Az Europol és az FBI lecsapott a Capcom ransomware-támadóira

2020-ban támadta meg a Ragnar Locker nevű csoport a japán kiadót, amitől 11 millió dollárt követeltek.

 

Az Europol közölte, hogy egy nagy gyomrost adott be a Ragnar Locker csoportnak. Ők követték el 2020-ban a Capcom elleni támadást, amikor 11 millió dollárra tartottak igényt, és 400 ezer ember adatai voltak érintettek. Az Europol más kapcsán nyomozott a banda iránt, ugyanis világszerte „kritikus infrastruktúrát” támadtak meg; legutóbb a portugál nemzeti légitársaság, illetve egy izraeli kórház volt a célkeresztjükben.

Párizsban, október 16-án tartóztattak le egy kulcsfontosságú személyt az ügyben, miután nemzetközi hajsza indult ellene. Ennek eredménye volt, hogy Hollandiában, Németországban, illetve Svédországban lefoglaltak ransomware-támadásokhoz szükséges infrastruktúrákat (hardvereket). Öt további gyanúsítottat kihallgattak Lettországban és Spanyolországban, és a fő elkövető, aki a rendőrök szerint az egyik fejlesztő volt a csoportban, a hét végén lett a párizsi bíróság elé állítva, „az akcióhét végén”.

Az Europol szerint a Ragnar Locker Windowsos eszközöket támadott meg, és általában a távoli asztali hozzáférés szolgáltatást (is) igénybe szokta venni kiskapuként, hogy át tudja venni az áldozat számítógépe, rendszere felett a hatalmat. Miután beásta magát a rendszerbe, a ransomware csoport egy dupla követeléssel él. Az áldozatnak fizetnie kell a kódolt fájlok visszafejtéséhez szükséges eszközökért, továbbá azért is, hogy a megszerzett, érzékeny adatok ne jussanak ki más, illetéktelen kezekbe. A csoport kihangsúlyozottan megtiltotta az áldozatnak a segítségkérést, különben „a szégyenfalon” találták magukat a darkweben (Wall of Shame az oldal neve), és az ellopott adatokat is kiadhatták így…

Az Europol szerint ez az oldal, amelyet Svédországban lőttek fel, elérhetetlen ebben a pillanatban, miután az Eurojusttal, és tizenegy nemzetközi bűnüldöző szervvel (így az amerikai FBI-val) közösen megtették a szükséges lépéseket. Edvardas Šileris, az Europol rurópai kiberbűnözés elleni központjának vezetője azt reméli, hogy a letartóztatások e köre határozott üzenetet küld a zsarolóprogramok üzemeltetőinek, akik azt hiszik, hogy következmények nélkül folytathatják támadásaikat.

De mindig lesz egy másik…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu