lenne problémás? (Mert igen, van ilyenre is példa.)

Szomorú, hogy a régebbi játékok emulációját mintha minden konzolgyártó páros lábbal rúgná ki az ajtón. A Nintendo főleg sáros ebben az ügyben, és amit ők a Nintendo Switch Online-on tesznek elérhetővé, mindössze egy apró töredéke a játékipar múltjának, és a Wii U/Wii Virtual Console már megszűnt…

Forrás: GBATemp

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu