Elon Musk hazugsággal vádolja az OpenAI-t!

A SpaceX, a Tesla és a Twitter tulajdonosa szerint az OpenAI a pofánkba hazudik a mesterséges intelligencia edzésével kapcsolatban.

 

A WCCFTech beszámolt a New York Times Digital Events Summit rendezvényéről, ahol Musk is jelen volt. Beszélt az OpenAI jelenlegi vezérigazgatójáról (Sam Altman), illetve a korábbi kutatási főnökéről (Ilya Sutskever), és közben kb. annyit is mondott, hogy „b___ódjon meg mindenki, ha nem akarnak a Twitteren hirdetni”. Néhány indokról is beszámolt az OpenAI megalapításának indokaival kapcsolatban.

Szerinte azért jött létre a cég, mert a mesterséges intelligencia legtöbb tehetsége korábban a Google alatt, a DeepMindnál volt található. Kritizálja az OpenAI-t, mert profitorientált céggé vált, és szerinte ezért történt Altman ideiglenes eltávolítása a vezérigazgatói székből (azóta visszatért a posztjára; a kis kitérő alatt a Microsoftnál fordult meg, de mivel ez a cég nem kevés pénzt fektetett be az OpenAI-ba, majdhogynem házon belül maradt…). Muskot már főiskolás kora óta érdekelte a mesterséges intelligencia, de azért nem nagyon foglalkozott vele, mert nem tudta, hogy az új technológia nagyobb kockázattal vagy haszonnal járt volna. Ezzel szemben a több bolygón lehetséges élet vagy a fenntartható energia szerinte már a kezdetektől fogva pozitív eredményekhez vezethet.

Az OpenAI nyílt forráskódúnak született, de most már inkább azt a nevet adná Musk neki, hogy „szuperzárt forrás a maximum profitért AI”. „Engem a jóság valósága érdekel, nem pedig az érzékelése. És amit mindenhol látok, azok az emberek, akiknek fontos, hogy jónak tűnjenek, miközben rosszat tesznek. Ez nyílt forráskódú, alapítvány, de hirtelen egy 90 milliárd dolláros, zárt forráskódú, teljes profitot termelő vállalat lett belőle. Szóval nem tudom, hogyan jutunk el innen oda. De úgy tűnik, nem is tudom, hogyan jutsz el oda. Nem tudom, ez legális? Azt kérdezem, hogy ez legális?”, mondta Musk.

Úgy látta, hogy Sutskever (akit ő hozott az OpenAI-hoz) ki akarta rúgni Altmant, és ő is nyomozni akart az indokok után, de Sutskever nem volt elérhető, de végül Sutskever csatlakozása megrontotta a viszonyt közte és a Google-alapító Larry Page között. Musk szerint az adat az aranynál is értékesebb, és úgy véli, hogy miközben a szerzői jogok által védett adatokon való edzés megosztó, az OpenAI (és minden másik cég) ilyen adatokat használ az algoritmusok edzéséhez, hogy a technológia saját, új konklúziókhoz jusson. A beszélgetőpartnere, Andrew Ross Sorkin rákérdezett arra, hogy a cégek hazudnak-e, amikor azt mondják, hogy nem copyrightolt adatokat használnak-e az MI-s cégek, mire Musk kijelentette, hogy „ez tisztán hazugság, 100%”.

Lehet. Lehet, hogy nem.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu