Sárkányok háza: a Trónok Harca hősének őse lép színre a 2. évadban! [VIDEO]

MOZI HÍREK – Cregan Stark képviseli a Starkokat és az Északi Királyságot a Sárkányok háza korában, de vajon miféle vezető ő és mekkora szerepet kap a történetben? (VIGYÁZAT! Lehetséges spoilerek a sorozat 1. és 2. évadának történetéről!)

 

 

A Sárkányok háza (House of the Dragon) telis-tele van mindenféle királyi családokkal. Ám a Trónok Harca cselekményének egyik nagy háza, amelyik feltűnően hiányzik, az a Starkoké. A Sárkányok háza 1. évadának 1. epizódjában, a „Sárkány örökösei” című részben I. Viserys király Westeros minden részéből összehívja az urakat. Köztük Észak őrét, Rickon Starkot, hogy esküt tegyenek, hogy megvédik örökösét, Rhaenyra-t minden ellenséggel szemben, és hűséget fogadnak neki. Rickon leteszi az esküt, és Rhaenyra a király névadó örökösévé válik.

Rickon marad a Sárkányok háza 1. évadában a Starkok egyetlen képviselője, de Rhaenyra tanácsa a Starkokat is azok közé sorolja, akik nem szegik meg az esküjüket.

Az 1. évad 10. epizódjában, „A fekete királynő” című részben Rhaenyra emberei összeszámolják azokat a házakat, amelyek melléjük állnak, ha háborúra kerülne sor. Valaki a teremben kijelenti, hogy soha nem élt olyan Stark, aki megfeledkezett volna az esküjéről. Valamint, hogy Észak követni fogja, bárhová is megy a Stark-ház.

 

 

Sárkányok háza / House of the Dragon. Trónok Harca / Game of Thrones.

 

 

Rhaenyra Jacaerys Velaryont küldte Északra

 

A Sárkányok Háza „A fekete királynő” című részének végén Rhaenyra elküldi fiait, Jacaeryst Deresbe, Luceryst pedig Viharvégbe. Lucerys előbb ér oda, és ő húzza a rövidebbet. Lord Borros Baratheon a Zöldek mellé áll. Lucerysnek megparancsolják, hogy hagyja el a várat. Pillanatokkal később meghal, amikor Aemond Targaryen üldözőbe veszi Vhagarral. Jacaerys a Sárkányok háza 2. évadában eljut Deresbe, hogy találkozzon a vár urával és Észak őrével.

Rhaenyra adott Jacaerysnek néhány tanácsot Észak urával kapcsolatban:

„Cregan Stark közelebb van a te korodhoz, mint az enyémhez. Remélem, hogy férfiként találhattok valami közös érdekességet.”

Ezzel átnyújtott Jacaerysnek egy tekercset, és elrepült Vermaxon. Ennyi volt a Sárkányok Háza „Fekete Királynőjének” mondanivalója Deres hivatalban lévő uráról.

 

A Trónok Harca Nedjének és Havas Jonjának őse: Cregan Stark

 

Cregan ragaszkodott apja, Rickon esküjéhez, és a Sárkányok Táncában Rhaenyra, Jacaerys és a Feketék oldalára állt. A Trónok harcában látott Starkok őse, a monda szerint Cregan a Targaryen-királyok – I. Viserys, a trónbitorló, II. Aegon, az unokaöccse, III. Aegon és I. Daeron – korában élt. Túlélte a birodalomban szakadást okozó Viseryst és az idősebb, valamint az ifjabb Aegont, így Észak öregjeként vált ismertté. Az ifjú Cregant előszeretettel nevezték Észak Farkasának. Cregan anyja Glover volt – a Starkok hűbérurai, akik a székhelyükről, a Farkaserdő északnyugati részén található Deepwood Motte-ból uralkodtak.

Amikor Lord Rickon elhunyt, Cregan még kiskorú volt, ezért az Észak Királysága a bátyja, Bennard régenssége alá került.

Cregan három évvel később vált nagykorúvá. Rács mögé dugta nagybátyját, és feleségül vette Arra Norrey-t. Utóbbi azonban meghalt, miközben fiuknak életet adott, akit Cregan néhai apjáról, Lord Rickonról nevezett el. Cregan elsőszülött fia a Targaryenekért halt meg Sunspear mellett a Daeron-hódítás egyik csúcscsatájában. Ami Cregan-t illeti, a Tánc utolsó pillanataiban, jóval Jacaerys halála után egy sereget vezetett Királyvárba. Nem kérdés, hogy Cregan jó házigazdát fog játszani Jacaerysnek a közelgő Sárkányok háza 2. évadában.

A Trónok harca történetében több beszámoló is létezik Jacaerys északi látogatásáról. Munkun nagymester például azt mondja, hogy Sárkánykő hercege és Cregan gyorsan összebarátkoztak. Vadászni mentek, és ezután testvéri esküt tettek. Eustace septon szerint Jacaerys megpróbálta bevonni Cregan-t a Hét Hitébe, mivel utóbbi északi lévén az erdő régi isteneit imádta. Az udvari bolond Gomba azt állítja, hogy Cregan féltestvére, Sara Snow ágyba vitte Jacaeryst, és hogy ők ketten a deresi Istenerdőben össze is házasodtak. Hozzáteszi, hogy ez a házasság volt az oka annak, hogy Cregan végül magához tért. Gyldayn főmester kevésbé hisz Gomba pikáns beszámolójában. A Sárkányok háza lehet, hogy bármelyik fentebbi történetváltozatot figyelembe veszi Jace látogatásának megalkotásakor. Ám az is lehet, hogy nem.

 

 

MOZI HÍREK - Sean Bean egy esetleg visszatérésről beszélt a Trónok harca univerzumába, megerősítve, hogy reméli, hogy újra eljátszhatja Ned Stark szerepét, annak ellenére, hogy, ugye, megrövidítették egy fejhosszal...

 

 

Tom Taylor szerződött le Cregan Stark szerepére

 

Jace és Cregan egy olyan megállapodást kötnek, amelyet Munkun szavai szerint a Jég és Tűz Paktumának neveznek. Eszerint, ha Jace-nek a jövőben lánya születne, az Cregan elsőszülöttjéhez, Rickonhoz menne férjhez. Ez a paktum nem valósult meg, mivel Jacaerys meghalt a történet egyik nagy tengeri csatájában. A Roderick Dustin parancsnoksága alatt álló északiak első seregét, akik délre mentek, hogy harcoljanak a királynőjükért, Téli Farkasok néven ismeri a mondavilág. Ez a sereg a Folyóvidéken bizonyította rátermettségét, de az első tumbletoni csatában kudarcot vallott.

A Tánc tovább tombolt, és Cregan a végsőkig megtartotta esküjét, még Rhaenyra halála és II. Aegon megmérgezése után is.

A Trónok harca története szerint a Sárkányok tánca után Cregan egy rövid ideig ifjabb Aegon kezeként szolgált. A Stark-ház tagjai köztudottan becsületesen cselekedtek. Ez alól Cregan sem volt kivétel. Tiltakozott II. Aegon meggyilkolása ellen, és bebörtönözte a királygyilkosságban részt vevő udvari gyanúsítottakat. Jobban szerette volna, ha a trónbitorló királyt a csatatéren győzik le. Cregan Stark azután vonult vissza északra, hogy ifjabb Aegon megkezdte uralkodását.

Az Entertainment Weekly megerősítette, hogy Tom Taylor színész fogja alakítani Cregan Starkot a Sárkányok háza 2. évadában.

Forrás: EW

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu