Oppenheimer: mennyire lett hiteles a film? Egy atomszakértő válaszol! [VIDEO]

MOZI HÍREK – Egy nukleáris szakértő értékeli Christopher Nolan Oppenheimer filmjének realizmusát, kitérve például arra, hogy a naptej valóban megvéd-e valakit egy atomkísérlet során.

 

 

Egy nukleáris szakértő a realizmus szempontjából értékeli Christopher Nolan Oppenheimer c. filmjét. Nolan mozija, amely az atombomba feltalálásáról szól, világszerte több mint 650 millió dolláros bevétellel minden várakozást felülmúlt. Igazi kasszasikerré vált. A realizmus, mint mindig, most is fontos volt Nolan számára. Híres róla, hogy epikus filmjei életre keltésében kerüli a CGI-t. Az Oppenheimer esetében felülmúlta önmagát, és a gyakorlati effektusokhoz fordult az első atombomba pusztító hatásainak megjelenítésében.

Bár a közönséget lenyűgözte Nolan víziója Oppenheimerről és a Trinity-kísérletről, a kérdés továbbra is az, hogy pontosan mennyire volt valósághű a filmben az első atombomba robbanásának ábrázolása?

Egy nukleáris szakértő szerint a film nagyrészt jól, de nem tökéletesen valósította meg a jelenetet. Greg Spriggs fizikus az Insider számára készített videójában szétszedte az Oppenheimer-ben szereplő A-bomba jelenetét. Dicsérte a filmet magának a bombának a többnyire pontos ábrázolásáért, valamint az első teszt körülményeiért. Spriggs kétségbe vonta egy részlet tényleges hatékonyságát. Illetve, azon tűnődött, hogy a tudósok, akik naptejet húztak magukra, hogy megvédjék magukat a bomba villanásától, valóban tettek volna ilyet. Íme, mit mondott Spriggs (a lenti klipben 3:00 körül):

„Megpróbálták az összes kábelt a helyén tartani. Ez egy teszt volt. Nem voltak biztosak abban, hogy ez a bizonyos kialakítás működni fog, ezért ez volt a prototípus, és nem tettek túl sokat azért, hogy minden igazán robusztus legyen. Tehát alapvetően csak ragasztószalaggal próbálták a dolgokat a helyükön tartani. A valódi valószínűleg egy kicsit jobban felépített és jobban megtervezett volt, hogy igazi fegyver legyen.”

„Azért függesztették fel a bombát a toronyra, mert a föld fölé akarták helyezni, hogy meg tudják mérni a lökéshullámot. Nagy volt a bizonytalanság, mivel ez volt az első. Sok bizonytalanság volt azzal kapcsolatban, hogy működni fog-e, és ha működik, mennyi energia szabadul fel. Ezért le kellett tudni filmezni, és nem akarták, hogy a lökéshullám kölcsönhatásba lépjen a felszínnel. Úgy gondolták, hogy ha elég magasra függesztik fel, akkor elnyomják a nukleáris csapadék mennyiségét, ami a felszálló szennyeződés miatt keletkezne.”

„Valójában több óvóhelyet is építettek a tudósok számára. Azt hiszem, a legközelebbi óvóhely kb. 5 mérföldre volt. És természetesen mindenki védőszemüveget viselt. Amikor a detonáció felrobban, az nagyon fényesnek tűnt, de megvédte a szemüket. Itt vannak a szemüvegek. Nagyon, nagyon sötét. Most nem látok semmit. Koromsötét van itt. De ha egy nukleáris detonáció felrobbanna, akkor látnám.”

„Mindannyian feküdtek, mert arra gondoltak, hogy a lökéshullám elérheti őket, és ha feküdtek, akkor nem lesz közvetlen találat. Nem akarsz nagy felületet, ha a lökéshullám átmegy rajtad. Azt akarod, hogy laposan feküdj. Voltak olyan helyzetek, amikor a tesztek során a robbanás ereje egy kicsit nagyobb volt, mint azt az emberek gondolták, vagy a szél egy kicsit közelebb fújta a bombát a megfigyelőkhöz, és az emberek egy kicsit leégtek a napon. Nem hiszem, hogy a naptej sokat segített volna. Ez alapvetően egy hőáramlás, ami eltalálja az embert. Azt hiszem, segített volna egy kicsit, de nem sokat.”

„A fegyver kinézetének pontosságára, és arra, hogy hogyan akasztották fel a toronyra, és így tovább, talán egy hetes[t adok neki].”

 

7/10 meglepően alacsony pontossági pontszám Oppenheimer számára.

 

Nolant a realizmus iránti megszállottsága néhány nagyszerű filmes bravúrra késztette. Például arra, hogy egy valódi repülőgép zuhanjon le a Tenetben, valódi robbanásokat elindítva. Vagy, ahogy az Oppenheimer megragadja az atombomba szépségét és borzalmát. Nolan arról is ismert, hogy szakértőket hívott segítségül, hogy segítsenek neki a filmjeiben a tudományt megragadni. Sőt a mozi mellékszereplőit is valódi tudósokkal töltötte fel. Tekintettel Nolan elkötelezettségére, hogy a dolgokat jól csinálja, a nukleáris szakértő Spriggs-nek a filmre adott mindössze hét pontos pontszáma vitathatatlanul csalódást keltő.

Forrás: YouTube

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu