A 2023-as év 10 legjobb videójátéka – A lenyűgöző új játékok és a meglepő felfedezések éve

TOP 10 – A 2023-as év igazi mérföldkő volt a videójátékok történetében. Minden hónapban, néha kéthetente, új játékok jelentek meg, amelyek elnyelték a játékosok idejét (és pénztárcájuk tartalmát), mint egy örökké éhes Pac-Man. Mi, játékosok azonban nem bántuk túlságosan, tekintettel a kiadott játékok minőségére. A legnagyobb kihívás az volt, hogy lépést tartsunk az új megjelenésekkel, és kétségtelen, hogy sokan még 2024-ben is próbálkoznak majd a lemaradásuk behozatalával, különösen figyelembe véve egyes játékok hosszát. Például, aki már befejezte a Baldur’s Gate 3-at, az egész biztosan egy hatalmas varázsló.

 

 

A varázslók témáját folytatva: a Hogwarts Legacy úgy tűnik, hogy az év legkelendőbb játéka lehet. A Harry Potter/Fantastic Beasts előzményjátékának februári megjelenése vitát kavart J.K. Rowling káros transzfób nézetei miatt, sokan a játék bojkottálását választották. A Hogwarts olyan felhajtást okozott, hogy mind a PlayStation, mind az Xbox bevezetett egy lehetőséget a játékosok számára, hogy elrejthessék a játékot fiókjaikon, ami további vitát váltott ki. Mindezek ellenére a Hogwarts mégis sikerrel bizonyította a Varázslóvilág márka rugalmasságát – bár ebben a zsúfolt megjelenési évben nem került fel a listánkra.

Az idei évben a játékipar további fontos eseményei között említhető az E3 játékvásár ismételt elmaradása, ami egykoron az éves videójáték rendezvények zászlóshajója volt. Bár 2019 óta először tervezték személyes részvétellel megrendezni, a szervezők kénytelenek voltak lemondani a vásárt, mivel nem sikerült meghívniuk az XBOX Game Studios, a Sony Interactive Entertainment és a Nintendo vállalatokat, amelyek az elmúlt évek során saját rendezvényekkel jelentkeztek. Ráadásul, hogy senki se tápláljon hiú reményeket: az E3 2024-es kiadása is elmarad, ami arra utalhat, hogy itt az ideje befejezni ezt a hagyományt.

Annak ellenére, hogy számos kiemelkedő játék került piacra, a leépítések megingatták a videojáték-ipar stabilitását. Olyan nagyvállalatok, mint a Bungie, az Ubisoft, az Epic Games és az Unity is jelentős veszteségekkel szembesültek. A Microsoft rekordösszegű, 68,7 milliárd dolláros tranzakcióval felvásárolta az Activision Blizzardot, ami a videójáték-történelem legnagyobb pénzügyi ügyletének számít. Ezzel a Microsoft a Call of Duty, a Spyro, a Warcraft, a Starcraft, a Diablo és a Candy Crush márkák tulajdonosává vált. Mindeközben a SAG-AFTRA szakszervezet szavazást tartott a videójáték-iparban dolgozó színészek sztrájkjogosultságáról, részben a tisztességes bérek biztosítása és az AI terjedésének hatásainak kezelése érdekében. E tárgyalások eredménye még nem ismert, de logikusnak tűnik, hogy a videójáték-iparban dolgozók aggodalmai hasonlóak azokhoz, amelyekkel film- és televíziós iparágban dolgozó kollégáik szembesülnek, tekintettel arra, hogy a videójátékok egyre inkább támaszkodnak az említett médiumokban tapasztalható színészi teljesítményekre.

Ezekben a közegben a 2023-as év zászlós év volt a videójáték-adaptációk számára, kezdve az HBO-n debütáló The Last of Us-szal. A Pedro Pascal és Bella Ramsey főszereplésével készült sorozat nagy sikert aratott a rajongók és a kritikusok körében, 24 Emmy-jelölést szerezve. Egy második évad, amely a The Last of Us Part II alapján készül, jelenleg fejlesztés alatt áll. Egyéb említésre méltó videójáték-alapú sorozatok közé tartozik a Peacock-on megjelenő Twisted Metal és a Netflix-en debütáló Castlevania: Nocturne.

A filmvilágban az igaz történeteken alapuló videójáték-adaptációk, mint az Apple Tetris és a Sony Gran Turismo, komoly érdeklődést váltottak ki. Azonban az igazi kasszasikereket a népszerű videójátékok fikciós adaptációi hozták. Chris Pratt hangjátékát eleinte kritizálták a rajongók, de az Universal The Super Mario Bros. Movie című filmje így is rekordszámú bevételt hozott, több mint 1 milliárd dollárral a legtöbbet kereső videójáték-adaptációvá és az év második legnagyobb filmjévé válva, a Barbie mögött. Az Universal októberben ismét nagyot alkotott a Five Nights at Freddy’s-szel, amely a játék legendájára és rejtett tartalmaira építve vált a 2023-as év legnagyobb bevételű horrorfilmjévé. Mindkét film folytatásának fejlesztése már megkezdődött, ami nyilvánvalóan arra sarkallta a többi stúdiót, hogy saját, gyerekek számára vonzó videójáték-alapú projektjeiket mérlegeljék.

A játékok világába visszatérve, az idei év kiemelkedő megjelenéseinek közös témája az emberi kapcsolatok jelentősége, különös tekintettel arra, hogy milyen hatással van ránk ezek megléte vagy elvesztése. Ez a hangsúly talán a pandémia utáni időszak reflexiójából ered, vagy az egyre élesebb politikai, vallási és kulturális megosztottságokból fakad. Legyen szó többjátékos kalandokról, amelyek a közös élményekre építenek, vagy olyan egyjátékos történetekről, amelyek a közösség szerepét helyezik előtérbe, a 2023-as év legjobb játékai kiemelten foglalkoztak azzal, hogy a játékosok által irányított karakterek döntései milyen messzire ható következményekkel járnak – és ezáltal a játékosok saját döntéseire is rávilágítanak.

Íme, a theGeek kedvenc játékai ebben az évben.

 

És éppen most, amikor az új Lords of the Fallen már-már a kezünk ügyében van, a Neowiz Games mutatja be a saját megközelítését a zsánerben a Lies of P-vel.

 

  1. Lies of P

 

A Lies of P megjelenése előtt az ún. „Pinokchiosouls” ötlet inkább vicces felvetésnek számított a játékosok körében – egy olyan merész ötlet, amely szerint bármilyen világba becsempészhető egy kis Dark Souls elem, hogy felkeltse az emberek érdeklődését. De amikor belemerülünk a játékba és az egyik főellenséget a másik után legyőzzük látványos harci mozdulatainkkal, hamar ráébredünk, hogy a kezdeti furcsaság milyen hamar elillan. Olyan mondatok hagyják el a szánkat, mint „Vissza kell mennem Geppettohoz, hogy fejlesszem a bábszerű testemet”, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga egy átlagos kedd délutánon.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy Souls-típusú játék többnek tűnik egy egyszerű utánzatnál, még akkor is, ha szórakoztató, mint például a The Surge. A Lies of P esetében a legmagasabb elismerés, amit megfogalmazhatok, az, hogy olyan élményt nyújt, mintha egy igazi FromSoftware alkotás lenne, amely mintha csak egy párhuzamos dimenzióból csöppent volna a mi világunkba. Nem a véletlennek vagy a szerencsének köszönhető, hogy létrejött a Lies of P, és nem is a FromSoftware munkája; a Neowiz Games és a Round8 Studio tehetséges fejlesztői vették ezt a kimerült műfajt, ötvözték egy szokatlan IP-vel, és lenyűgöző sikert értek el vele.

PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC platformokon elérhető.

 

A Blizzard legújabb alkotása, a Diablo IV nem csupán folytatja az előző részek történetét, hanem új szintre emeli a játékmenetet, a grafikát és a hangulatot is.

 

  1. Diablo IV

 

Az ikonikus dungeon crawler, a Diablo, új osztályokkal, fegyverekkel és még több legyőzendő démonnal tért vissza. A Blizzard Entertainment negyedik fő játéka a sorozatban hasonlóan játszható az előző részekhez, ahol a játékosok számos testreszabható karakterosztály (Druida, Barbár, Tolvaj, Varázsló és Nekromanta) közül választhatnak, és öt lenyűgözően kidolgozott régióban kalandozhatnak.

Mint mindig, a Diablo IV játékmenete során a játékosok most is fokozatosan jobb felszereléseket és fegyvereket gyűjtenek össze, miközben egyre erősebb ellenségekkel kerülnek szembe, egészen a főgonosz, Lilithhez való eljutásig. Habár a játékot időnként kritizálják ismétlődő jellege miatt, az mégis egy jól bevált, hatékony formula mentén halad, amely a sorozatra jellemző. A Diablo IV nem kísérletezik nagy újításokkal, viszont izgalmas és élvezetes szórakozást kínál, anélkül, hogy sürgetné a játékost a gyors befejezésre vagy a befejezés utáni farmolásra. Az idei év játékai között a Diablo IV kiemelkedik izgalmasságával, horrorisztikus hangulatával és véres játékélményével.

PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC platformokon elérhető.

 

Az Electronic Arts, a Respawn Entertainment és a Lucasfilm Games egy intenzív trailerrel hivatalosan is leleplezte a Star Wars Jedi: Survivort.

 

  1. Star Wars Jedi: Survivor

 

A Respawn és az EA által készített Star Wars Jedi: Fallen Order folytatása, az öt évvel az első rész eseményei után játszódó Star Wars Jedi: Survivor, Jedi lovag Cal Kestis (Cameron Monaghan) történetét folytatja, aki elszakadva barátaitól, küldetéseket teljesít Saw Gerrera (Forest Whitaker) számára. Az Birodalom szolgálatában álló új fenyegetések felbukkanása összehozza a régi csapatot, megkérdőjelezve Kestis hűségét a Jedi-elvhűséghez. A játék új személyre szabható lehetőségeket kínál, mint például Kestis kinézete, Erő-képességei és fénykard használatának stílusa (egykezes, kétvégű és kétkezes), amivel a játékosok a harci stratégiájukat az adott ellenfél típusához igazíthatják.

Hasonlóan az első részhez, a játékosnak nem szabad túlzottan megbízni Jedi képességeiben, mivel az ellenfelek gyakran erősebbnek bizonyulnak, mint amilyennek látszanak. Egy jól célzott lövés egy Stormtroopertől elegendő lehet a játékos kiütésére, visszakényszerítve őket az utolsó mentési pontra, és elveszítve az addig megszerzett XP-t, a Dark Souls stílusához hűen. A játék egy gyors utazási funkciót is bevezetett, ami megkönnyíti a visszatérést a gyűjthető tárgyakért és korábban zárt ajtókért. Habár a harci elemek és az új funkciók izgalmasak, a játék igazi erőssége a történetmesélésben rejlik.

PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC platformokon elérhető.

 

Ezek közé tartozik a 2D-s platformer Super Mario Bros. Wonder is, ami a Nintendo szerint a 2D-s oldalnézetes Super Mario Bros. játékok következő evolúciójaként kezelendő.

 

  1. Super Mario Bros. Wonder

 

Ez az év Mario számára különösen sikeres volt. Nem csak egy hatalmas filmsiker főszereplője volt, hanem a játékvilágban is nagyot alkotott. A Wonder az első oldalra görgetős Mario játék a 2012-es New Super Mario Bros. U óta, felidézve a régi emlékeket. A játékosok választhatnak a kedvelt karakterek közül, mint Mario, Luigi, Princess Peach, Princess Daisy, Toad, Toadette, Nabbit és Yoshi, miközben felfedezik a Virág Királyságot, hogy megmenthessék azt Bowser karmai közül.

A játék többjátékos módban is élvezhető, akár négy játékossal együtt. Kiváló választás a fiatalabb játékosok számára, akik a közelmúltbeli film kapcsán ismerkedtek meg Marióval, de a régi rajongók számára is maradandó élményt nyújt a fejlettebb grafikával. Egy új elem, a Csoda Virágok, amelyek a térképen valóságot változtató hatást keltenek összegyűjtésükkel, tovább gazdagítják a játékélményt minden korosztály számára.

Nintendo Switch platformon elérhető.

 

Annak ellenére, hogy a megjelenéskor nagy dicséretet kapott, a Dead Space viták tárgyává vált. Egyesek szerint ugyanis a remake "túlságosan woke".

 

  1. Dead Space (Újrafeldolgozás)

 

A Dead Space újrafeldolgozásában a sikolyok garantáltak, legyen az bárki számára „hallható” vagy sem. A Motive Studio és az EA által életre keltett ikonikus túlélő horrorjáték ebben a változatban is ugyanazt a történetet dolgozza fel, de ne tévesszen meg senkit a már ismert cselekmény; a játék továbbra is tele van váratlan fordulatokkal. A játékos ismét Isaac Clarke bőrébe bújik, miközben a U.S.S. Ishimura űrhajón kutatja barátnőjét, Dr. Nicole Brennan-t.

A feladat nem egyszerű, hiszen a hajó hemzseg a Necromorphoktól, amelyeket a rejtélyes kő ereklye, a Jelölő szabadított el. Isaac immár nem egy néma karakter, és az űrhajó antigravitációs szakaszain is könnyedén mozog. Ezek a kisebb előnyök teszik a játék félelmetes pillanatait kicsit elviselhetőbbé, de a játékos sosem érezheti magát teljesen biztonságban, mivel az ellenségek bárhonnan előbukkanhatnak – ajtókon, szellőzőnyílásokon át, vagy éppen a hajó legénységének holttesteiből. A játék kiváló tervezésű, amely nemcsak a jelenlegi generációs konzolok képességeit használja ki, hanem egy olyan félelmetes atmoszférát teremt, amely miatt a játékosnak minden lépésnél meg kell állnia, lélegzetet vennie és ellenőriznie felszerelését, mielőtt tovább merészkedne.

PlayStation 5, Xbox Series X/S, PC platformokon elérhető.

 

A Capcom egy rövid új gameplay trailert ad ki a közelgő Resident Evil 4 Remake-ről, ami látszólag egy hatalmas változást erősít meg.

 

  1. Resident Evil 4 (Újrafeldolgozás)

 

A Resident Evil sorozat egyik legkiemelkedőbb része, az RE4, egy olyan frissítést kapott, ami méltó az eredeti játék hírnevéhez. A Capcom már egy ideje kiváló újrafeldolgozásokkal rukkol elő ebben a sorozatban, és az RE4 különösen kiemelkedik, még akkor is, ha az akcióközpontú játékmenet kissé csökkenti az előző részek rémisztő hangulatát. Az eredeti játék története megmaradt: a játékosok Leon S. Kennedy, az amerikai ügynök szerepébe bújnak, aki szembeszáll a Los Illuminados spanyol szektával és a Las Plagas rejtélyes vírusával, hogy megmentse az elnök lányát, Ashley Grahamet.

Az újrafeldolgozás frissítéseket hoz a harci rendszerbe, lehetővé téve Leon számára, hogy mozogjon és tüzeljen egyszerre, valamint késével blokkoljon. A térkép is bővült új területekkel és ellenségekkel, ahol Leonnak át kell törnie magát. Egy másik jelentős újítás, hogy Ashley aktívabb szerepet kap, inkább partnerként működve együtt Leonnal, mintsem teherként, amire folyamatosan figyelni kell. Ezek a fejlesztések és hozzáadások az RE4-et még lenyűgözőbb kalanddá és a kortárs túlélőhorror egyik csúcspontjává teszik.

Elérhető PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC, Mac, iPad platformokon

 

 

  1. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

 

A 2017-es Breath of the Wild sikere után a Nintendo újabb nagyszerű kalanddal rukkolt elő, a Tears of the Kingdom-nel, amely az eredetileg a Breath of the Wild számára tervezett DLC-k terjedelmének növekedéséből született meg. A Tears of the Kingdom tökéletes platformot nyújt, hogy minden ambíció és ötlet megkapja a megérdemelt figyelmet. A játékban ismét Linket irányíthatjuk, ahogy Hyrule világát bejárva Zelda után kutat, és próbálja megakadályozni Ganon, a Démonkirály világromboló tervét.

A játék kiterjeszti a nyílt világot új területekkel, mint barlangok és égi szigetek, amelyek tovább gazdagítják a felfedezés élményét. Link mozgása és harca folyékony és dinamikus, az új képességek pedig még izgalmasabbá teszik Hyrule bejárását, természetesen számos kihívást tartogatva. A játék gyönyörűen kidolgozott világa és a lenyűgöző történet, amely Hyrule ősi történelméhez kapcsolódik, folyamatosan a fő küldetés felé tereli a játékost, miközben a rejtélyek megoldása várja őket.

Nintendo Switch platformon elérhető.

 

A Spider-Man 2 két új trailere megerősíti a szimbióta ruhát és más új játékmenetbeli funkciókat, amikre a rajongók számíthatnak a megjelenés idején.

 

  1. Spider-Man 2

 

Az Insomniac által készített Spider-Man és a Spider-Man: Miles Morales folytatása, a Spider-Man 2, az év egyik leginkább várt játéka. Ez az epikus és érzelmekkel teli utazás továbbviszi az előző két rész témáit, miközben lehetőséget ad a karakterek és az általuk lakott város fejlődésére. A játékban a játékosok Peter Parkert és Miles Moralest irányíthatják, akiknek mindkettőjüknek saját, életük jelenlegi helyzetét hűen tükröző történetívük van. Harry Osborn visszatérése és Kraven the Hunter megjelenése felforgatja Miles, Peter és MJ kapcsolatát, míg Venom érkezése komoly veszélyt jelent a városra nézve.

Az előző részekhez képest a Spider-Man 2 tovább finomítja a játékmenetet, bevezetve a pókemberes repülést és egy átgondoltabb eszköz- és képességválasztó rendszert, amely gördülékenyebbé teszi az ellenségek legyőzését. Bár a Spider-Man 2 talán rövidebb lehet az első résznél, a mellékküldetések jelentőségteljesebbek, és jobban kapcsolódnak a játék témáihoz, különös tekintettel az idő múlására. A Spider-Man 2 olyan játék, amelyet nem szeretnénk, ha véget érne. Amikor mégis elérkezik a vég, azzal a tudattal maradunk, hogy a legnagyobb szuperhősjátékot játszottuk végig.

PlayStation 5 platformon elérhető.

 

Az Alan Wake 2 legújabb frissítése számos más fejlesztés mellett elhozza a játékba a régóta kért New Game Plus módot is.

 

  1. Alan Wake II

 

Sokan azt gondolták, hogy sosem fog megtörténni, de 13 év után a kultikus Alan Wake játéknak végre megérkezett méltó folytatása – az Alan Wake II, amely több mint csak egy újabb videojáték. Ez a mű egy művészeti ünnep, tele meta-narratívákkal, zenei betétekkel, kapcsolódásokkal a Remedy más játékaival, mint a Control és a Quantum Break, és egyben egy ijesztő, ugyanakkor elegáns elemzése az írásnak és annak hatásának a világra. Emellett az elmúlt évtized egyik legfélelmetesebb túlélő horrorjátéka, amely szinte arra készteti a játékost, hogy ne kapcsolja le a lámpát otthon, soha.

A játék két főszereplője, Saga Anderson FBI ügynök, aki Bright Falls városába érkezik egy rejtélyes szekta nyomozására, ami kapcsolódik Wake regényeihez, és Alan Wake, aki megpróbál kiszabadulni a Sötét Hely csapdájából, ahol az elmúlt 13 évben rekedt. Végül a két történet összefonódik, és kiderül, hogy sorsaik szorosabban összekapcsolódnak, mint ahogy azt elsőre gondolták.

Mindkét karakternek szembe kell néznie a saját valóságával: Anderson esetében ez a nyomozói munkáján és a gyűjtött bizonyítékokon keresztül történik, míg Wake a történetírásával képes befolyásolni a Sötét Helyet és a külvilágot. Bár mindkét karakter rendelkezik több mint egy kézifegyverrel és zseblámpával, a játékos soha nem érezheti magát teljesen biztonságban. Az Alan Wake II egy összetett, de maradandó történet, amely Sam Lake, a játék rendezőjének és vezető írójának munkáját dicséri. Egy olyan játék, amelyet érdemes újra és újra felfedezni a további nyomok és összefüggések feltárása érdekében. Csak ne feledjük: maradjunk a fényben.

PlayStation 5, Xbox Series X/S, PC platformokon elérhető.

 

Közel három esztendő telt el azóta, hogy a Larian Studios bejelentette: a Baldur's Gate 3 korai hozzáférésű változata hamarosan a kalandokra éhes rajongók kezei közé kerül.

 

  1. Baldur’s Gate 3

 

A Larian Studios harmadik részével a Baldur’s Gate sorozatot új szintre emeli az RPG műfajában. A Dungeons & Dragons világán alapuló Baldur’s Gate 3 a Forgotten Realms lenyűgöző nyílt világában játszódik. A játékosok saját karaktert alkothatnak meg 12 különböző osztály közül választva, majd egy előre megtervezett karakterekből álló csapathoz csatlakozhatnak. A játék egyaránt élvezhető egyjátékos és többjátékos módban, rugalmasan váltva a kettő között. Ha valaki egyedül kezdi a játékot, majd később barátaival közösen szeretne küldetéseket teljesíteni, a Baldur’s Gate 3 ezt a lehetőséget is biztosítja.

A játék körökre osztott harci rendszerrel operál, ösztönözve a játékosokat a támadások változatos alkalmazására és a csapattársaikra való támaszkodásra. Ezek a tulajdonságok megszokottak lehetnek a fantasy RPG-k esetében, de a Baldur’s Gate 3-at a karakterek közötti kapcsolatok és a történetvezetés által kialakuló románcok teszik különlegessé. Ezek a kapcsolatok a cselekmény alakulása és a párbeszédek során hozott döntések eredményeképpen formálódnak, minden társas karakter gazdagon kidolgozott, emlékeztetve a BioWare (az első játék fejlesztője) fénykorára. A játék ideális választás azok számára, akik a Mass Effect trilógia és a Dragon Age: Origins dinamikus karakterkomplexitását értékelik. A Baldur’s Gate 3 különlegessége, hogy szabadságot biztosít a játékosoknak: nincs egyetlen megoldás az ellenségek legyőzésére vagy a küldetések teljesítésére, és a kulcsfontosságú NPC-k megölése sem akadályozza meg a történet előrehaladását. A játék hossza, amely meghaladja a 100 órát, rengeteg felfedeznivalót kínál, akár egyedül, akár barátokkal játszva, így a Baldur’s Gate 3 egy igazi kincs a játékosok számára.

PlayStation 5, Xbox Series X/S, PC, Mac platformokon elérhető.

 

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu