Napóleon mindjárt megérkezik – vajon Joaquin Phoenix játéka újfent lenyűgözte a kritikusokat?

MOZI HÍREK – Meglepetésre a Napóleon közepes Rotten Tomatoes kritikai pontszámot kapott. Ez történetesen a főszereplő Joaquin Phoenix legrosszabb eredményei közé tartozik az elmúlt 10 évben, de azért ne együk ennyire forrón a kását…

 

 

A Napóleon Joaquin Phoenix az évtized egyik legalacsonyabb Rotten Tomatoes kritikai pontszámával debütált. A Ridley Scott által rendezett életrajzi film Bonaparte Napóleon (Joaquin Phoenix) és Joséphine császárnő (Vanessa Kirby) Franciaország és egész Európa feletti hatalomra jutását követi nyomon. A film november 21-én kerül a mozikba, majd végül az AppleTV+-on is megjelenik. (Mi is holnap tekintjük majd meg, kritikánk hamarosan érkezik.)

Annak ellenére, hogy sztárszereplőkkel büszkélkedhet, az első Napóleon-kritikák közepes filmről számoltak be: a Rotten Tomatoes-on a cikk írásakor 66 százalékos pontszámmal debütált, és elmarad Phoenix többi közelmúltbeli filmjétől.

Az elmúlt 13 évben csak a 2015-ös Abszurd alak (Irrational Man) és a 2018-as Mária Magdolna (Mary Magdalene) szerzett alacsonyabb kritikai pontszámot Phoenixnek 46 százalékkal, illetve 44 százalékkal. Elhalványul a 2021-es C’mon C’mon című filmben nyújtott teljesítménye mellett, amely 94 százalékos értékelést kapott. Valamint a Testvérlövészek (The Sisters Brothers) című filmje 87 százalékos értékelést kapott.

 

Korai lenne túl nagy jelentőséget tulajdonítanunk a Napóleon Rotten Tomatoes pontszámának

 

A Napóleon a Phoenix az évtized legalacsonyabb vezető filmjei közé sorolása meglepő. Tekintve az elismert rendező, Ridley Scott közreműködését. A hatalmas, 200 millió dolláros költségvetéssel rendelkező filmnek égető szüksége van a pozitív kritikai és nézettségi eredményekre ahhoz, hogy kényelmes leszállást biztosítson magának.

Bár leginkább AppleTV+ kollekciójában várhatóan megállja a helyét, a kasszasikerre még mindig szükség van.

Az alacsony Rotten Tomatoes pontszám azonban nem jelenti azt, hogy az életrajzi film sikere lehetetlen. Phoenix egyik másik alacsony pontszámú filmje, a Joker mindössze 69 százalékos értékelést kapott, ami feltűnően közel van a Napóleon 66 százalékához. Az a film több mint 1 milliárd dollárt keresett a kasszáknál, Phoenix pedig a produkcióban játszott szerepe miatt elnyerte a legjobb színésznek járó Oscar-díjat. Az alacsony Rotten Tomatoes pontszám természetesen nem jelenti azt, hogy Phoenix legújabb eposza megbukik.

A Joker közönségpontszáma jóval magasabb, 88 százalékos volt, de a Napóleon közönségpontszámát még korai lenne megmondani.

A Rotten Tomatoes pontszámok némileg kihívást jelentenek, mert nem feltétlenül tükrözik megfelelően a kritikusok elvárásait egy filmmel szemben. A rendszer összegyűjti a korai értékeléseket, majd meghatározza, hogy hány százalékuk pozitív vagy negatív. Ha vegyes eredményeket produkál a kritikusok között, akkor közepes pontszámot kaphat. Egy másik kritika-összegző oldal, a Metacritic például szintén 66 százalékra értékeli a filmet. (Ahol amúgy a Joker csak 59 pontot kapott…) A Napóleon sikeréről vagy kudarcáról végül úgyis a közönség dönt majd.

Forrás: Metacritic, Rotten Tomatoes

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu