TOP 10 film és sorozat, mely hasonló a Starfieldhoz – Istenem, tele van csillagokkal… és filmekkel!

TOP 10 – Majdnem egy évtized várakozás után Bethesda legújabb sci-fi RPG-je, a Starfield, végre megjelent az üzletekben múlt héten. A játékosok egy friss toborzottként kapnak szerepet a Constellation szervezetben, amely 2330-ban, a világűr felfedezőinek szervezeteként működik. A játék elsődleges küldetése az univerzum rejtélyeinek megfejtése.

 

 

A játék hivatalos megjelenése óta a rajongók gyorsan elkezdték saját egyedi történeteiket alkotni a Starfield óriási kozmoszában. Ide tartozik új modifikációk készítése, összetett bázisok építése távoli bolygókon, és a legjobb űrhajók felkutatása minden naprendszerben.

Itt bemutatjuk azokat a filmeket és TV-sorozatokat, amelyek összhangban vannak a Starfield lényegével. Ezek a válogatások vagy fejlett űrcivilizációkat ábrázolnak egy távoli jövőben, vagy magát az űrutazást fogadják el emberi fejlődés közvetítőjeként. Akár közös filozófiáról, akár hasonló légköréről van szó, ezek a javaslatok nélkülözhetetlenek, miután elmerültünk a Starfield hatalmas univerzumában.

 

 

  1. 2001: Űrodisszeia (1968)

 

Miről szól: Stanley Kubrick mérföldkőnek számító tudományos-fantasztikus filmje egy asztronauta- és tudóscsapatot követ, akik egy fejlett mesterséges intelligenciával irányított űrhajón utaznak Jupiterhez. Küldetésük: az élet jeleinek keresése a Földön kívül.

Miért hasonlít a Starfieldhoz: Ahogyan a Starfield, úgy a 2001: Űrodisszeia is az emberiség helyét vizsgálja az univerzumban. Olyan kérdéseket tesz fel, mint: Vajon mi vagyunk-e az egyetlen érző lények ebben a hatalmas univerzumban? Hogyan alkalmazkodna az emberiség az élethez az űrben? Ezek az alapvető kérdések alkotják a film spekulatív nézetét egy Földön túli jövőről.

 

FILMKRITIKA – Az Ad Astra című filben a nem túl messzi jövőben egy magányos asztronauta (Brad Pitt) a mély űrbe hosszú útra kel, hogy egyszerre derítse ki az igazságot

 

  1. Ad Astra (2019)

 

Miről szól: Egy izgalmas 2019-es sci-fi dráma egy asztronautáról, akit egy elhagyott űrállomásra küldenek, amely a Neptunusz körül kering. Célja, hogy megtalálja rég elveszettnek hitt apját, és hogy megakadályozzon egy globális katasztrófát.

Miért hasonlít a Starfieldhoz: Az Ad Astra képe az emberiség belső bolygókon történő kolonizációjáról szorosan hasonlít a Starfieldhoz. A Mars alatti településektől a távoli égitesteken található gyorséttermekig, a hasonlóságok szembetűnőek.

 

 

  1. Armageddon (1998)

 

Miről szól: Egy példás katasztrófafilm, amely egy közelgő aszteroida-becsapódás történetét meséli el a Földön. Egy szokatlan olajfúró-torony munkásokból álló csapat kap gyors űrhajós-képzést, hogy elhárítsák a gigantikus katasztrófát.

Miért hasonlít a Starfieldhoz: A Starfieldban kisbányászként kezded a kalandodat, hogy aztán gyorsan feljebb lépj egy kozmikus hatalmassá, nagyjából ahogyan ez az Armageddonban is történik. A játék egyfajta „luzer-hősök” hangulatot is áraszt, ahol a karaktered, aki eredetileg nem a nagyszerűségre lett tervezve, egyenrangú erőkkel szövetkezik egy kozmikus történet kedvéért. A komor körülmények ellenére is van hely némi kozmikus mókának.

 

 

  1. Gyilkos bolygó (1981)

 

Miről szól: Peter Hyams rendezésében, ebben a 1981-es thrillerben Marshal William T. O’Niel (Sean Connery alakításában) egy Jupiter holdján, Ión található bányakolóniában dolgozik. Ahogy nyomoz egy sor rejtélyes bányászhaláleset után, egy kábítószer-kereskedelmi tervre bukkan, ami veszélyezteti az egész települést.

Miért hasonlít a Starfieldhoz: Mind az Outland, mind a Starfield az élet veszélyes természetére és az azt fenyegető veszélyekre koncentrál a Földön kívül, különösen, amikor gazdag erőforrások forognak kockán. Mindkettő egy magányos karaktert állít a középpontba, aki először jelentéktelen feladatokat lát el, majd egy veszélyes, nagyívű küldetésbe keveredik. A kihívások óriásiak, legyen szó bűnözői elemek leküzdéséről vagy felderítetlen csillagrendszerek bejárásáról.

 

 

  1. A Térség (2015-)

 

Miről szól: Bár kétszer is le akarták állítani, Az Expanse még mindig rabul ejti a nézőket. A James S.A. Corey azonos című könyvsorozata alapján készült tévésorozat egy bányászhajó legénységét követi, ahogy egy összetett, bolygóközi összeesküvésbe keverednek.

Miért hasonlít a Starfieldhoz: A vizuális és tematikus hasonlóság a Starfield és Az Expanse között szembetűnő – az aszkétikus, NASA-inspirálta designoktól kezdve az igényes tudományos-fantasztikus elemek iránti elkötelezettségig. Mindkettő sejteti egy fejlett civilizáció valahol rejtőzködő jelenlétét. De az igazi összeköttetés filozófiai: mindkettő élénk portrét fest az emberiség jövőjéről az űrben – egy olyan jövőről, amely elég fejlett ahhoz, hogy elérje a csillagokat, de még mindig sújtják az örökös konfliktusok és megosztottságok.

 

 

  1. Serenity – A lázadók (2005)

 

Miről szól: A 2005-ös akció-sci-fi film, a Serenity, folytatja a „Tűzszentély-osztályú” űrhajó lázadó legénységének történetét, akiket a bájos bandita, Malcolm „Mal” Reynolds vezet. Amikor az egyik legénységi tag rejtélyes látomásokat kezd kapni, egy olyan küldetésbe kezdenek, amely egy végzetes titkot tár fel, komoly következményekkel az emberiség jövőjére nézve.

Miért hasonlít a Starfieldhoz: A „űrwestern” kifejezés gyakran azonnal a Serenity-t és az azt megelőző Firefly sorozatot juttatja eszünkbe. A televíziós sorozat és a hozzá kapcsolódó film egy olyan univerzumban játszódik, amely sokban hasonlít a Starfield világához. Mindkét beállításban találunk elhagyatott Földet, csillagkolóniákat és egy brutális polgárháborút egy erős bolygóközi kormány és egy független lázadó frakció között. Mindkét világ tele van rozoga űrhajókkal, kereskedelemmel, lövöldözéssel és olyan városokkal, amelyek felidézik a western műfajt.

 

Az első Holdra lépő embert, Neil Armstrongot alakítja Ryan Gosling Az első ember című filmben, de nem kapott kedvet az űrutazáshoz.

 

  1. Az első ember (2018)

 

Miről szól: A biográfiai film Neil Armstrongot ábrázolja, akit Ryan Gosling alakít, és bemutatja azokat a kihívásokat, amelyeket a Holdra szállás első emberének kellett leküzdenie. A film belemerül abba a gondolkodásmódba, amely akkor szükséges, amikor egy ilyen utazás még szinte elképzelhetetlen volt.

Miért hasonlít a Starfieldhoz: A Starfield szenvedélyesen elkötelezett az űrkutatás iránt, annyira, hogy a játékhoz tervezett sci-fi univerzum szinte másodlagosnak tűnik. Az Az első ember valós világbeli vizsgálata annak, milyen elhivatottság és áldozatok szükségesek az ilyen űrkutatási álmok valóra váltásához.

 

 

  1. For All Mankind (2019– )

 

Miről szól: Ez az Apple TV Plus sorozat egy alternatív történelemmel operál, ahol a Szovjetunió volt az első, aki embert juttatott a Holdra. Ennek messzemenő következményei vannak, kezdve azzal, hogy az Egyesült Államok nőket küld a Holdra. Ahogy a sorozat halad, az alternatív idővonalunk egyre inkább eltér a mi valóságunktól, mind ismerős, mind ismeretlen módon.

Miért hasonlít a Starfieldhoz: Mind a sorozat, mind a játék egy olyan világot ábrázol, ahol a NASA továbbra is kulturális és politikai jelentőséggel bír. Mindkettő bemutatja a tudományos fantasztikum kétféle hatalmát: hogy fest egy inspiráló jövőképet, és hogy lencsét ad a jelenünk megvizsgálásához. A sorozat lenyűgöző történetet kínál streaming költségvetésből, tehát kötelező néznivaló azok számára, akik értékelik a történetvezérelt tartalmat, mint amit a Bethesda játékokban találunk.

 

 

  1. Csillagok között (2014)

 

Miről szól: A Földet az ökológiai összeomlás miatt sújtja széleskörű éhínség, ezért egy veszélyes küldetést indítanak egy féregjáraton keresztül, azzal a céllal, hogy új bolygót találjanak az emberiség számára.

Miért hasonló a Starfieldhoz: Tekintsük úgy, mint a Starfield történetének előzményét. A játék szintén egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld már nem fenntartható, és az emberiség sikeresen gyarmatosított más bolygókat. Mind a Csillagok között, mind a Starfield egy olyan típusú tudományos-fantasztikus világban játszódik, amely a realizmusban gyökerezik; olyan jövőbeni technológiákat mutatnak be, amelyek nem annyira távol esnek a jelenlegi képességeinktől, de azok a finanszírozás és fejlesztés által felerősödnek.

 

Matt Damon folyvást megmentésre szorul.

 

  1. Mentőexpedíció (2015)

 

Miről szól: Matt Damon egy elszigetelt űrhajóst alakít a Marson, és a film arra fókuszál, hogy hogyan küzd meg az életben maradásért korlátozott erőforrásokkal, amíg a megmentés lehetséges. Improvizálnia és a tudományt felhasználnia kell, hogy egy ideiglenes egyfős kolóniát hozzon létre.

Miért hasonló a Starfieldhoz: A Starfield játékosai szintén lehetőséget kapnak arra, hogy saját előretolt helyőrségeiket hozzák létre távoli égitesteken, felhasználva a begyűjtött anyagokat az életben maradáshoz. Ahogyan a Mentőexpedícióban is, nekik is szembe kell nézniük különféle űrrel kapcsolatos veszélyekkel, beleértve a sugárzást, tüzeket és mérgező gázokat, valamint a fizikai sérüléseket az erőkifejtés és harc során.

 

 

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu