Intel Core 14. széria: az APO funkcióval a játéok jobban futnak [VIDEO]

TECH HÍREK – A Raptor Lake Refresh processzorcsaládnak olyan újítása van, amely érdekessé teszi az újítani vágyók számára az új CPU-kat.

 

Az Intel Application Optimization funkciója, azaz az APO a hybrid architektúrának erejét használja ki, érintve egyes P- és E-magokat (P = performance, teljesítmény; E – efficiency – hatékonyság). A Thread Directorból indult ki az ötlet, amit a Windows 11 hozott el: az operációs rendszer a terheléstől függően képes egyes zálakat feldolgozni, hogy optimalizálja a teljesítményt. Az Intel ezt a koncepciót vette át, csakhogy például videóvágás helyett játékokban veti be a technológiát.

„Most már értjük, hogy egyes szálakon egy bizonyos ponton nagy a terhelés, de egy másik ponton már nem olyan nagy. Ezzel nem akarjuk megterhelni a CPU-t, mert ez hatással lehet a teljesítményre stb. Tehát ez a következő iteráció. Az APO teszteli a játékokat, és megnézi, hogy a játék egyedi viselkedése miatt a szabályzat finomhangolásának hasznát vehetnénk,” nyilatkozta Roger Chandler, az Intel ügyfélszámítástechnikai csoportjának alelnöke és általános igazgatója a rajongói PC-k és munkaállomások területén.

Még sok tesztelési eredményt nem láttunk, de a Redditen már felbukkant néhány összehasonlítási pont. A felhasználó, LightMoisture szerint a folyamat hosszú és zavaró volt, de miután letöltötte a Microsoft Store-ról az Intel Dynamic Technology drivert, ahonnan az APO-t aktiválta, és meglepő eredményekre jutott. A Rainbow Six: Siege-ben kb. „200 FPS” pluszt tapasztalt, ugyanis 867 FPS-t hozott ki a Ubisoft játékából, és szerinte a GeForce RTX 4090-e eléggé sikított eközben, ami azt jelenti, hogy ki lett használva rendesen, mert ahhoz egy erős proci kell, ő pedig az Intel Core i9-14900K-t használta. Mindegyik P- és E-mag maximumon futott. A Rainbow Six: Siege-ben 32, a Metro Exodusban 24 százalékos teljesítménynövekedést tapasztalt.

Úgyhogy a funkció remek, de jelenleg csak a 14XXX-es processzorokon, és néhány játékban használhatjuk a funkciót. Később viszont ez még bővülhet, de eközben ne feledkezzünk meg az áramfogyasztásról sem!

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu