Videojáték-hősök kontra Mikulás – A tíz legjobb karácsonyi témájú játék

TOP TÍZ – Ritkán akadnak olyan videojátékok, melyek teljes egészében karácsonyi hangulatban játszódnak, de néhány lehetőség azért akad, mint például a Viscera Cleanup Detail: Santa’s Rampage vagy a Daze Before Christmas. A Shenmue remekül idézi meg az ünnepi hangulatot a karácsonyi szezon zseniális ábrázolásával, bár maga a játék nem teljesen karácsony-központú. Olyan játékok, mint a Saints Row 4 és a Batman: Arkham Origins, ünnepi DLC-ket vagy karácsonyi témájú környezeteket kínálnak, melyek elbűvölő és egyedi légkört kölcsönöznek a játékélménynek.

 

 

A tévéfilmek és mozifilmek terén a karácsony rajongóinak bőven van miből válogatniuk. Ez a videojátékok esetében nem így van. Nem sok olyan játék van, amely a karácsonyra összpontosít, vagy még csak az ünnep környékén játszódik. A karácsonyi témájú játékok többsége csak néhány kiválasztott szintet tartalmaz. A Kingdom Hearts 2 remek példa, hiszen Sora és társai a Karácsonyvárosba látogatnak. Ez tökéletes hely a karácsonyi hangulat megélésére, de az egész világ bejárása legfeljebb néhány órát vesz igénybe. Más játékok, amelyek szórakoztató karácsonyi szintekkel rendelkeznek, például a Hitman: Blood Money, a Bully és a Persona 5.

A mai nap karácsony, így ez a tökéletes idő a karácsonyi játékok kipróbálására a karácsonyi vacsora előtt vagy után. Nagy általánosságban nem túl sok olyan cím van, amely történetét ehhez az időszakhoz köti, és azok, amelyek mégis teszik, nem feltétlenül hangsúlyozzák ezt, de azért akadnak jó lehetőségek.

Egy játék hírneve mellett a karácsonyi hangulata is befolyásolja a rangsorolást a cikkünkben.

 

 

  1. Shenmue (SEGA – 2000)

 

A Shenmue, mint az egyik legnagyobb hatású játék, óriási feltűnést keltett a Sega Dreamcasten való megjelenésével, és igen költséges vállalkozásnak számított. Ez a lenyűgöző próbálkozás egy nyitott világú játék létrehozására, ahol a játékosok ténylegesen beleélhetik magukat Ryo életébe, sok örömet okoz, amint az ember hozzászokik a játék egyedi jellegéhez.

Igaz, hogy a Shenmue nem kifejezetten karácsony környékén játszódik, de az ünnepi hangulat olyan ragyogóan van ábrázolva benne, hogy már önmagában is érdemes megtapasztalni. Viszont érdemes ügyelni arra, hogy ne töltsünk túl sok időt a karácsonyi rész elérésével, mert a játék rossz befejezést eredményez, ha a játékos túl sokáig késlekedik.

 

 

  1. Saints Row 4: How the Saints Save Christmas (Volition – 2013)

 

A Saints Row 4 kirobbanóan szórakoztató nyitott világú játék. Az alapjátékban a szuperképességekkel való kísérletezés maga a móka csúcsa, és a „How the Saints Save Christmas” DLC még egy ünnepi hangulatú réteget ad a játékmenethez. Az a gondolat, hogy a Mikulást kimentik egy szimulációból, miközben visszahozzák a karácsonyi hangulatot, hogy az ünnep újra élvezetes legyen, egy olyan őrült ötlet, amelyet csak a Saints Row 4 vihet véghez. A DLC egy rövid, mégis emlékezetes kaland, tele felejthetetlen pillanatokkal.

 

Úgyhogy hiába a Scalebound, amely jövőre jelenik meg Xbox One-ra és Windows 10-re, Hideki Kamiya már nagyobb távlatokban gondolkodik.

 

  1. Bayonetta 2 (Platinum Games – 2014)

 

A Bayonetta 2 a karácsonyi időszakban játszódik, bár pontos dátumokra nem térnek ki. A játék úgy kezdődik, hogy Bayonetta egy csomó ajándékot vásárol, és a szolgáját, Enzót cipelésre kényszeríti. Ez egy mulatságos kezdés a Bayonetta 2 számára, de a karácsonyi hangulat itt lényegében véget is ér.

A játékosok számára a karácsony körüli időszakban angyalok elleni harc lehet egy izgalmas motívum. Azonban a legtöbb karácsonyi történetben az angyalokat jóindulatú lényekként ábrázolják. Ebben az összefüggésben a Bayonetta 2 elismerést érdemel az általános elvárások felborításáért. Amit még jobban értékelni lehet, hogy ez a Nintendo exkluzív cím egy stílusos és kiváló hack-and-slash játék, ami az előző rész alapjaira épít, bár annál valamivel könnyebb.

 

 

  1. Dead Rising 4 (Capcom Vancouver – 2016)

 

A Dead Rising 4 technikailag a karácsony után játszódik, de mivel a várost az ünnepek idején hagyták el, a díszítések még mindig a helyükön vannak, ezáltal az egész játékot áthatja a karácsonyi hangulat. A derűs ünnepi atmoszféra és Frank West véres hordákon való átgázolásának kontrasztja lenyűgöző. Összességében ez a rész általában a Capcom Dead Rising sorozatának leggyengébb darabjaként van számontartva, és valószínűleg ez lesz az utolsó is, tekintettel arra, hogy a következő, ötödik részt törölte és kb. sóval hintette a Capcom. Ennek ellenére a játék továbbra is agyatlan, de szórakoztató élményt nyújt, és bár ez a Frank West inkarnáció eltér az előzőtől, néhány humoros pillanatot mégis sikerül belecsempésznie.

 

1943-ban készült először Batman-film Lewis Wilson főszereplésével, ám igen gyenge volt és elég gyorsan feledésbe merült.

 

  1. Batman: Arkham Origins (WB Games Montreal – 2013)

 

A Batman: Arkham Origins ugyanazt a térképet használja, mint az Arkham City, de karácsonyi hangulatú átalakításokkal és néhány módosítással igazítja azt a prequel kereteihez. Ezek az aprónak tűnő változások valójában jelentős különbséget tesznek, egyedülálló, varázslatos és kissé kísérteties atmoszférát kölcsönözve a játéknak, amellyel elkülönül a fő sorozattól. Karácsony estéjén Gotham City egy igazi háborús övezetté válik, amikor a Fekete Maszk nyolc bérgyilkost fogad fel Batman kiiktatására, aki ebben az időben még csak kezdő hős.

Általában az Arkham Origins-t tartják a konzolos sorozat fekete bárányának, de mégis kiváló akció-kalandjátéknak számít a legtöbb szempontból, bár nem éri el az Arkham Asylum vagy Arkham City színvonalát. A történet izgalmas, bár Gotham City lenyűgözőbbnek tűnik a következő részben, az Arkham Knight-ban.

 

S bár nem tudni, hogy a PS4-exkluzív Yakuza 6, amely japánul 2016 végén jelenik meg, mikor fog egyáltalán kijutni onnét, ha valaha ki is fog. A SEGA összeszedhetné magát.

 

  1. Yakuza 0 (Ryu Ga Gotoku Studio – 2017)

 

Bár nem mindig hangsúlyozzák, több Yakuza-játék is a karácsony környékén játszódik, ami furcsa módon illik a franchise kicsit giccses, de mindig remek történetmesélési stílusához. Az ünnepi szezon csupán háttérként szolgál olyan játékokban, mint a Yakuza 0 és a Yakuza Kiwami, de ez nem minden bejegyzésre igaz.

A Yakuza 5-ben van egy melléktörténet, amiben Saejima Mikulásnak öltözik, hogy szembeszálljon egy olyan bandával, akik arra specializálódtak, hogy vadásszanak a jókedvű karakterre, és ez korántsem az egyetlen mellékküldetés, ami közvetlenül hivatkozik a karácsonyra. A Sega franchise-a nem feltétlenül azonosítható a karácsonnyal, a játékok sosem említik azt központi cselekményeikben, de a Yakuza mégis remekül illik az ünnepi szezonhoz.

 

 

  1. Metal Gear 2: Solid Snake (Konami – 1990)

 

A Metal Gear 2: Solid Snake, a Konami sorozatának egyik kevésbé ismert alkotása, sosem került kiadásra Nyugaton az eredeti megjelenésekor. Napjainkban azonban néhány gyűjtemény révén már hozzáférhető, bár továbbra is az elődje és a sokkal ismertebb Metal Gear Solid sorozat árnyékában marad.

A történet főhőse, Solid Snake, karácsony estéjén Zanzibárföldre utazik, hogy megakadályozza egy újabb nukleáris mech-támadást. Zanzibarland neve ismerős lehet, hiszen többször is felbukkan a Metal Gear Solidban. A Metal Gear 2, bár az idő vasfoga nyomot hagyott rajta, mégis kiemelkedő alkotásnak számított a lopakodós játékok között, játékmenete pedig nagyon hasonlít az első MGS-re.

 

Ami az egyik legelképesztőbb a játékban, hogy döntéseink hatással vannak az egész városra, és minden, azonos szerveren tartózkodó játékosra.

 

  1. Tom Clancy’s The Division (Massive Entertainment – 2016)

 

A Tom Clancy’s The Division hasonló környezetben játszódik, mint a Dead Rising 4. Az ünnepekre való készülődés után, amit a Hálaadás követő Fekete péntek is jelez, egy vírus tör ki New York Cityben. A kormány mindent megtesz, hogy kordában tartsa a helyzetet, de a város végül a törvényen kívüli területek sorába kerül.

A játékosokat, mint az elit különleges műveleti egységet, a Divíziót, küldik be a rend helyreállítására az ünnepek idején. Technikailag bár nem karácsonykor játszódik, a díszek még mindig ott vannak, és a hó borította város ugyanolyan vonzó, mint mindig, még egy halálos betegség közepette is. A The Division mára már kevésbé ajánlott a jobb folytatása miatt, de még mindig megállja a helyét, mint egy izgalmas harmadik személyű lövöldözős játék egy különleges beállítással.

 

Yoshinori Kitase nem felejtette el Aya Breát. (Meg azért mi sem.) Az első Parasite Eve még 1998-ban jött ki az első PlayStationre.

 

  1. Parasite Eve (Square – 1998)

 

A Parasite Eve karácsony szentestéjére esik. Az RPG műfajának egyik csúcsalkotása a 90-es évekbeli játékok között, mely remekül ötvözi a Final Fantasy és a Resident Evil sorozatok legjobb elemeit. A játékban Aya Brea nyomozó bőrébe bújhatunk. Egy sorsdöntő este elindul az operába, csak hogy szembesüljön azzal, hogy mindenki kivéve őt élve ég el. Most rajta a sor, hogy megtalálja a felelőst, legyőzze a mutánsokat, és megmentse a karácsonyt. A cselekmény New York Cityben bontakozik ki, ami tökéletes helyszín a karácsonyi hangulatú, mégis horror elemekkel átszőtt szerepjáték számára.

 

Az év végén megjelenő, teljesen különálló játékban Miles Morales bújik a pókgúnyába.

 

  1. Spider-Man: Miles Morales (Insomniac Games – 2020)

 

A Spider-Man: Miles Morales egy másik szuperhősjáték, amely a karácsonyi időszakban játszódik, hasonlóan a Parasite Eve-hez, New York City ad otthont a cselekménynek. A történet középpontjában Miles áll, aki éppen az iskolából siet haza, hogy az ünnepeket barátaival és családjával tölthesse. Azonban a gonosz erők más terveket szőnek a fiatal pókszuperhőssel szemben.

Miles-nek egyedül kell védelmeznie otthonát, mivel Peter Parker más feladatokkal van elfoglalva. Ez a játék remekül vezeti be Miles karakterét, nemcsak megalapozva a háttértörténetét, hanem eltérővé téve őt Peter Parkertől. Rövidebb kampányt kínál, mint a Marvel’s Spider-Man, és bár sok elemét újrahasznosítja, mégis kiváló játékélményt biztosít. A spin-off finomításokat hoz a harci és mozgás mechanikákon, néhány területen felülmúlva a bővebb elődöt. Bár nem annyira jó, mint a Marvel’s Spider-Man 2, de azért a rajongóknak ezt a spin-offot is megtapasztalniuk.

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu