Gladiátor 2: Botrány a 16 milliárdos visszatérítés miatt – a máltaiak felháborodtak a film kedvezményein

MOZI HÍREK – A Gladiátor 2 még készülőben van, de máris nagy port kavart a máltai forgatása. A film ugyanis rekordösszegű, 16 milliárd forintnak megfelelő visszatérítést kapott a máltai filmügynökségtől, ami nem tetszett a helyi lakosoknak és vállalkozóknak. A filmügynökség vezetője, Johann Grech azonban védi a döntést, és azt állítja, hogy a visszatérítés célja az volt, hogy több külföldi befektetést vonzzon be, és megvédje a helyi munkahelyeket.

 

A Gladiátor 2 a 2000-ben bemutatott, Oscar-díjas történelmi eposz folytatása lesz, amely 20 évvel az első rész után játszódik, és Commodus unokaöccsére, Luciusra fókuszál, aki felnőtt férfiként változott meg azóta, hogy Maximus megmentette bátyjától. A filmet ismét Ridley Scott rendezi, és sztárszereplőgárdát állított össze, többek között Paul Mescal (Lucius), Denzel Washington, Connie Nielsen, Derek Jacobi, Djimon Hounsou, Pedro Pascal, Joseph Quinn, Fred Hechinger és May Calamawy.

A film forgatása Máltán zajlik, amely egy kis szigetország Európa déli részén. A máltai filmügynökség egy olyan programot kínál a külföldi produkcióknak, amely akár 40% visszatérítést is adhat nekik, ha Máltán forgatnak. A Gladiator 2 ebből a programból kapta meg a rekordösszegű visszatérítést, amely 46,7 millió eurót (kb. 16 milliárd forintot) jelent.

A visszatérítés azonban nem aratott osztatlan sikert a máltaiak körében. Sokan úgy érzik, hogy ez egy igazságtalan előny a külföldi filmeknek, amely elvonja a pénzt és a munkát a helyi ipartól. A máltai filmügynökség vezetője, Johann Grech azonban nem ért egyet ezekkel az érvekkel. Egy Twitter-videóban reagált a bírálatokra, és azt mondta, hogy a visszatérítés célja az volt, hogy több külföldi befektetést vonzzon be Máltára, és ezzel megvédje és növelje a helyi munkahelyeket. Grech szerint azok, akik támadják a visszatérítést, azok támadják Málta stabilitását és jövőjét is.

A Gladiátor 2 körüli botrány nem csak a visszatérítés miatt alakult ki. A film forgatását több probléma is nehezíti. Egyrészt állatvédők aggódnak azért, hogy a film hogyan bánik az állatokkal, különösen azokkal a lovakkal és tevékkel, amelyeket használnak a sivatagi jelenetekhez. A film stábja azonban cáfolta ezeket az állításokat, és azt mondta, hogy minden állatot megfelelően gondoznak és etetnek. Másrészt a film forgatása során egy baleset is történt, amikor egy teherautó felborult, és megsérült egy kaszkadőr. A baleset után a forgatást felfüggesztették, és vizsgálat indult.

A Gladiátor 2 várhatóan 2023-ban kerül a mozikba, addig is érdemes újranézni az első részt, amely 2000-ben jelent meg, és nagy sikert aratott a kritikusok és a közönség körében. A film egy klasszikus történelmi regény adaptációja, amelyet Marcus Aurelius császár idejében játszódik, és egy római gladiátor harcát mutatja be, aki bosszút akar állni azon, aki megölte családját. A eredeti Gladiátor egy lenyűgöző látványvilággal, izgalmas történettel és mélyenszántó üzenettel rendelkező film, amelyet nem szabad kihagyni.

Forrás: Screenrant

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu